ANKARA TURİZM KENTİ OLACAK

5. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Ankara Travel Expo fuarına ev sahipliği yapan Başkent Ankara’nın turizmcilerinin oluşturduğu Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, Hotel Gazetesi’ne bölge turizminin bugününü ve yarınını değerlendirdi.
HG Editör
Posted on Mart 12, 2022, 3:58 pm
9 mins

5. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Ankara Travel Expo fuarına ev sahipliği yapan Başkent Ankara’nın turizmcilerinin oluşturduğu Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, Hotel Gazetesi’ne bölge turizminin bugününü  ve yarınını değerlendirdi. 

FİYAT ARTIŞLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Anadolu ve Ankara bölgesi turizm işletmecileri olarak, ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle artan maliyetler ve enerji fiyatlarının en önemli sorunlarını oluşturduğunu belirten Birol Akman, “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zamla birlikte maliyetlerimiz 2.5 kat arttı. Pandeminin en çok etkilediği sektörlerden bir tanesi olan turizm, 2020 başından beri salgının yıkıcı etkileriyle mücadele ederken, şimdi ise artan maliyetlerin altında eziliyor.” dedi. 

Pandeminin ağırlığının azalacağı 2022 sezonunun doluluk anlamında iyi geçeceğini ve turizmin toparlanma sürecine gireceğini öngören Başkan Akman, “Ancak bu maliyetler iç pazara da yansıyarak finansal anlamda zorluklar yaşanmasına sebep olacak. Bu anlamda maliyetlerin önümüzdeki sezona olumsuz etkileri düşünülerek artışların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Otellerin karşı karşıya kaldığı enerji maliyetlerinin özellikle yerli turiste yansımaması ve sezon fiyatlarında yüksek artış yaşanmaması için bu durumun daha iyi yönetilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

ANKARA GRİ ŞEHİR İMAJINDAN KURTULUYOR

Ankara’nın turizm açısından gelecekle ilgili olumlu beklentileri olduğunu belirten Akman, şöyle konuştu: “Turizm, Başkentimizde yeni yılla birlikte olumlu bir ivme kazandı. Yazın gelmesi ve pandeminin de etkisini yitirmesi ile birlikte işlerimiz çok daha iyi olacak. 2023 yılındaki 3 milyon turist hedefimize ulaşacağız. Artık Ankara gri şehir imajından kurtularak turizm kenti olmaya başlıyor. Gerçekleştirilen organizasyonlar ve pazarlama stratejileri ile Ankara turizm yönüyle de öne çıkıyor. Ankara’nın turizm paydaşları bir araya gelerek uyum içinde çalışıyor. Şu anda Başkent›te Valilik, Belediye ve bütün turizm paydaşları daha önce hiç olmadığı kadar birlik ve beraberlik içerisinde. Bundan dolayı da çok güzel ve verimli çalışmalar yapılıyor.”

HER ŞEY ANKARA İÇİN

ATİD olarak Ankara’nın önemli bir turizm merkezi haline gelmesi için çalışmalarına hızla devam ettiklerinin altını çizen ATİD Başkanı, Ankara’nın tanıtımı için yurt içi ve yurt dışı bütün fuarlara katıldıklarını, eğitimler düzenlediklerini anlattı. Birol Akman, yapılanları şöyle açıkladı: “Çankaya, Ulus, Maltepe, Kızılay ve Yenimahalle olarak her bölgeye özel tanıtım ve pazarlama stratejileri hazırlıyor ve uyguluyoruz. 

3-6 Mart tarihleri arasında 5. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Ankara Travel Expo fuarına ev sahipliği yapacağız. Bu sene 5’incisi düzenlenen organizasyon gerçekten Ankara’ya çok şey katacak. Biz otelciler olarak bu fuara gerçekten çok iyi hazırlandık. Travel Expo’da sağlık turizmi ve kamp karavan turizmini ön plana çıkardık. Bu fuar 3 milyon turiste ulaşmamızda bize çok katkı sağlayacak. Yurt dışından Ankara’ya en çok turist gelen ülkelerden 40 kadar acente ve tur operatörü getirdik.

