“YEŞİL PASAPORT TURİZMCİLERİN DE HAKKI”

“YEŞİL PASAPORT TURİZMCİLERİN DE HAKKI”
ALİYE ÜÇBAŞ
Posted on Haziran 01, 2023, 11:41 am
5 mins

TravelShop Turkey Genel Müdürü Murtaza Kalender, yeni kurulacak kabinenin Turizm Bakanı’na önerilerde bulundu.

Ülkemizi yurtdışı ve yurtiçinde başarılı bir şekilde temsil eden, aynı zamanda Uluslararası Ekoturizm Derneği Başkan Yardımcılığı, Uluslararası Destinasyon Düğün Profesyonelleri Derneği Avrupa ve Asya’dan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevlerini başarıyla yürüten ve bugüne kadar yapmış olduğu başarılı çalışmalarla ülkemize katma değer kazandıran turizmci Murtaza Kalender, önümüzdeki turizm dönemi hakkında görüş bildirdi. Genel seçimlerin ardından kurulacak yeni kabinede görev alacak Turizm Bakanı’na seslenen Kalender, önerilerini 3 ana başlıkta topladı

İşte Kalender’in turizm sektörüne yarar getirecek önerileri:

“Öncelikle yeni kabine şimdiden hayırlı olsun. Görevine devam etmesi halinde gerek Değerli Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’dan ya da yeni gelecek olan bakanımızdan bizim de turizmci olarak naçizane taleplerimiz var. Taleplerimizi üç başlık altında sıralıyor ve dikkate alınacağını umuyorum.

Bugüne kadar 100’den fazla ülkeye seyahat etmiş ve yurtdışında birçok workshop ve fuar etkinliklerine katılmış bir turizmci olarak, kazandığım tecrübelerimi, yeni kabinedeki turizm bakanımızla paylaşma arzumu belirtmek isterim.

1-ACENTELERE YEŞİL PASAPORT

Birinci başlıkta bahsetmek istediğim yeşil pasaport konusu. İhracatçılara ve avukatlara dahi sağlanan yeşil pasaport ayrıcalığının belirli bir kota ile ülkeye yılda 70 Milyar döviz getirmesi beklenen turizmcilere de sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin; 2 yıl içerisinde 5 Milyon döviz getiren acente için, 2 yıllık yeşil pasaport düzenlemesi getirilebilir. Böylelikle hem seyahat acentelerimizi ülkeye daha çok döviz getirmesi için teşvik etmiş, hem de kademeli bir sistem yaratıldığından, bu ayrıcalığa erişim kısıtlanmış olur. Yeni dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bu alanda çalışmalar gerçekleştireceğini umut ediyorum.

2-DEİK VE TİM’DE TURİZM KOMİTELERİ KURULMALI

İkinci başlık altında ise DEİK ve TİM kurullarında turizm komiteleri kurulmasının gerekliliğine değinmek isterim. Çünkü her iki kurul da sadece ithalat ve ihracat üzerine odaklanmış görünüyor. Fakat turizm bacasız bir sanayi. Bu anlamda onlarla iletişime geçilerek, bir girişim hareketi ile turizm komitelerinin açılmasının tüm turizmci paydaşlarımıza çok yararlı olacağını düşünüyorum.

3-GASTRONOMİ VE EKOTURİZM TEŞVİKLERİ

Son olarak açmak istediğim başlık ise gastronomi turizmi ve ekoturizm teşvikleri. Sağlık turizmindeki teşvikler, gastronomi turizmi ve ekoturizme verilebilirse, ekoturizm ve gastronomi turizminin kısa vadede ülkemizi daha iyi noktalara taşıyacağına inanıyorum. Bu projenin uygulanmasında belirli bölgeler hedef alınabilir. Örneğin; Akdeniz, Marmara, Ege bölgeleri hariç tutulup, özellikle iç Anadolu ve Güneydoğu hedef alınabilir. Bu bölgelerde yapılan turistik aktivitelerde, havaalanı teşvikleri ön plana çıkabilir. Tokat, Sivas, Diyarbakır gibi havalimanlarına inen charter uçaklarına teşvik sağlanabilir. Tanıtım katkı payı; sağlık turizminde olduğu gibi, ekoturizm ve gastronomi turizmi yapan acentelerin belirlenmiş bölgelerdeki konaklama faturalarını ibra etmeleri halinde iş hacmini daha da genişletmeleri için önerilebilir.

TURİZMİ 12 AYA VE 81 İLE YAYMIŞ OLURUZ

Bu bahsi geçen üç başlıkta çalışmalar sürdürülüp olumlu sonuçlar alınırsa, kısa sürede hedef aldığımız yıllık turizm geliri olan 70 Milyar Dolar’ı geçerek, 100 Milyar Dolar’a kısa bir sürede ulaşıp, turizmi ülkemizde 12 ayda 81 ile yayar ve ülke çapındaki turizm çalışanlarına 12 ay iş imkanı sunmuş olacağımız kanaatindeyim.
Tüm turizm camiasına saygı ve sevgilerimi sunar, başarılı bir turizm sezonu dilerim.”

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.