BASİT KONAKLAMA BELGESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

BASİT KONAKLAMA BELGESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!
Hotel Gazetesi
Posted on Ocak 20, 2022, 11:51 am
11 mins

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Turizm İşletme Belgesi sahibi otellerin dışında kalan otellere verdiği süre Temmuz ayında doluyor.

OldCity Otelciler Platformu, üye otel yöneticileri için bir toplantı düzenleyerek, merak edilen konularda bilgilendirdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm İşletme Belgesi’ne sahip konaklama tesisleri dışında kalan otellere getirilen Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi alma zorunluluğu için tanınan süre, Temmuz 2022’de doluyor. Bu konuda üyelerini bilinçlendirme yoluna gider Oldcity Otelciler Platformu, üye otel temsilcileriyle bir toplantı yaparak, hem konu hakkında bilgilendirme yoluna giderken, bir yandan da kalan süre konusunda üyelerini uyararak, bu konuda harekete geçmelerini istedi.

TOPLANTIYA OLD CİTY OTELCİLER PLATFORMU BAŞKANI, GRAND ANT HOTEL SAHİBİ TARKAN AKYÜZ VE TÜROB YÖNETİM KURULU ÜYESİ ALL SEASONS HOTELLERİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA TOPALOĞLU KATILDI.

SÜRE TEMMUZ’DA DOLUYOR!

Bilindiği gibi, Turizm İşletme Belgesi’ne sahip konaklama tesisleri dışında faaliyette bulunan ve ilgili idareden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’na sahip diğer konaklama tesislerine, 28.07.2021 tarihinde yürürlüğe giren 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun Geçici Madde 11 hükmü kapsamında Bakanlık tarafından Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi alma zorunluluğu getirilmiş ve bu belgenin temini için bir yıl süre tanınmıştı.

OldCity Otelciler Platformu üyeleri, platform üyesi Levni Hotel ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve ekibi tarafından bilgilendirilirken, aynı zamanda Basit Konaklama Tesislerinin Belgelendirilmesi” süreci ve detayları hakkında merak ettikleri sorulara yanıt aradılar.

KARACABAY: “BAŞVURUMUZU ERKENDEN YAPALIM”

Toplantının açılış konuşmasını, İTO Oteller Komitesi Başkanı ve ev sahibi kurum Levni Hotel & SPA Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karacabay yaptı. Konuşmasına ilgili kanunu hatırlatarak başlayan Karacabay, şunları söyledi: “Sevgili Meslektaşlarım, Değerli arkadaşlarım hoşgeldiniz. Biliyorsunuz. Konaklama tesislerinin hepsinin bakanlığa bağlanması gerekiyor. Özellikle bu toplantıyı yaparken, davet ettiğimiz arkadaşların bu işle ilgili arkadaşları çağırmaya çalıştık. Çünkü Platformumuzda 5 yıldızlı olan, 4 yıldızlı olan, 3 yıldızlı olan, oteller var. Konunun muhataplarını burada olmasını istedik. Sizde bizi kırmadınız geldiniz. Bu konuda ben tabi İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Coşkun Bey çok teşekkür ediyorum. Sağolsun Coşkun Hocamız aynı zamanda akademisyen, öğretim görevlisi. Bize her türlü problemimizde yardım ediyorlar. Bununla ilgili kendisine tekrar teşekkür ediyoruz. Bu arada İl Müdür Yardımcımız da burada. Benim bu konuda sizden ricam şu: İstanbul’da yaklaşık 2.000’in üzerinde tesisin bu belgeyi alması gerekiyormuş. Erkenden başvurularımızı yaparsak, İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz de zorlanmadan, cevap verebilir. Lütfen bu başvurularımızı şimdiden yapalım. Bu belgeyi bir an önce alalım. Çünkü Temmuz ayına da az kaldı. Zaman da çabuk geçiyor. Son ana bırakmayalım. Çünkü bizim karakterimizdir Türkler olarak en son ana bırakmak. Bu konuda İstanbul olarak örnek olalım. Hatta OldCity olarak, tarihi yarımada olarak örnek olalım. Bu konuyu sonraya bırakmadan yapalım.”

