Metaverse’de (Dijital Dünya) yaşamaya hazır mısınız?

Metaverse'de (Dijital Dünya) yaşamaya hazır mısınız?
Yeşim SARITAŞ
Posted on Mart 24, 2022, 11:57 am
4 mins
hotelrunner hotelgazetesi hemen başla

Metaverse’de (Dijital Dünya) yaşamaya hazır mısınız?

İmkansız dediğimiz o muhteşem bilim kurgu filmlerindeki olaylar, hayatlar, teknolojiler … farkında mısınız 2020 yılıyla hızlıca hayatımıza giriyorlar!

Teknolojide çığır açan, sistemler üzerinde düşünen ve uygulama yapan yapay zeka ile ilk başladık. Robotlara yapay zekaların entegrasyonları ile düşünen, günlük hayat yaşayan robotları da görmeye başladık. Hatta bu robotların iş dünyasında ve savaş esnasında konumlandırmalarına kadar ilerledik. Karada giden hatta uçan ve hatta siz uyurken seçtiğiniz konuma kendi giden arabalar bazı ülkelerde denenmeye ve satışa başlandı zaten. Restoranlarda barkod okutup menüyü görmek artık basit gelmeye başlarken yiyecekleri masanızda canlı gibi göreceğiniz Augmented Reality AR Kodu ile Sanal Gerçeklik gözler önüne serilmeye başladı bile.

Daha ne olabilir derken …

Öyle birşey oldu ki!

Metaverse denilen Dijital Hayat kuruldu ve kapsamını daha da genişlettiği konuşuluyor. Hani o telefonlarda çiftlik oyunları oynayarak bağ bahçe yapıp toplayanlar, sanal ortamlarda bir araya gelip canlı oyun oynayanlar vardı ya! hepsi çöp artık.

İnsanoğlu beynini bu derece sanal ortama adapte edince birileride Metaverse denilen Dünyayı kurma vakti geldi dedi sanırım.

Metaverse, bir zamanlar Matrix filmi vardı çoğu kişi bilir. Aktörlere tuhaf gözlükler ya da çipler takılarak gerçek dünyadan sanal dünyaya geçiş yaptırılıyordu. Metaverse’ü ben bir nevi böyle düşünüyorum.

Metaverse’de ilginç olan şu ki sadece keyif almak için oyun dünyası gibi kurulan bir Dünya değil! Tamamen insanların yaşamlarını dijital dünyada kripto paralar ile yaşayacakları şekilde kurulduğunun söylenmesi açıkça beni düşündürüyor. Mesela Metaverse’de şirket kuran markalar var. Havayolu şirketi, turizm şirketi, otel işletmeleri, yeme içme şirketleri ve hatta satın alınan arsalar var … devamında aklınıza gelen her şey olacak gibi gözüküyor. Yani işe gideyim eve gelince Metevarse’ye girerim değil, işinizde Metaverse’de olacak gibi sanki. Çünkü sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamlarda kişilerin iletişim halinde olabileceği bir Dijital dünya olarak açıklanıyor. Metaverse’de çalışıp günlük hayatınızı Metaverse’de devam ettirecek, alışverişe gidip markalardan kıyafetler satın alabileceksiniz deniyor. Şimdi aklın ötesinde şaşırtıcı ve düşündürücü bir şey daha var ki metaverse’de gerçek hayatta hissettiğimiz dokunma gibi etki yaratan kıyafetlerde olacak. Bunlar şuanda var fakat çok pahalı. Komple giyip vücudunuzu tamamen dijital ortama entegre edebileceksiniz. Tek aklımın almadığı konu, açlık durumunda dijital ortamda yenilen yemek kişiyi nasıl doyuracak?

Sanırım Metaverse Dünyasıyla ilgili öğrenecek ve göreceğimiz daha çok şey var. Siz, Dijital Dünya Metaverse’de yaşamaya hazır mısınız?

Yeşim Sarıtaş

Strateji İşbirliği Danışmanı

hotelrunner hotelgazetesi hemen başla
Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.