KLİŞE KALIPLARINDAN UZAKLAŞAN LÜKS TURİZMİ

KLİŞE KALIPLARINDAN UZAKLAŞAN LÜKS TURİZMİ
HG Editör
Posted on Mart 18, 2022, 8:09 pm
10 mins

Lüks turizm, hem arz hem de özellikle talep açısından turizm endüstrisinin özel bir kategorisini temsil eden bir turizm biçimi. Niş pazara hitap ettiği için hedef kitlesi küçük ancak karlılığı yüksek. Kitle turizmine göre hizmet verilirken daha fazla özen, ilgi ve en üst standartta hizmet gereken ve turizmin gelişmiş olduğu destinasyonlarda görülen  bir turizm şekli. Lüks turizmi gerçekleştirebilmek için sadece en üst düzeyde yenilikçi, tesisler yada ulaşımın olması yetmiyor, aynı zamanda işini çok iyi yapan, sorumluluk sahibi kalifiye personel de çok büyük önem taşıyor. Destinasyonlar söz konusu olduğunda, acentelerin lüks turizm paketleri genellikle sadece ünlülerin uğrak yeri olan yerler örneğin kozmopolit şehirler,  egzotik adalar, diğer kıtalarda bulunan uzak ülkeler veya spektrumun diğer ucunda, insanların dokunmadığı yerler, ıssız adalar, izole plajlar, daha az bilinen, bozulmamış veya özel bir geçmişi olan şehirler yer alıyor.

Zamanlarının çoğunu çalışarak geçiren lüks turizm tüketicileri, kazandıkları parayı harcayabilecekleri, ünlü muamelesi görebilecekleri, yüksek kaliteli hizmetler alabilecekleri, belki de en önemlisi toplumda yaşam standartlarını gösterebilecekleri, başarılı olduklarını ve her şeyden zevk alabileceklerini kanıtlayabilecekleri pahalı tatillerle başarılarının bir faydası olarak kendilerini ödüllendirirler. 

Lüks turizm veya yüksek yaşam turizmi, yeterli olandan fazla paraya sahip oldukları için paranın onlar için bir sorun olmadığı, paralarını rahatlamak ve kendilerini şımartmak için harcayan bir niş gruba hitap eder.

Son yıllarda, lüks turizm pazarının giderek daha çeşitli hale geldiğini, gezginlerin zevklerine ve pazar eğilimlerine dayalı olarak yeni ürün ve hizmetlerin sayısının gelişmesi nedeniyle lüks kavramının da bulanıklaştığını görüyoruz. Günümüzde seyahat ve turizmde lüks kavramı, beş yıldızlı tatil köyleri gibi geleneksel lüks ürünlerden çok çeşitli benzersiz ve ayrıcalıklı deneyimlere doğru bir kayma gösterdi.

Lüksün anlamı bireyden bireye farklılık göstermekle birlikte çağdaş dünyada ‘lüks’ün anlamının çok boyutlu hale geldiğini görüyoruz. Tüketicileri başka bir yerde daha ucuza alabilecekleri bir fincan kahve için üç ila dört kat daha fazla ödemeye başarılı bir şekilde ikna eden Starbucks örneğinde olduğu gibi, ikna edici nokta tüketiciyi ürünün ötesine geçmeye motive eden şey deneyim ve duygular. Bu deneyimleri yaşarken, bir destinasyonda kaliteli hizmet, yüksek kaliteli konfor ve ürünler için harcama yapmaktan çekinmeyen bir kesimin duygularına hitap eder.

Konfor, rahatlama ve birinci sınıf kaliteye vurgu yapılırken, aynı zamanda yüksek standart, benzersiz ve özgün hizmetler beklenir Lüks pazarında ana fikir, kişiye özel deneyimlerle hayalleri gerçeğe dönüştürmektir. Bu tür deneyimler, lüks otel ve tatil köylerinde konaklamalar, lüks gemi yolculukları, seyahat ve lüks alışveriş, otantik deneyimlerle benzersiz, kişiye özel tatiller veya keşfedilmemiş yerlerde sıra dışı deneyimler ile temsil edilmektedir. Yıldızların aydınlattığı bir gecede gökyüzünün keyfini çıkarabilir veya uzak ve kolaylıkla erişilemeyen alanlarda doğanın sesleri dinlenebilir. Avustralya’nın çöl evleri; Finlandiya’daki cam benzeri iglolar ve Antarktika’nın kamp bölmeleri gibi farklı ve özgün deneyimler sunulabilir. Zenginlerin değişen tüketim kalıpları, lüks seyahati klişeleşmiş konseptinden giderek daha fazla uzaklaştırarak deneyimi ön plana çıkarmaktadır. Lüksün kavramın tüm tanımlarından bağımsız olarak, sübjektif olduğunu ve lüksün tüketicinin algısından kaynaklandığını unutmamak gerekir.

