Turizmde her geçen gün daha da talep gören Kore, MICE turizminde de fark yaratmak için kolları sıvadı. Kore Turizm Ofisi (KTO), MICE ziyaretçilerine özel, sanattan eğlenceye, Kore Dalgasından doğal güzelliklere uzanan geniş bir yelpazede yepyeni cazibe merkezleri sunuyor.
Turizm alanında yaptığı atılımlarla, dünyanın önde gelen destinasyonları arasında yerini alan Güney Kore, MICE turizminde de atağa kalktı.Kore Turizm Organizasyonu (KTO), Kore’yi tanıtmak amacıyla yürüttükleri faaliyetleri ve önümüzdeki döneme ilişkin projelerini İstanbul’da gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla açıkladı. KTO’nun İstanbul Direktörü Hyuncho Cho, 2023 yılında seyahatin tamamen normale dönmesiyle birlikte Güney Kore’yi ziyaret eden Türk turist sayısının salgın öncesi seviyeyi yakalayarak 30 bini aşmasını beklediklerini söyledi. MICE sıralamasında, Kore’nin tüm dünyada en üst sıralarda olduğuna dikkat çeken Cho, “Son 10 yılda Kore’de düzenlenen UIA tabanlı uluslararası konferanslar, yıllık ortalama yüzde 22 ile en yüksek büyüme oranını gördü. MICE ziyaretçilerinin farklı cazibe merkezlerini deneyimlemesi için yepyeni mekanlar sunmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz Kore’yi 1 numaralı Uzakdoğu destinasyonu yapmak” diye konuştu.
“ARAMIZDAKİ KÜLTÜREL BAĞ EŞSİZ BİR MOTİVASYON”
İstanbul Ofisi olarak 2012 yılından bu yana Türkiye ve Güney Kore arasındaki turizm ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirmek için çalıştıklarını belirten Hyuncho Cho, Türkiye’nin yanı sıra İsrail, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan olmak üzere toplam 20 ülkeden sorumlu olduklarını söyledi. Cho, “Türkiye ve Kore arasındaki güçlü diplomatik ve kültürel bağ, faaliyetlerimiz açısından eşsiz bir motivasyon kaynağı oluşturuyor. Güçlü aile bağları ve modernleşirken geleneksel yapılarını korumaları iki ülkeyi birbirlerine yakınlaştırıyor” diye konuştu.
HEDEF 30 BİNİ AŞKIN TÜRK TURİST
Cho, 2015 yılında Güney Kore’yi ziyaret eden Türk turist sayısının 23 bin 440 iken, bu rakamın 2019’da 31 bin 293’e yükseldiğine işaret ederek, “Ancak bu yükseliş, pandemi nedeniyle 2020 ve 2021’de düşüşe geçti. Bu yıl da pandeminin etkilerini hala görüyoruz. 2023 yılında seyahatin tamamen normale dönmesiyle birlikte Kore’yi ziyaret eden Türk turist sayısının salgın öncesi seviyeyi yakalayarak 30 bini aşmasını bekliyoruz. Hedefimiz Kore’yi 1 numaralı Uzakdoğu destinasyonu yapmak… Önümüzdeki dönem de bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
MICE PAZARI 10,1 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE
Cho, Güney Kore’nin Türkiye’den 90 güne kadar turistik amaçlı vizesiz ziyaret edilebildiğini belirterek, famturlar ve turizm fuarları ile iki ülke arasındaki turizmi güçlendirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Cho, “Türkiye’deki seyahat acentelerinin Kore’ye yönelik tur programlarını geliştirmelerine destek olacağız. Ayrıca Kore seyahat seminerleri ile Kore kültürünü tanıtmak istiyoruz” dedi. Cho, 2017 itibariyle, Güney Kore’nin MICE pazarının 10,1 milyar dolar değerinde olduğunu, UIA istatistiklerine göre dünya MICE sıralamasında da en üst sıralarda olduğuna işaret etti.
MICE ZİYARETÇİLERİNE ÖZEL ETKİNLİKLER
Covid-19 salgınının MICE sektöründe dijital dönüşüm sürecini hızlandırdığını kaydeden Cho, Güney Kore’nin sağlam BT altyapısı ile bu krizi yeni bir fırsata dönüştürdüğünü söyledi. Cho, ülkenin her yerinde ücretsiz wi-fi hizmeti bulunduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Kore Turizm Organizasyonu, ziyaretçilerin şehrin deneyimini yaşamalarına yardımcı olmak için kongre merkezlerinin ve “unique venue” dedikleri eşsiz mekanlarının 360 derecelik VR videolarını üretti. ICT teknolojileri kullanılarak, akıllı kongreler, gerçek zamanlı hologramlar ve sanal kongre platformları aracılığıyla hem çevrimiçi hem de yüz yüze oturumlar aynı anda gerçekleştirilebiliyor. Popüler TV şovu Running Man konseptli yarış oyunu, etkileşimli aktiviteler ve su sporları gibi diğer takım oyunlarının yanı sıra, tarihi bir sarayda dolaşırken veya gezerken geleneksel hanbok kıyafetleri giymek gibi ülkenin kendine özgü kültürünü özgürce keşfetmenin yollarını sunan benzersiz deneyimler sunuyoruz. MICE ziyaretçilerinin sanat, eğlence sporları, Kore Dalgası, doğal güzellik ve Kore mirası ve kültürü gibi çeşitli cazibe merkezlerini deneyimlemelerini sağlamak için sürekli olarak yeni mekanlar sunuyoruz. 40 yılı aşkın bir süredir KTO’nun bir parçası olarak faaliyet gösteren Kore MICE Bürosu, en az 10 kişilik kurumsal teşvik gruplarına özel destek programları hazırlıyor.”
KORE DİZİLERİNE ÖZEL TURLAR
Son yıllarda K-POP gruplarının ve Kore dizilerinin popülaritesi sayesinde Kore’nin uluslararası alanda daha da popüler hale geldiğini vurgulayan Cho, sözlerine şöyle devam etti: “Kore, 5 bin yıllık bir tarihe ve 15 UNESCO Dünya Mirası Alanı ve çarpıcı doğal manzaralar dahil olmak üzere zengin bir kültürel altyapıya sahip. Ancak, son zamanlarda dünyaca ünlü pop müzik grubu BTS ile 2021’de dünyayı kasıp kavuran Netflix dizisi Squid Game gibi Kore’nin adının daha çok öne çıkmasını sağladı. Bu popüler temalar özelinde gerçekleştirilen etkinlikler, dizilere özel tasarlanan turistik turlar büyük ilgi görüyor.” Cho, ayrıca Kore yemeklerinin de Türk halkının damak zevkine hitap ettiğini ve geleneksel yemek atölyelerinin turistler açısından dikkat çekici olduğunu söyledi.