“KÜLTÜR YOLU” PROJESİ BAŞKENT’E DEĞER KATACAK

Ankara, 2022 yılında pek çok proje ile adını duyurmaya devam edecek. Mayıs ayında hayata geçirilecek Ankara’nın kültürel mekanlarının değerlendirildiği “Kültür Yolu” projesi Başkent›e değer katacak oldukça önemli bir adım. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Cumhuriyet tarihinin de önemli bir tanığı olan Ankara, bu proje ile bir “marka kent” olacak.

Ankara’yı kültür ve sanatın başkenti yapacağız. Ankara’nın sahip olduğu kültürel mirası gözler önüne serecek ve var olan kültürü zenginleştirerek öne çıkaracağız. Ayrıca sağlık turizminde önemli bir potansiyele sahip olan Ankara’yı sağlığın da başkenti yapacağız. Güçlü altyapısı, yüksek teknolojili sağlık hizmetleri, nitelikli insan kaynağı, sahip olduğu 50’den fazla kamu, özel ve üniversite hastaneleri ve 2 dev şehir hastanesiyle Ankara, sağlığın başkenti olacak.”

ÖĞRENCİ TURİZMİ HAREKETLENİYOR

Üniversiteleriyle de bir öğrenci kenti olan Ankara’da öğrenci turizminin de yeni yeni hareketlendiğini dile getiren Akman, yakın gelecekte yapılacak çalışmaları şöyle açıkladı: “20’den fazla üniversiteye sahip olan Ankara’nın, sosyo-ekonomik dokusunun büyük bir kısmını üniversite öğrencileri oluşturuyor.

Ankara Kalesi’nden başlayarak, hanları, hamamları, müzeleri, Roma döneminden kalma antik tiyatro, sütun, tapınak, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait kamuya ait tarihi yapılardan oluşan, üzerinde 29’u tarihi yapı olmak üzere 411 tane tescilli eserin bulunduğu Kültür Yolu ile Ankara’nın içinde barındırdığı tüm güzellikler gün yüzüne çıkacak.

ULUS BÖLGESİ YENİDEN CANLANACAK

Bununla birlikte bir diğer proje ile Ankara’nın sembol noktalarından biri olan Ulus bölgesi özgün ve tarihi dokusuna uygun olarak yeniden canlandırılacak. Bölgedeki Ankara Kalesi ve Roma Hamamı gibi kültürel mirasların bir cazibe merkezi haline getirilmesiyle, çok sayıda kültürel ve tarihi varlığın iç içe geçtiği Ulus’un imajı tamamen yenilenecek.

“ATİD TURİZMİN ENLERİ” İLE KALİTE ARTACAK

Diğer yandan, bu sene üçüncü kez düzenlenecek olan, Anadolu ve Ankara’ya değer katan turizmcileri ödüllendirdiğimiz “ATİD Turizmin En’leri” gecesi ile turizmciler arasında tatlı bir rekabet ile hem hizmet kalitesini hem de işletmeler arasındaki dostluk ve iş birliğini artırmayı amaçlıyoruz. Tüm turizm paydaşlarını bir araya getirecek olan ATİD Turizmin En’leri Ödül Töreni ile sektör paydaşlarının bir araya getirilmesi ve yarışma konseptiyle Anadolu ve Ankara’daki turizm kalitesini yukarıya çekmeyi hedefliyoruz.”

BAKANLIĞA VE İLGİLİLERE TEŞEKKÜR

ATİD Yönetim Kurulu Başkanı Birol Akman, Ankara’nın turizmini geliştirme konusundaki çalışmalarına destek veren devlet erkanına da teşekkürü ihmal etmedi: “Ankara’nın turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve tanıtımı için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda bize yardımcı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, yurt dışında tanıtımımızı sağlayan Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı›na (TGA), Ankara Valisi Sayın Vasip Şahin’e, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mansur Yavaş’a ve Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Ali Ayvazoğlu’na teşekkür ederiz.”

OTEL İŞLETMELERİNDE PROBLEM ÇÖZMENİN YOLLARI / ORKUN AVKAN
Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.