DEPREMİN ÜLKEMİZE VE TURİZME ETKİLERİ..

DEPREMİN ÜLKEMİZE VE TURİZME ETKİLERİ..
Yeşim SARITAŞ
Posted on Mart 04, 2023, 5:37 am
7 mins

Yeşim SARITAŞ

Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet üyesi

Büyük şehirler boşalacak, Ege ve Akdeniz başta olmak üzere sahil şehirleri büyük şehirlerin yerini alacak!

Online Projeli işler ve Uzaktan Çalışma hayatı artacak!

Bu sezon erken başlayacak çünkü insanlar yeni yaşam yerleri aramak için yollara düşecekler!

Aslında bazı şeyleri tahmin etmek geçmişe bakınca ya da olacakları varsayarak düşününce hiçte zor değil. İstanbul’da 99 yılında ağır yıkımlara sebeb olan depremin İstanbul merkezli yaşanması durumunda dar olan sokaklar sebebiyle birçok mahalleye, sokağa hatta semte girmenin mümkün olmayacağını düşünüyorum. Nitekim yaşanan 10 ilimizdeki büyük deprem ile köylere dahi ulaşmak çok zor olurken İstanbul için korkutucu olacağı birçok kişi tarafından da düşünülüyor. Covid 19’da dahi büyük şehirler en güvensiz ve hastalıkların çabuk yayıldığı yerler oldu. Dolayısıyla Pandemide memleketine dönenler olurken, yaz tatillerini yaşanabilir yerler keşfetmek için münferit araçlarıyla geze geze yapan birçok tatilci oldu ve de göçler yaşandı. Şimdi ise DEPREM gerçeği ile bir kez daha büyük şehirlerde yaşayanlar nerelere gidilir nerelerde yaşanır sorusuyla karşı karşıyalar!

10 büyük ilde yaşanan DEPREM ile hayatta kalan ve maddi durumu iyi olan depremzedeler covid-19 da olduğu gibi sahil bandı merkezi şehirlere göç edebilir ve dikkat edecekleri tabi ki büyük binaların olmadığı küçük yapıların olduğu yaşanabilir merkezi yerler olacaktır. Çünkü imkanı olan ve bu depremi yaşayan hiçbir depremzede büyük şehirlerde büyük yapıların içine girmek istemeyecektir. Tekrar depremi yaşama korkusuyla daha ferah, daha az katlı evlerin olduğu yerlere göç edeceklerdir. Maddi imkânı olmayan depremzedelerse konut kiraları özellikle sahil bandındaki şehirlerde haddinden fazla arttığı için onlarda aynı korku ile büyük şehirler yerine kiraları daha düşük olan kırsal iç kesimlere hatta köylere göç edeceklerdir. 

Peki bu durum Turizmi nasıl etkiler?

Yaz Tatili bu yıl büyük şehirlerde yaşayanlar ve de maddi durumu iyi olan depremzedeler tarafından erken başlayabilir. Çünkü yeni yaşam yerlerini keşfetmek isteyenler erkenden otellerini satın alacaklar ve yollara düşeceklerdir. Mantık tatilden ziyade güvenli yaşam alanları bulmak olacağı için her şey dahil otelleri tercih edende olacaktır ama aralarında az olur düşüncesindeyim. Daha çok 1er 2şer gün konaklama yapabilecekleri yol güzergâhı üzerinde bulunan yerler tercih edebilirler. 

Ülkemize etkisi ise ekonomik İŞSİZLİK!

Belki de işsizlik denilen endişeyi hep birlikte ortadan kaldıracağız. Çünkü turizm sektöründe bilhassa tatil beldelerinde aktif çalışan personeller bulmak çok zor. Hele ki 12 ay çalışan bulmak çok çok daha zor. Turizm her olayda en çok etkilenen sektör olduğu için mesleki olarak yeni neslin çok yetişmediği bir alana döndü. İşsiz kalan depremzedeler bu açığı kapatabilirler. Hızlıca turizm üzerine eğitimler verilebilir. Konaklamaları sağlanabilir. Böylelikle Türkiye Turizmdeki işsizlik açığını depremzedeler ile kapatmaya çalışarak kendi insanına kol kanat gererek uluslararası da dikkat çekecektir. Birçok duyarlı yabancı turist bu yıl tatilini sırf bu yüzden depremzede ailelere destek olmak için Türkiye’de yapmak isteyebilir.  İşsizlik sadece turizmle sınırlı değil elbette. Turizm bir ülkenin dışarıya açılan penceresi olduğu için bu duyarlılık çok çabuk fark edilir. Şuanda otellerini açan, tüm imkanlarını seferber eden birçok yardımsever iş insanı var. Elindeki imkânları seferber eden acenteler ve turizmciler var. Bunların hepsi sektörümüz adına gurur verici davranışlar.

Online Projeli işler, Uzaktan Çalışma Hayatının şirketlere avantajları ve bireylere faydaları!  

Her alan için depremzede kardeşlerimize iş kolu oluşturulacaktır. Bilhassa Covid – 19 döneminde online çalışmanın avantajını ilk kez deneyimleyen şirketler oldu ve bunun gelir gider olarak avantajlarını da yaşamış oldular. Şimdi online olarak çalışabilecek bir sürü depremzede vatandaşımız olacaktır. Şirketler bu konuda da işveren olarak destek verebilirler. Ayrıca yaşanacak olan büyük şehirlerden küçük şehirlere göçler içinde online uzaktan çalışmanın şimdiden hazırlıkları yapılmalıdır. Online olarak uzaktan çalışmanın kişinin sosyal hayatına da zaman ayırma gibi pozitif etkileri olup şirketler içinde bir yapının içinde çalışanları bir araya getirip oluşan giderleri online uzaktan çalışma ile azaltıp yapısal olarak değil online olarak büyümenin avantajları daha çok yaşanacaktır.  

Her sektörde yer alan şirketler ve bireyler olarak yaşanan afet sonrası ve de olabilecek yeni afetlere karşı üzerimize düşeni hem depremzede kardeşlerimiz hem de ülkemiz için yapmak ve geliştirmek hem vatandaşlık hem de her şeyden önce insanlık görevimizdir. Kötü afetlerin tekrar yaşanmamasını ve yardımların sürdürülebilirliği için Turizm sektörü başta olmak üzere tüm sektörler ile depremzede kardeşlerimize Can Suyu olalım diliyorum.  

Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.