TÜRSAB Başkanlığına adaylığını koyan ‘Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi’ Lideri Dr. Tamer Çiçek, acentaların sorunlarını nasıl çözeceğini bir bir anlattı

TÜRSAB Başkanlığına adaylığını koyan ‘Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi’ Lideri Dr. Tamer Çiçek, acentaların sorunlarını nasıl çözeceğini bir bir anlattı
Hotel Gazetesi
Posted on Ekim 16, 2022, 9:29 am
13 mins

“AİDATLARI ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)’ın 26-27 Kasım 2022 tarihlerinde yapılacak 25’inci Olağan Genel Kurulu’nda başkanlığına aday olacağını açıklayan Dr. Tamer Çiçek, yönetime seçildiklerinde gerçekleştirecekleri projeleri kamuoyu ile paylaştı. Çiçek, “Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi olarak, seyahat acentalarının yaşadığı sorunları her koşulda çözmeyi hedefleyen, bahane üretmeyen, kamu ve özel kurumlarla kavga etmeyen, seyahat acentalarına sadece hizmet etmeyi ve fayda üretmeyi amaçlayan bir ekibiz” dedi.

“DEĞİŞİM YETMEZ, DÖNÜŞMELİYİZ!”

Artık değişimin yetmediğini ve dönüşmek gerektiğinin altını çizen Çiçek, “Çünkü dijitalleşme ve sürekli gelişen teknoloji, dönüşümü zorunlu hale getirdi. İşte biz, bu dönüşümü gerçekleştirmek için adayız. Biz yurdun dört bir köşesindeki seyahat acentalarının ortak sesiyiz.  Son üç aydır 30’dan fazla ilde seyahat acentaları ile bir araya geldik. Hala gezmeye devam ediyoruz. Seçimlere kadar Türkiye’de gitmediğimiz şehir kalmayacak. Adının başında Türkiye olan TÜRSAB’ın uzun süredir Türkiye’deki acentaların sorunlarını çözmek için hiçbir şey yapmadığını gördüğümüzden yönetime aday olduk” dedi.

“ACENTALARIN İŞ İMKÂNINI ARTTIRACAĞIZ”

Önceliği acentalara ilişkin sorunları çözmeye vereceklerini anlatan Çiçek, bu sorunları nasıl çözeceklerini anlatırken, ardından da projeleri ile acentaların iş imkânını arttıracaklarını söyledi. Çiçek şu açıklamalara yer verdi: “TÜRSAB’a da yaratacağımız kaynakla 3 senenin sonuna gelmeden önce aidatları ya kısmen ya da tamamen ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Transfer ve ulaşım, D2 belgesi, yol izin belgesi, U-ETDS gibi sorunlarımızın en kısa zamanda acentalarımız lehine çözülmesi için mücadelemizi başlatacağız. Seyahat acentalarının uçak bileti servis bedeli konularında, havayolları firmaları ile yaşanan sorunların çözümü için girişimlerde bulunacağız. C1 vizesinin TÜRSAB üzerinden tekrar verilmesi için çalışarak, incoming yapan acentalara kolaylıklar sağlayacağız. Sağlık turizminde seyahat acentalarımızın daha etkin rol oynamaları için S1 vizelerinin TÜRSAB üzerinden verilmesi için çalışmalar yapacağız.”

SEYAHAT ACENTASI BELGESİNE KISITLAMA  

Tamer Çiçek, mevcut acenta belgesi değerlerinin korunması ve yükseltilmesi için yeni seyahat acentası belgesinin alımını kısıtlayacaklarını söyledi. Çiçek, “İç turizmde bölgesel rehber uygulamaları için Üniversiteler ve TUREB ile çalışmalar yapacağız. Havalimanlarında ve ülke genelinde yaşanan araç ve rehberlerin bekleme/karşılama sorunlarını havalimanı yönetimleri ve ilgili kurumlarla uyumlu çalışmalar yaparak çözeceğiz” dedi.

