TURİZM SEKTÖRÜ KARIŞTI!

TURİZM SEKTÖRÜ KARIŞTI!
Hotel Gazetesi
Posted on Kasım 23, 2021, 10:02 am
7 mins

TURİZM SEKTÖRÜ KARIŞTI!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB arasındaki gerginlik, karşılıklı açıklamalarla ortalığı birbirine kattı…

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un 2022 yılı bütçe görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada TÜRSAB’a yönelik ifadeleri, turizm sektörünün önde gelen bu kurumundan tepki gördü.

Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığın 2022 yılı bütçe görüşmeleri sonrasında milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, atıl haldeki Kuşadası Kongre Merkezi ile ilgili “Çiftlikbank” benzetmesi yapmıştı.

İşte o açıklama:

“İlk göreve gelince KOMER’e gittim. Orayı TÜRSAB bire üç maliyetle mal etmiş. İçine girdik biz, teftiş raporları, hatır çekleri vesaire… Gerekli suç duyurularında da bulunduk. Şimdi diyor ki bize özetle: ‘Ben bire üç maliyetle yapmaya devam edeceğim, sen hiç sorgulama, yönetimin de dışında kal. Ben devletten götürmeye alıştım, devam edeyim.’ Bir Allah’ın kulu bana bir daha böyle bir yatırımla ilgili gelmesin. Bana yutturma şansları yok, izin de vermeyeceğim, sonuna kadar da takipçisiyim. Özellikle iyi niyetli olan biri yönetim kuruluna bakanlığı alır. Bakanlık bugüne kadar TÜRSAB’la yaptığı bu tarz protokollerin hepsinden alacaklı. STK olmanız bakanlığa her seferinde bir para takmanızı mı gerektiriyor? Dikkat ediyorum, çok ilginç, orası Çiftlikbank gibi. Borçlu olan şirketlerin hepsi batık, müflis şirketler. Bu TÜRSAB’ın gelir ettiği şirketler hiçbir şeyde yok. Güzel düzen kurmuşlar. Ya, biz o işte yokuz.” 

TÜRSAB’DAN YANIT GECİKMEDİ!

Bakan Ersoy’un bu ifadelerine, TÜRSAB’dan yanıt gecikmedi. ‘Kamuoyuna Önemli Duyuru’ başlığıyla resmi siteden yapılan açıklamada, “21 Kasım 2021 günlü gazetelerde yer alan meslek örgütümüz ve üyelerimizin itibarını zedeleyen Kültür ve Turizm Bakanı’nın beyanatı nedeniyle kamuoyunun bilgilendirilmesi gereği hasıl olmuştur” denilerek 5 ayrı madde altında şu bilgiler verildi:

21 Kasım 2021 günlü gazetelerde yer alan meslek örgütümüz ve üyelerimizin itibarını zedeleyen Kültür ve Turizm Bakanı’nın beyanatı nedeniyle kamuoyunun bilgilendirilmesi gereği hasıl olmuştur. 

Sayın Bakanın açıklamasına konu durum ve olaylara ilişkin önemli gerçekler aşağıda yer almaktadır:  

1- Kuşadası Kongre Merkezi (KOMER) inşaatına Ak Parti iktidarı zamanında, Kültür ve Turizm Eski Bakanı Sayın Atilla Koç döneminde başlanmış, inşaat Eski Bakan Sayın Ertuğrul Günay zamanında tamamlanmış ve tesis Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 2013 yılında bizzat açılmıştır. Bu süreçlerin tamamı TÜRSAB’ın bir önceki başkanı döneminde yaşanmıştır. Mevcut TÜRSAB Yönetimi ve Başkanı, eski yönetim ve başkana karşı seçim kazanarak o dönemi sona erdirmiştir.

2- Kuşadası Kongre Merkezi yatırımının tüm safhalarında, inşaat dahil, Kültür ve Turizm    Bakanlığı temsilcileri yönetim kurullarında aralıksız olarak görev yapmıştır. Mevcut TÜRSAB yönetiminin KOMER inşaat süreçleriyle hiçbir ilgisi olmamıştır.

İnşa döneminde yaşananlarla ilgili sorumluluk o dönemin yöneticilerinde olup, Bakanlık, temsilcileri aracılığıyla tüm süreçlerde yer alan kurumlardan biridir. Bu açıklamaları ile sayın Bakan kurum olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile o dönemlerin iktidarını da suçladığının farkında değildir. TÜRSAB seçimlerinde yönetimin değişmesini takiben, 2018 yılında oluşturulan yönetim kurulunda da Bakanlık iki üye ile yer almış, ancak 2019 yılında Sayın Bakan’ın talimatıyla Bakanlık temsilcileri istifa ederek şirketin kayyuma teslim edilmesine neden olmuşlardır.

3- KOMER yatırımında yatırımın yaklaşık %70’i TÜRSAB iştirakleri aracılığıyla gerçekleşmiştir.  Bugün Bakanlığın KOMER’den alacağı yokken TÜRSAB iştiraklerinin yıllardır devam eden 70 milyon TL’den fazla alacağı mevcuttur. KOMER yatırımı, TÜRSAB’ın mevcut borçlarının temel sebebidir.

4- TÜRSAB ve iştirakleri, yönetimin devri ile birlikte Firuz Bağlıkaya yönetimince denetime tabi tutulmuş, tespit edilen usulsüzlükler için yargıya ve Bakanlık başta ilgili makamlara konu aksettirilmiştir.

5- TÜRSAB, Kuşadası Kongre Merkezi’nin Türk turizmine kazandırılması için çalışmakta ve Bakanlık başta olmak üzere tüm paydaşları katkıda bulunmaya davet etmektedir.

Meclis çatısı altında ifade edilenlerin mevcut yönetim açısından içerdiği büyük haksızlığa gereken cevabı verip kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmek, sektörümüze emek vermiş ve vermekte olan turizm kahramanları seyahat acentalarının meslek örgütü TÜRSAB’a ve üyelerine karşı sorumluluğumuzdur. 

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ (TÜRSAB)

OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN
Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.