Küresel servet genişledikçe ve yeni pazarlar oluşmaya devam ettikçe, lüks seyahat endüstrisi yeni nesil iyi eğitimli, oldukça talepkar seyahat tüketicilerinin beklenti ve isteklerini karşılayabilmek için hem lüksün tanımını hem de hizmet olarak rolünü yeniden tanımlamaya zorlandı.

Skift’in yeni trend raporu, bu yeniden düşünmenin, bir seyahat deneyiminden önce, sırasında ve sonrasında tüketicileri duygusal ve fiziksel olarak meşgul eden bir grup ilke olan “Lüks Seyahatin 5 C’si” etrafında döndüğünü öne sürüyor.

Lüks Seyahatin 5 C’si: Culture (Kültür), Cuisine (Mutfak), Community (Toplum), Content (İçerik) ve Customization (Kişiselleştirme) . Bunlar aslında yeni değil ancak bu niş pazara hizmet veren markalar pazarda varlıklarını devam ettirebilmek, değişen talep ve sektör dinamiklerine yanıt verebilmek için bu C’lerin her birini yeni ve inovatif yollarla birleştirip, kullanmak zorundalar.

Varlıklı bir müşteri, yalnızca maddi standart değil, aynı zamanda maddi olmayan nitelikte belirli bir katma değer arar. Maddi olmayan doğa, turun hazırlanması, konaklamanın kendisi ve dönüşten sonraki hizmetler dahil olmak üzere kişiselleştirilmiş hizmetler ön plana çıkar. Temel ön koşul, kişisel gereksinimleri karşılama ve müşterilerin tercihlerine uyacak şekilde özelleştirilmiş hizmetler sunma yeteneğidir.

Bu gezginler yurtdışındayken yeni şeyler öğrenmek ve yeni deneyimler yaşamak isterler. Eşsiz gelenekleri ve teknikleri sergileyen kültürel mirasa, performans sanatlarına, hikayesi olan deneyimlere ve lüks ürünlere değer verirler.

Lüks, elde edilebilecek farklı, benzersiz ve ayrıcalıklı olan her şeyi ifade eder. Aynı şekilde, turizm alanındaki lüks de, artık tüketicinin deneyimiyle ölçülen değerde fiyattan ziyade değere vurgu yaptığı ölçüde şekillenir.

Lüks turizme katılan yeni nesil turistle birlikte, lüks turizmi de evrilerek, ayrıcalıklı ve benzersiz olanın keşfedilmemiş, bozulmamış, herkesin ulaşamayacağı, kitlelerden uzak ve benzersiz deneyimler paylaşabilme becerisine sahip olduğu yeni bir alana açılacaktır. Yeni nesi turist duygusal, deneysel ve mümkünse Google dışı arama gezileri ve destinasyonlar arayacak, herkesin istediği şeylerden uzaklaşıp, tadını çıkarabilecekleri küçük bir alana sahip olmalarını sağlayan yeni trendlerden yararlanacak. 

Lüks turistin, sürdürülebilirliğe yanıt veren standartlarla yani sürdürülebilirliğe daha önem vereceği yeşil uçaklar, sürdürülebilir oteller, çevre dostu arabalar, vb. tercih edeceği ve daha az gereksiz mal tüketmek amacıyla benzersiz doğal destinasyonlar, ürünler ve hizmetler arayışında olacak.

Doğal destinasyonlardan bahsederken teknolojiyi de unutmamak gerekiyor. Teknoloji bu neslin olmazsa olmazı.  Farklı deneyimler yaşayıp, eğlenirken bunu başkalarına iletmek de istiyorlar. Kendi hikayelerini anlatmak istiyorlar, teknoloji dostu olan ve hayatı kolaylaştıran, sıra dışı ama doğal yerlerdeki bu deneyimlerini sosyal ağlar üzerinden aktaran bu kullanıcılar, destinasyonların ve markaların ününü yaratan ve pekiştiren, lüks sektörünün en güçlü sesi haline gelengününmüz modern “kanaat önderleri”  influencer ve bloggerlar da lüks turizm pazarının olmazsa olmazları olarak var olmaya devam edecekler. 

hotelrunner hotel gazetesi
Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.