Turizmin her alanında ihtiyaç duyulan bilgi ve donanıma sahip nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere çağın koşullarına uygun, uluslararası standartlarda aranan eleman yetiştirilmesine öncelik vereceklerini belirten Çiçek, Kapadokya’da başlayıp hızla yayılması öngörülen Alan Başkanlığı bünyesinde, TÜRSAB’ın da söz sahibi olması, turizm paydaşlarının yaşadığı sorunların en kısa sürede çözülmesi ve cezai yaptırımların kaldırılması için gereken acil girişimleri başlatacaklarının müjdesini verdi.

“ÇİFTE VERGİ KONUSUNU ÇÖZECEĞİZ”

Müzelere giriş biletleri satışlarının tekrar TÜRSAB tarafından organize edilmesi için girişimler yapacağını dile getiren Çiçek, müze bilet fiyatlarının belirlenmesinde aktif rol oynayacaklarını açıkladı. Seyahat acentalığı mesleğini ve hizmetlerini belirleyen 1618 sayılı yasanın, tüm camianın görüşlerine başvurarak çağımıza uygun hale getirilmesi için çalışacaklarını vurgulayan Çiçek, “Acentelerimizin merkez ve şube aidatlarının kabul edilebilir, makul seviyelere çekilmesi için tüm taraflarla gerekli çalışmaları başlatacağız. TGA ve Gelir İdaresi kaynaklı ‘çifte vergi’ konularının çözüme kavuşması için mücadele edeceğiz. TÜRSAB Araç Plakaları’nın eski model halinde verilmesine son verip, dijitalleşme çalışmalarımızla araçlara özel barkot sistemine geliştirilmesi, rehber şoför liste gibi tüm bilgilerin yüklenmesi ve kontrol edilebilir hale gelmesini sağlayacağız. Kaçak turları BTK’lar, Genel Merkez ve ilgili kurumlar ile koordinasyonlu etkin bir çalışma yaparak minimuma indireceğiz. Hac ve umre ile ilgili seyahat acentalarına tanınan kontenjanlar ve yaşanan diğer sorunların çözümünde daha aktif rol oynayacağız” dedi.

“YENİ DESTİNASYONLARA İHTİYAÇ VAR”

Turizmin gelişmesi için yeni destinasyonlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çiçek, “İstanbul, Antalya, Muğla, Trabzon gibi bazı destinasyonlar dışında kalanlar turizme katılmadığı sürece 40-50 milyar dolarları konuşmaya devam ederiz. Çünkü bunlar zaten çalışan destinasyonlar.  Eğer fark istiyorsak yeni destinasyonlar açmak zorundayız. İzmir, Bursa, Adana, Kapadokya, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay gibi destinasyonları yurtdışına direk bağlamak gerekiyor. Tur operatörleri ve havayolları ortaklığıyla gerçekleştirmeyi öngördüğümüz projelerle ülkemizde yeni destinasyonlar açılmasına destek olacağız; mevcut destinasyonlar için yeni pazar fırsatlarının yaratılması ve tüm yıla yayılması için projeler hazırlayacağız” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIK TURİZMİ ve EĞİTİM TURİZMİ FUARLARI

Sağlık turizminde, aracı kurum olarak seyahat acentalarının daha etkin hale getirilmesi amacıyla Sağlık Turizmi Fuarı düzenlemeyi planladıklarını anlatan Çiçek, “Hastaneler, acentalar, doktorlar, sigorta firmaları vb sağlık turizmi paydaşlarının bir araya getirilmesini sağlayarak yurtdışında ve yurt içinde B2B görüşmeler ve workshoplar organize edeceğiz. Eğitim turizminin seyahat acentaları aracılığıyla yapılması için Eğitim Turizmi Fuarı yapacağız ve gerekli yasal çalışmalarımız ile pazar yapılanmasında etkin rol alacağız. Eğitim turizmi paydaşlarının (Üniversiteler, dil okulları, acentalar vb) bir araya getirilmesini sağlayarak yurtdışında ve yurt içinde B2B görüşmeler ve workshoplar organize edeceğiz” ifadelerine yer verdi. Ülkemizin doğal ve kültürel zenginliklerinin değerlendirilmesine hizmet edecek Sinema Turizminin geliştirilmesinde aktif rol alacaklarını belirten Çiçek, Türkiye’nin uluslararası film endüstrisi için bir cazibe merkezi olarak algılanmasını sağlayacaklarını dile getirdi.

