“BU KARAR SEKTÖRE BÜYÜK BİR DARBE VURACAK!”

“BU KARAR SEKTÖRE BÜYÜK BİR DARBE VURACAK!”
Hotel Gazetesi
Posted on Ağustos 03, 2023, 2:53 am
6 mins

BDDK’nın Yurtdışı Seyahat Taksit sınırlaması kararına sektörün en köklü kurumlarından Jolly tepki gösterdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurtdışı harcamalara taksit yapılmayacağı kararına turizm sektöründen tepkiler devam ediyor. Kurulun 31.07.2023 tarihli toplantısında, Banka kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca, kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin; havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına, karar verilmişti.

Turizm Sektörünün en köklü kurumlarından Jolly, yaptığı bir açıklama ile, kararın Turizm Sektörüne yansıyacak olumsuz etkilerini ve vereceği zararları anlattı.

“REÇETEYE TATİL YAZIN DEDİK!”

Jolly Tour açıklamasında öncelikle tatilin çalışan insanın motivasyonuna yararını ve bunun da ülke kalkınmasına nasıl etki edeceğini anlattı. Ülke turizmine 50 yılı aşkın süredir katkıda bulunmuş bir ailenin markası JOLLY’nin, sektörde 36’ıncı yılını tamamlamakta olduğu belirtilen açıklamada; “Kuruluşumuzdan bu yana Türk Turizminin büyümesi, gelişmesi adına var gücümüzle çalıştık. Yıllardır tatil lüks değil bir ihtiyaçtır dedik. Herkesin sosyal hayatında, iş hayatında, ev hayatında güzel bir tatilden sonra çok daha olumlu gelişmeler olacağını ifade ettik. Hatta daha da ileri gittik ve reçeteye tatil yazın dedik. Tatilin deniz, güneş, kumdan ibaret olmadığını, kültür turlarımızı çeşitlendirerek, kış turizmini canlandırarak, yurt dışı turlarımızı çeşitlendirerek her bireye yılın her ayında turizmin aktif bir üyesi olma imkanını sağladık. Sektör olarak büyüdük, hedef yükselttik. Sektördeki tüm paydaşlarımızla da omuz omuza, el elele ve hızla büyümeye devam ediyoruz” denildi.

“HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAMAKTAYIZ!”

Bugüne dek, başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, devletimizin aldığı tüm kararlara ve uygulamalara destek verdikleri belirtilen açıklamada, “Şüphesiz, Türkiye olarak kolay bir dönemden geçmiyoruz. Bu zorlu sınavı yine elele, birlikten kuvvet doğar diyerek aşacağız. Ancak bugün itibariyle, BDDK’ nın havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışı kredi kartı harcamalarında taksitlendirme sınırı getirmesi kararı ile ilgili ciddi bir hayal kırıklığı yaşamaktayız. Mevcut ekonomik ortamda, ortalama iki kişilik tur maliyetini tek seferde nakit olarak ödeyecek kişi sayısı çok az olduğu için, taksitlendirme seçeneği birinci tercih sebebiydi. Zaten bir süredir süregelen vize sorunlarına ek, BDKK’nın bu kararı sektöre büyük bir darbe vuracak ve telafi edilemez yaralar oluşturacaktır” ifadelerine yer verildi.  

“KKTC YURT DIŞI KABUL EDİLMEMELİ”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu uygulamaya dahil edilmesinin sakıncalarının da anlatıldığı açıklamada, “Bir başka üzüntümüz de Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs’ın da bu uygulama dahilinde değerlendirilmesi olmuştur. Yıllardır Kıbrıs’ın yurtdışı olarak kabul edilmemesi ve yurt dışı uygulamaları çerçevesinde değerlendirilmemesi gerektiği noktasında görüşlerimizi dile getiriyoruz. Yavru Vatan Kıbrıs ‘a verdiğimiz ekonomik desteğin, yine bu kararla, büyük darbe yiyeceğinden ciddi endişe duyuyoruz.  Göz bebeğimiz Kıbrıs’da faaliyet gösteren otellerin ve yerel halkın temel geçim kaynağının turizm ve Türkiye’ den gelen misafir sayısı olduğunun bir kez daha önemle altını çizmek isteriz” denildi. 

“BU KARARDAN DÖNÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Jolly, açıklamasını şöyle noktaladı: “Her açıdan şüphesiz iyi niyetle ancak farklı noktalarda yaratacağı olumsuz sonuçlar gözden kaçırılarak alınmış olabilecek bu karardan ötürü büyük endişe duyuyoruz. En kısa sürede turizm sektöründe telafi edilemez zararlara yol açacak karardan dönülmesini ve turizm sektörüne gereken motivasyonun sağlanmasını yetkili birimlerden talep ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, bacasız sanayi turizm, Türkiye ekonomisi için çok büyük öneme sahip; Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasına katkı sağlayan “olmazsa olmaz” sektörlerden biridir.”

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.