“ZOR BİR SEÇİM OLACAK”

“ZOR BİR SEÇİM OLACAK”
Hotel Gazetesi
Posted on Eylül 20, 2022, 1:21 pm
8 mins

Tecrübeli Turizmci ve Yazar Musa Alioğlu, 4 adayın yarışacağı TÜRSAB Başkanlık seçimlerini, Hotel Gazetesi için değerlendirdi.

TÜRSAB başkanlığı için dört aday çıktı. Bağlıkaya’ya karşı Tamer Çicek, Aydın Yaylacıklılar ve Ali Bilir de yönetime talip oldu.

Musa ALİOĞLU
(Gazeteci-Yazar)



Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu gereği 14 Eylül 1972 tarihinde resmen kurulan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) 50’inci kuruluş yıl dönümünü seçim yarışı ortamında kutluyor. Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutarak 50’yı aşkın sektöre destek olan turizmin meslek örgütü olan TÜRSAB, uzun yıllar seçimlerini yasa gereği hep Ankara’da yapıyordu ve Anıtkabir de toplu ziyaret ediliyordu. Genel kurulların İstanbul’a alınmasıyla bu ziyaretler unutulmuştu.
İki dönemden fazla aday olmam diyen ancak resmen açıklamasa bile tekrar aday olacağı için rakipleri tarafından eleştirilen TÜRSAB’ın şu andaki başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Anadolu’daki Bölge Temsil Kurulları’nı ziyaret ettikten sonra, son olarak tüm yöneticilerle birlikte Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in Atatürk’ün Anıtkabir’deki manevi huzuruna çıktılar ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u da ziyaret ettiler.


TÜRSAB tarihinde Başaran Ulusoy’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olabilmek için zamanın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmesinden sonra, şimdi de  Bağlıkaya’nın İyi Partili bir heyeti TÜRSAB’ta kabulu, ileride milletvekili olabilmek için atılmış bir adım olarak yorumlandı. Birlik ve odalarda mutlaka söz sahibi olmak isteyen Ak Parti’ye eskisi gibi yakın olamayan Bağlıkaya’nın karşısına aday çıkarıp çıkarmamakta kararsız olan iktidar partisi henüz tavrını belirlemedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan eskisi gibi destek görmediği ileri sürülen Firuz Bey muhalefete de yeşil ışık yakarak olası bir hükümet değişikliğinde konumunu sağlama almayı düşündüğü de iddialar arasında. Seçimi riske atmamaya çok dikkat eden Firuz Bey’in daha önce aday olup kazanamayan Çetin Gürcün’ü ve Davut Günaydın’ı da ekibine katması bu konudaki kararlılığının bir göstergesidir.


Derler ki, seçimden sonra başkanlığı Davut Bey’e bırakıp, ikiye ayrılacak olan Turizm Bakanlığı’nı almak istiyormuş.


Şurası bir gerçek ki, bu tür seçimlerde koltukta oturan aday, diğer adaylara göre her zaman daha şanslı olmaktadır.


Şöyle ki, seçim sath-i mailinde yapılan ziyaretler seçim gezisi gibi algılanıyor. Kurumun olanakları ve personeli de bu gezilerde kullanılıyor diyen rakipleri bu konuda haklı olabilirler fakat bu geziler geçmişte de hep aynı şekilde yapılırdı.


Bağlıkaya’nın da listesinde görev yaptığı ve TÜRSAB’ın 50 yıllık tarihinde en uzun süre başkanlık yapan Başaran Ulusoy ise hiçbir adaya açık destek vermeden tarafsızlık modunda hareket ediyor.
Bölge Temsil Kurulları seçimleri Kasım ayında yapılacağına göre 25’inci genel kurulun da Kasım çıkmadan yapılacak. Başkan adayları belli de yönetim kurulu listeleri henüz ortada yok. Güncel üye listeleri de daha adaylara verilmiş değil.


Malumun ilanına gerek yok kabilinden ilk aday haliyle Firuz Bağlıkaya olurken, Tamer Çiçek “Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi” sloganıyla adaylığını resmen açıklayan ilk başkan adayı olmuştu.
Kendisine adaylığını açıklaması için TÜRSAB salonu verilmeyen Aydın Yaylacıklılar “Aydınlık TÜRSAB” sloganıyla başkanlığa adayı olduğunu açıklayan ikinci isim oldu. Sektörü iyi tanıyan bir isim olarak Yaylacıklılar ve ekibi sosyal medya üzerinden yoğun bir performans sergiliyor.


Öte yandan Firuz Bağlıkaya’nın yönetim kurulunda Başkan Yardımcı olan Ali Bilir, bir süre önce bu unvanını bıraktığını ve sadece yönetim kurulu üyesi olacağını açıkladı, ardından da “ben de bu yarışta varım” diyerek adaylığını beyan etti. “Acenteler Kazanacak” sloganıyla boy gösteren ve Ak Parti’nin içinden gelen bir aday olarak, bakan, bakanlık ve hükümetin desteğini ne kadar alabilecek bilinmez.
Bir yerlerden işaret aldıysa adaylığının bazı dengeleri değiştireceği kesin gibi.


Seçime iki ay kala yeni adaylar çıkabilir, şu anki adaylardan herhangi biri aday olmaktan feragat edebilir veya adaylar arasından herhangi biri başka bir aday ile son anda birleşerek sürpriz yapabilir. Burası Türkiye, her an en zayıf ihtimal bir anda en kuvvetli ihtimal olabilir derler. Sandığa zaman var. Bekleyelim görelim.
musaalioglu@denka1907

Musa Alioğlu Kimdir? 

Trabzon’da doğdum. Yüksek öğrenimimi Türk Dili ve Edebiyatı alanında yaptım. Gazeteciliğe 1979’da Karadeniz Gazetesi’nde başladım. Ardından İstanbul’da Hürriyet, Son Havadis ve Dünya Gazeteleri’nde çalıştım. TRT2’de bir süre program yaptım. Daha sonra turizm sektöründe çalıştım ve TÜRSAB, TOBB, İTO ve TÖSHİD’de görev yaptım. Halen Yeni Birlik Gazetesi’nde ve Bursa Ekohaber Gazetelerinde turizm ve havacılık konularında yazı yazıyorum. Devlet basın bursuyla  İngiltere’de dil eğitimi aldım. Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanlığı ve Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyeliği yaptım. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), TMOK, TTOK ve Trabzonspor Divan Üyesiyim. Sürekli basın kartı sahibiyim. Evliyim ve bir çocuğum var.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.