Vegan Ali hedef 120

Vegan Ali hedef 120
Hayati ARIGAN
Posted on Ocak 02, 2023, 12:00 pm
8 mins

Antalya’da “demir adam” olarak tanınan 73 yaşındaki iş insanı ve milli sporcu Ali Bıdı, vegan beslenmeyle 120 yaşına kadar yaşamayı hedefliyor. “Vegan Ali 120” adının patentini de alan Ali Bıdı, önce veremi sonra kanseri yendi. 65 yaşında milli sporcu olan Ali Bıdı, “Parayla zenginlik hırsımı yendim. Başarmak beni mutlu ediyor. En iyi ilacımız topraktan çıkan gıdalar. Spor benim yiyeceğim içeceğim kadar önemli” dedi.

Antalya’nın Korkuteli ilçesinin bir köyünde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen “demir adam” lakaplı iş insanı Ali Bıdı’nın hayat mücadelesi film senaryolarını aratmıyor. Çocuk işçi olarak başladığı yaşam mücadelesinde verem hastalığını yenen Bıdı, işçi olarak gittiği Almanya’dan döndükten sonra kanseri ilaç kullanmadan yendi.

Vegan beslenmeyi seçen ve spor yapmaya başlayan Ali Bıdı, Almanya’dan dönerken bir boru markasının temsilciliğini aldı. 60 yaşından sonra triatlon sporuna başlayan Bıdı, uluslararası şampiyonalarda kendi yaş gurubunda Türkiye’yi temsil etti.

1900 metre yüzme, 91 km bisiklet ve 21 km koşudan oluşan Ironman yarışmalarına da katılan Ali Bıdı, kazandığı derecelerle “demir adam” lakabını aldı. İş insanı Ali Bıdı zorlu ve başarılı yaşam hikayesini OTEL GAZETESİ’ne anlattı.

ÇOCUK İŞÇİLİKTEN PATRONLUĞA

İlkokulu bitirdikten babasının “Ya köyde kalır benim gibi ağalara uşak olursun, ya da Antalya da birinin yanında çırak olur meslek sahibi olursun” dediğini belirten Ali Bıdı, 13 yaşında Antalya’da bir akümülatör ustasının yanında çırak olarak işe başladı. Bıdı, “Yerin 15 kat derininden çıkarak bugünlere geldim” diyor.

VEREME YAKALANDI

Zor şartlarda, aç susuz bir hayat yaşayarak var olma mücadelesi verdiğini belirten Ali Bıdı, 15 yaşında vereme yakalandı. Doktorların “Allah yardımcın olsun” diyerek bir torba ilaçla evine gönderdiğini belirten Ali Bıdı, “Bana ölecek gözüyle bakıyorlardı. Hasta yatağımda yatarken, babam köyün ağasından bir çuval buğday istedi. Ağanın yok cevabı vermesi üzerine anneme “Ana bu hastalığı yeneceğim. İş adamı olacağım. Köyün en zengini olacağım bu torun ağa bir gün benden borç para isteyecek” dedim. Annemin sayıkladığımı düşünerek ağlamaya başladı” dedi.

ZENGİNLİK HIRSIMI YENDİM

Veremi yendikten sonra Almanya’ya 1969 da giden Ali Bıdı 15 yıl sonra Antalya’ya patron olarak döndü. Türkiye’ye ilk defa poliüretan boruları getiren Ali Bıdı, daha sonrasında da farklı Alman firmalarının bayiliklerini alarak işlerini büyüttü. Türkiye’nin en büyük fuar şirketlerinden Anfaş’ın yönetim kurulu başkanlığını yapan Ali Bıdı, “Parayla zenginlik hırsımı yendim. Başarmak beni mutlu ediyor” diyor.

65 YAŞINDA MİLLİ OLDU

2014’te triatlona başladıktan 2 yıl sonra Türkiye şampiyonu olan Ali Bıdı, 65 yaşındayken Avusturya’ya milli sporcu olarak gitti. İki kez Demiradam Avrupa ikinciliği, iki defa triatlon dünya ikincisi olan Bıdı, “Rakiplerim yaşlanıyor ben gençleşiyorum. 2024’te Yeni Zellanda Dünya Triatlon Şampiyonasına hazırlanıyorum” dedi.

Antalya Kundu’da bisiklet şampiyonasında 91 kilometre de birinci de olan Ali Bıdı, başarılı olmak için kendini sürekli hazır tutuyor.

KANSERİ YENDİ

Kalın bağırsağımda çok ciddi sorunlar yaşayan Ali Bıdı, “Türkiye ve Almanya’daki doktorlar ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Ben ne ameliyat oldum ne de kemoterapi aldım. ‘Nasıl sağlık olunur’ diye araştırdım” dedi.

SAĞLIK VARSA HER ŞEYİN VAR

“Spor yapan insan hastalanmaz” diyen Ali Bıdı, “Spor benim yiyeceğim içeceğim kadar önemli. Kanser hastalığını yendim. Son 15 yıldır sıfır ilaç. Grip, nezle, üşütme yok. Hastalık yok. Bütün hastalıkları rahmetli ettim. Sağlıklı yaşamak para kazanmaktan zordur diyorum. Sağlık varsa her şeyin var” dedi.

EN İYİ İLAÇ TOPRAKTAN ÇIKAR

Bıdı, “Almanya’da iyi bir sanat okuluna gittim. Bütün araçları tamir ederdim. Hasta olunca doktora, araban bozuldu mu tamirciye gidiyorsun. Ben tamirciliği bıraktım. Vücudumun tamircisi oldum. Bende yüzde bin hastalığı tedavi edecek bilgiler var. Veganlığa böyle geçtim. En iyi ilacımız topraktan çıkan gıdalar. Ailem bile bana inanmadı. Bir daha dünyaya gelme şansım olsa anamın babamın vegan olmasını tercih ederim” diyor.

120 YAŞ HEDEFİMİ TUTTURACAĞIM

Türk insanının hareketsiz olduğu için çok büyük sağlık sorunu olduğunu söyleyen Ali Bıdı, “Beni dinleyen reçetemi uygulayan hastalığını yener. Bu gidişle Avrupa’nın en obez ülkesi olacağız” dedi.
Askere giderken 65 kilo olduğunu şimdi ise 69 kilo olduğunu belirten Ali Bıdı, “Koronadan önce domuz, kuş gribi vardı. Vücudumuzda milyonlarca bakteri var biz onlara iyi bakarsak onlarda bize iyi bakıyor. Spor, sağlıklı beslenme, göbek iç ve dış yapın olmayacak. Fit olacaksın. Hiçbir hastalığım yok, 120 yaş hedefini tutturacağıma inanıyorum” dedi.

BİYOLOJİK YAŞIM 33

Üniversite hastanesinde yaptırdığı teste biyolojik yaşının 33 çıktığını belirten Ali Bıdı, “30 yaşında bu kadar fit değildim. Enerjim yoktu. Triatlon federasyon başkanı benim yaşım için kategori açtı. Uluslararası kategorilerde yaşa göre kategori açıyorlar. Ben gençleşiyorum rakiplerim yaşlanıyor. 24 dakikada 400 şınav çektim” dedi.

DERİN UYKU ÖNEMLİ

Günde 7 saat uyuduğunu belirten Ali Bıdı, “Uyku çok önemli, özellikle derin uyku. Kilomuzu otuza böleceğiz, o kadar litre su içeceğiz. Erkenden cennete gitmekte gitmemekte bizim elimizde” diyor.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.