”NUH’UN GEMİSİ MÜZESİ” İÇİN İLK ADIM

''NUH'UN GEMİSİ MÜZESİ'' İÇİN İLK ADIM
ALİYE ÜÇBAŞ
Posted on Nisan 27, 2023, 12:50 pm
6 mins

Ağrı Valiliğinde, müzeyi yaptıracak olan Dosso Dossi Holding ile Valilik arasında protokol imza töreni düzenlendi. Dosso Dossi Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan;  “Doğduğum topraklara vefa borcumuz var” dedi.

Turizm ve Tekstil sektöründe dünya çapında organizasyonlara imza atarak ülke tanıtımına katkıda bulunan Dosso Dossi Holding, şimdi de dünyanın gözünü Türkiye’ye çevirecek önemli bir kültür hizmetine soyundu. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 2 bin 300 rakımlı Meşar Köyü’nde kurulacak olan Nuh’un Gemisi Müzesi için protokol imza töreni düzenlendi.

Ağrı Valiliği Konferans Salonunda düzenlenen ve Ağrı Valisi Dr. Osman VarolDosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, il ve ilçe protokol üyelerinin katıldığı törende “Nuh’un Gemisi Müzesi” için birprotokol imzalandı. 

“BÜTÜN SEMAVİ DİNLERDE ÇOK ÇOK BÜYÜK ÖNEMİ VAR”

Törende konuşan Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, bölge için çizdikleri vizyonu, potansiyeli gerçekleştirmek yolunda attıkları adımları destekleyecek projenin tanıtımı için toplandıklarını söyledi. Varol şöyle konuştu: “Malumunuz ilimiz çok önemli potansiyellere sahip bir şehir. Ara Güler tarafından varlığı dünyaya duyurulmuş olan Nuh’un Gemisi’nin izi dediğimiz, geminin kalıntısı olan o muhteşem nokta ve tüm bunların yarattığı bu müthiş potansiyel. Bu anlamda Nuh’un Gemisi Müzesi belki de Ağrı’da çok hayal edilen istenen bugüne kadar gerçekleştirilmesi için çok büyük çabalar sarf edilen bir tematik çalışma. Bununla ilgili Eraslan ailesinin çok kıymetli yetkilileri aynı zamanda amcamız adına kurdukları Vakıf vasıtasıyla yaptıkları hizmetlerin belki de en önemlisi olarak böyle bir çalışmaya imza atmak istediler. Bizim de yapmak istediğimiz bir şeydi şimdi bunun protokolünü imzalayacağız inşallah.” 

DOĞDUĞUM TOPRAKLARA VEFA BORCUMUZ VAR

Kültür ve sanat etkinliklerini sosyal sorumluluk projesi olarak değerlendirdiklerini belirten Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan ise şöyle konuştu: “Doğduğum topraklara vefa borcumuz var. Bu amaçla holding bünyesinde babamız adına Mehmet Eraslan Vakfı’nı kurduk. Bölge turizm ekonomisinin gelişmesi için pek çok etkinlik gerçekleştirdik. Şimdi bu etkinlikleri vakıf bünyesinde çok daha ileriye taşıyacağız. Doğubayazıt’ın tanıtılmasını çok önemsiyoruz. Ağrı Dağı Müzik Festivali’nden İshakpaşa Sarayı’nda resim sergilerine, ünlü mankenlerin katılımıyla gerçekleştirilen defilelerden ünlü sanatçılarımızın yer aldığı sanat atölyelerine kadar pek çok etkinlik yaptık. Bölgemizin tanıtılması, sanatsal ve kültürel faaliyetlerle dikkatlerin buraya çekilmesi çok önemli. Yerli ve yabancı turistlerin farklı etkinliklerle bölgeye gelmesi özellikle gençlerimizin vizyonunu geliştirmede etkili olacaktır.”

DOĞUBAYAZIT İNANÇ TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Nuh Tufanı’nın semavi dinlere ait kutsal kitaplarda yer almasının, Doğubayazıt’ı inanç turizmi açısından önemli bir yere koyduğunu hatırlatan Eraslan, “Tüm bunlardan cesaret alarak holding olarak 2023 yılında sanatsal ve kültürel yatırımlarımıza ağırlık vermek istiyoruz. Doğubayazıt’ta Nuh’un Gemisi’nin kalıntılarının olduğuna inanılan, yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da önemli bir turizm merkezi olarak bilinen bölgeye müze kurmaya karar verdik. Sayın Valimiz Dr. Osman Varol’un da destekleriyle 2 bin 300 rakımlı Meşar Köyü’nün hemen yakınında bulunan alanda çalışmalara başladık” dedi. 

TEMELİ TEMMUZ AYINDA ATILACAK

7 bin 625 metrekare alan üzerinde yer alacak ve Nuh’un Gemisi’ni tasvir eden bir mimariye sahip olacak müzede ağırlıklı olarak dijital art sanat eserlerinin sergileneceği belirtildi. Hikmet Eraslan, “Ünlü sanatçıların eserlerinin de sergileneceği müzemizin tanıtımını yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da yapacağız. Ülkemizin önemli kültürel miraslarından biri olan Nuh’un Gemisi’ni modern bir müze ile temsil ederek bölge turizmine katkımızı sürdüreceğiz. Türkiye’nin en modern dijital art müzesini Ağrı Dağı’na kuruyoruz. Dijital sanatların yeni merkezi Doğubayazıt olacak” dedi.

Temeli Temmuz ayında atılacak olan Nuh’un Gemisi Müzesi’nde 5 adet salon yer alacak. Toplam 7 bin 625 metrekare alan üzerinde kurulacak müzenin ana binası 970 metrekare olarak inşa edilecek. Aylık ortalama 50 bin ziyaretçi beklenen müzenin açılışının Temmuz 2024 yılı olarak planlandığı belirtildi. 

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.