YILMAZ: “AMAÇ KALİTEYİ YÜKSELTMEK”

Daha sonra kürsüye gelen İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz da konuşmasına OldCity Platformuna üye otel temsilcilerine toplantıya katıldıkları için teşekkür ederek başladı. Yılmaz şunları söyledi: “Öncelikle değerli başkana böyle bir toplantıya evsahipliği yaptığı için, sizlerle bizleri buluşturduğu için teşekkürlerimi sunuyorum.  Aslında hepimizin bildiği bir konu. Buradaki temel amaç süreci nasıl hızlandırabiliriz. Şartları aşağı yukarı biliyorsunuz. Burada temel amaç, Bakanlığın bu konuya amacı, İstanbul’un ve Türkiye’nin standardını yükseltmek. Hizmet standardını yükseltmek, kalitesini yükseltmek. Bir birlikteliği sağlamak. Ortak bir adres oluşturmak. Çünkü dünyanın turizm işbirliği alanlarının, turizm sektörünün, salgının etkisiyle yöneldiği birçok değişim var.

“TURİZMDE GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ”

Bunun önemi de turizm değişimi. Güvenli turizm son derece önemli. İnsanın en çok aradığı şeydir. İnsanın temel şartlardan birisi güven. Güvenlik tehdidinde de huzursuz oluyor. Turizmde güven ve güvenli turizm konusunda da salgının etkisiyle de çok öne çıkan bir konu oldu.  Güvenlik deyince sadece can güvenliği değil, farklı açılardan, farklı konularda merkeze yani cana doğru tedbir almak görevimiz. Dünyanın gelişimine baktığımız zaman, hakikaten güvenilir olan, dürüst olan, standardı yüksek olan, referansı güçlü olan, öne geçiyor. Ben Bakanımla sık sık görüşüyorum. Sizlere çok selamları var. Bakan yardımcımız Nadir Alpaslan bey ve bakanlığımızın diğer yetkilileri ile görüştük. Çok selamları var ve önemsedikleri bir toplantı.

“BAKANLIK BU BELGEYİ ÇOK ÖNEMSİYOR”

İstanbul’da 2135 konaklama tesisi var. Belediye belgeli konaklama tesisi. Bize müracat eden sayı yaklaşık 500. Kanun gereği Temmuz ayına kadar müracaatlarınızı tamamlamanız ve belgelerinizi almış olmanız gerekiyor. Bakanlık bu konuyla ilgili her şeyi hesaplamış. Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve Kültür Turizm Bakanlığı Turizmin ülkemizin temel ekonomik ve diplomatik, sosyal kültürel ve pek çok konuda önemini biliyor. Bakanlık bunu niye önemsiyor? Buna cevap vermek istiyorum: Bakanlık sektörün tüm unsurlarıyla, tüm boyutlarıyla sadece konaklama tesisleriyle değil, yeme içme ve diğer tesisleriyle birlikte geleceğin dünyasına hazırlamak istiyor. Bu pastadan hak ettiğimiz payı almamız gerekiyor. Buna rehberlik etmek istiyor. Ülkemizin ve dünyadaki turizmin gidişini görmek ve bunun doğrultusunda programlama yapmak, Bakanlığımızın görevi. Zaten Bakanlığımız sektörün içinde ve bu konuda büyük tecrübesi olan insan. Burada amaç, tekrar altını çizeyim. Sektörün konaklama tesisleri başta olmak üzere, daha iyi, daha etkili, referanslı hale getirmek ve dünyada rekabet eden değil, rekabet edilen duruma taşımak.

“BELGEYİ ALMAZSANIZ KAPATMA SÜRECİ BAŞLAYACAK!”

Eğer otelciliğe devam edecekseniz bu müracaatı yapmalıyız. Bakanlığımızla çok konuştum. Bakanımız açık şeffaf, dolambaçlı da konuşmaz. Bir defa bu müracaatı yapacağız. Bu belgeyi almadığınız zaman, kanun çok açık. Kapatma süreci başlıyor. Bunu tehdit unsuru olsun diye söylemiyorum. Sadece süreçle ilgili kararlılığı vurgulamak istiyorum. Sizin en çok konuştuğunuz hususlardan biri ‘biz bu belgeyi belediyeden aldık’ ama o belgeyle bu belge aynı değil. Niyetimiz daha verimli, daha güvenli, güvenilir çalışma haline getirmek. Zaman içinde Bu ruhsatı almışsınızdır. 30 sene içinde bazı değişiklikler olmuştur. Bize müracaat edeceksiniz. Belediyeden ruhsatlarınız olacak, bana verdiğiniz beyanname ile gelip kontrolünü yapacağız, Beyanname ile arz ediyor mu ona bakacağız, Bakanlığa göndereceğiz. Burada esas olan husus, sürecin şeffaf yürütülmesi, düzgün yürütülmesi, herhangi bir mağduriyetin oluşmaması.”

Toplantıda, Dr. Coşkun Yılmaz’ın konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi ve  Old City Otelciler Platformu üyeleri İstanbul Kültür Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz Basit Konaklama Tesislerinin Belgelendirilmesi ile ilgili sorularını yönelttiler.

OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN
Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.