“TURİZMİ FESTİVALLERLERLE ÇEŞİTLENDİRECEĞİZ”

Festival Turizmine ilişkin de açıklamalarda bulunan Çiçek, “Destinasyonlar için oldukça önemli çekici ve cazibe unsurlarından biri olan yöresel kültür ve sanat etkinliklerini destekleyerek festivallerle turizmi çeşitlendirecek, daha çok yerli ve yabancı turistin gelmesine, bu yolla turizmin geliştirilmesinde aktif rol oynayacağız. Ayrıca dünyada hızla yaygınlaşan Ev Turizminin uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmesi yönünde çalışacak, seyahat acentelerinin öncülüğünde yürütülmesini sağlayacağız. İkinci ev statüsündeki evlerin turizme açılması demek 3-4 milyon evin ekonomiye kazandırılması demektir, bu da bugün var olan turizm gelirlerine en az yüzde 20 daha eklenmesi demektir” şeklinde görüş belirtti. 

Unesco’nun Gastronomi Şehirleri kriterlerine uygun olarak, ülkemizde Gastronomi Şehirlerinin arttırılması için BTK’lar aracılığıyla çalışmalara destek olacaklarını belirten Çiçek, “Türkiye’nin bir gastronomi turizmi ülkesi olmasını sağlamak başlıca hedefimiz olacaktır. Ayrıca dünya şehirleri içinde yeni trend olan GastroCity markası adında yapılacak her türlü çalışmalarda başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kuruluşlarla işbirlikleri yapacağız. Yurtdışındaki marka olmuş restaurant ve şeflerimiz bir fırsat olarak değerlendirilecektir” diye konuştu.

GENÇLİK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ    

Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre son 10 yılda hızla gelişen ve yakın gelecekte toplam turizm hareketi içindeki payı yüzde 25 olması beklenen gençlik turizminin geliştirilmesi konusunda  değerlendirmede bulunan Çiçek, “İlgili tüm sektör temsilcileriyle ortaklaşa çalışmalar yapacağız. Bileşik turizm ürünü olarak kongre turizmini geliştirmek ve Türkiye’nin, dünya sıralamasındaki yerini üst sıralara taşımak için tüm paydaşların desteği ile ortak çalışmalar yürütülecektir. Ülkemizde ciddi bir potansiyel oluşturan Doğa / Yayla / Karavan Turizminin geliştirilmesi için aktif çalışmalar yapacağız. Yeni Karavan Parklarının açılmasını sağlayarak Karavan ve Milli parkların alternatif turizm merkezleri olarak turizme kazandırılması konusunda aktif rol oynayacağız” ifadelirini kullandı.

ALTERNATİF KAZANÇ MÜJDESİ

TÜRSAB’ın turizmi bilenler tarafından yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, ‘Yeni Nesil TÜRSAB’ olarak turizm sektöründeki meslektaşları günümüz teknolojileriyle de buluşturarak, gelecek yıllara yatırımlar yapılmasını sağlamak gerektiğini anlattı. Eğitim ve proje çalışmaları yardımıyla bu çağı, tüm sektör temsilcileriyle birlikte hem öğrenerek hem de alternatif kazanç sağlayarak yakalama olanağı sağlamayı planladıklarını, bunu da ancak teknolojiyle, bilimle ve turizme gönül verenlerin desteği ile başarabileceklerini söyledi.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.