Önce üst yönetim kademelerinde eşitlik sağlanmalı

Önce üst yönetim kademelerinde eşitlik sağlanmalı Müberra Eresin / TÜROB Başkanı
Hotel Gazetesi
Posted on Mart 08, 2022, 8:43 am
4 mins

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

100 yılı aşkın bir süredir kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, Turizm Sektörüne yön veren kadınlara bu özel günün kendileri için anlamını, önemini ve duygularını sorduk. Aldığımız yanıtlar ve görüşler gösterdi ki, en çok Turizmi etkileyen onca krize rağmen, hala Türkiye’nin lokomotif sektörü Turizm ise bunu her kademesinde çalışan turizm kadınlarına borçluyuz. İşte Turizm kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları

Önce üst yönetim kademelerinde eşitlik sağlanmalı

Müberra Eresin / TÜROB Başkanı

Öncelikle Türkiye Otelciler Birliği olarak yönetimimizde bulunan kadın sayısıyla dikkat çeken bir kuruluş olduğumuza dikkat çekmek isterim. Ülkemizde kadınların işgücüne katılımını ve fırsat eşitliğini sağlamak en önemli hedeflerimizden biri…

Ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi, kadınlarımızın ekonomik ve toplumsal hayat içinde daha fazla yer alması ile doğrudan ilişkilidir. Turizm kadınlara hem işveren hem de çalışan olarak diğer sektörlere göre çok daha fazla fırsat sunuyor.

Kadınların yapamayacağı bir iş yok. Yeter ki istesinler ve kadınlara fırsat tanınsın.

Turizmde kadın gücüne ihtiyaç var. Ama sektörde kadın istihdamı maalesef pek de arzu edilen seviyede değil.

Kadınlar dünyada turizmdeki işgücünün yüzde 54’ünü oluşturuyor. 2020 yılı verilerine göre Türkiye’de turizmde bu oran yüzde 33. Turizmdeki istihdamın en büyük bölümünü oluşturan konaklamada kadınların oranı yüzde 35.6. Hedefimiz bu oranı yüzde 50’nin üzerine çıkarmak. Konaklama sektöründe kadınlar yönetim pozisyonlarının yüzde 40’ından azını, genel yönetim rollerinin yüzde 20’sinden azını ve yönetim kurulu pozisyonlarının yüzde 8’inden daha azını elinde tutuyorlar. Kadın istihdamı yüksek olmasına rağmen, istihdam alanları çoğunlukla alt kademelerde. Gerçek anlamda kadın-erkek eşitliğini sağlayabilmek için üst yönetim kademelerinde de eşitlik sağlanması gerekiyor. Dahası, kadınların ortalama ücreti erkeklerden daha düşük. Ulusal düzeyde, cinsiyete duyarlı ve eşitlikçi politikalar etkin bir şekilde uygulandıklarında, turizm sektöründe kadınların ekonomik güçlenmesi dolayısıyla sektörel güçlenme sağlanacaktır.

Bu vesileyle başta üyelerimiz ve sektörümüzde görev yapan değerli kadınlar olmak üzere, tüm kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü içtenlikle kutluyor, daha aydınlık, daha barışçıl, daha duyarlı bir dünya düzeni için kadınların her platformda eşit ve adil şartlar altında söz sahibi olduğu bir gelecek temenni ediyorum.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.