Değer Otizm Derneği Kurucu Başkanı Şule Gökırmak, gün dolayısıyla yayımladığı mesajda, herkesi Kartal’daki Taşev Rehabilitasyon Merkezi’ne davet etti.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü… Otizmle mücadele amacıyla kurulmuş dernek ve STK’lar, her yıl bu konuda toplumun bilincini daha üst seviyelere taşımak için çeşitli organizasyonlar düzenliyor, bu organizasyonlarda toplumun bilinç düzeyi artırılmaya çalışılıyor. Erken tanının, zamanında ve uygun müdahale ile eğitimin, otizmde tedavi sonucunu olumlu etkileyen önemli faktörler olduğu konusunda birleşen uzmanlar, toplumun bilinçlendirilmesinin de en az bu faktörler kadar önem taşıdığını vurguluyorlar.
Otizmle mücadelede son yıllarda öne çıkan STK’lardan biri de Değer Otizm Derneği. 2015 yılının son çeyreğinde, gönüllü arkadaşları ile bir araya gelerek otizmli ikizler Dila ile Serra’nın annesi Hatice Şule Gökırmak tarafından kurulan dernek, bütün odağını otizm olarak belirlemiş olmasına rağmen hizmet çerçevesini toplumun tamamı olarak hedefleyen bir kuruluş olarak dikkat çekmeye başladı. Turizm Sektöründe faaliyet gösteren ve bu sektörün önde gelen kurumlarında Yönetim Danışmanı olarak çalışan H. Şule Gökırmak, bu konudaki başarılarını, otizmle mücadele konusunda da sürdürmüş ve bugün kurucu başkanlığını yürüttüğü Değer Otizm Derneği’ni, otizmle mücadelenin ön plandaki kurumları arasında yükseltmiş durumda.
Otizmli ikizlerinin tedavi ve eğitimi konusunda mücadele ederken kurduğu bu dernekle, toplumdaki otizmli bireylerin ve onların ailelerinin sığınağı haline gelen Değer Otizm Derneği, ayrıca her yıl farkındalık çalışmaları adına düzenlediği aktivitelerle de dikkat çekiyor.
GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYOR
Değer Otizm Derneği’nin Kartal’da açılan, Taş Ev Rehabilitasyon Merkezi, oluşturulan uzman eğitim ve hizmet kadrosu ile otizmli bireyler için hem okul, hem tedavi merkezi, hem de otizmli çocuk sahibi ailelerin sığındığı güvenli bir liman haline gelmiş durumda. Değer Otizm Derneği büyüdükçe, başvuran ailelerin sayısı da artarken, paralelinde Taşev rehabilitasyon Merkezi’nin ihtiyaçları da büyüyor. Bu nedenle de derneğin çarkını döndürmek amacıyla gelir sağlayıcı aktiviteler düzenleniyor.
ADININ TAŞ OLDUĞUNA BAKMAYIN İÇİ SICACIK
Değer Otizm Derneği’nin Kurucu Başkanı Hatice Şule Gökırmak, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, önemli bilgiler verdi. Başkan Gökırmak’ın açıklaması şöyle: “Ben iki dünyada yaşayan bir anneyim. Biri şu an birlikte olduğumuz dünyada; diğeri de öteki dünyada. Bu öteki dünyada dediğim yerde ise biraz sorunlar var. Cünkü o dünyada “ötekiler” yaşıyor. İşte ben bu her iki dünyayı da birden yaşamak durumunda olan bir kadınım..
Kültürle ilgili çok önemli bir söz vardır. O da şudur: ‘Kültür bir niyettir. Ötekiyle yaşamak ya da yaşamamak niyeti. Ötekiyle yaşama niyeti varsa farklı kültürlerden veya farklılıklardan zenginlik doğar, güç doğar. Yaşamak niyeti yoksa savaş çıkar.’ Maalesef insanlık ötekilerden çok hazzetmeyen bir kültürle donatılmış, ancak ne büyük mutluluk ki ötekileştirmeden veya ayrıştırmadan, olduğu gibi, herkesi, her şeyi kabul etmeye hazır, güçlü ve iyi insanlar var. İyilik demişken aklıma geldi bugün dünyada eksik olan şey aslında belki de evrensel değerlerin öğretilmesi değil, onların yaşatılacağı ortamın yaratılamaması çocuklarımız için. Çocuklarımıza iyi olmayı öğretmeliyiz. Ama sadece lafla değil. Onların iyilik yapacağı ortamları yaratarak. Çocuklarımıza farklılıkların zenginliğini öğretmeliyiz. Ama sadece okutarak değil, onlara farklılıkların bulunduğu ortamlarda soluk alma, yaşama ve bir şeyler üretme ayrıcalığı tanıyarak. İşte bu noktada benim okulum yani Taşev, bu öğretilerin yaşatılabileceği, canlı hale getirilebileceği güzel bir ev. Adının taş olduğuna bakmayın içi sıcacık. Ancak bu sıcaklığın devam etmesi için her zaman bir kaynağa ihtiyaç var. Evlerde ısınabilmemiz için doğal gaza veya elektriğe, oduna ihtiyacımız var. Telefonu şarj etmek için pillerin dolu olmasına ihtiyaç var. Taşev’in de kuşaklar arası ötekileştirme konusunda fark yaratması, iyiliğin öğretilmesi için bir okul olarak devam etmesi adına kaynağa ihtiyaç var. İşte ben ve arkadaşlarım bu kaynağı sağlayıp bu lokomotifi ilerletmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Güzel işler yapıyoruz. Taşev değişik bir yer. Sessiz çığlıkların atıldığı, sessiz heyecanların, üzüntülerin yaşandığı, kalabalıkta yalnızlığın yaşandığı bir yer. Taşev yaşanıp görülmesi gereken bir yer.. İşte otizm için birlik, otizm için içtenlik, otizm için sevgi, otizm için destek sağlanan, büyük fark yaratılan, insanların yardımıyla geliştirdiğimiz bir yer. Eğer destek olmak için geliyorsanız, orada size her zaman ihtiyaç var. Eğer desteğe ihtiyacınız olduğu için geliyorsanız, orada size her zaman kucak açacak bizler varız.. Hangi nedenle olursa olsun, sizi bekliyoruz.”