YENİ NESİL TURİST: DİJİTAL GÖÇEBELER

YENİ NESİL TURİST: DİJİTAL GÖÇEBELER
Hotel Gazetesi
Posted on Ağustos 10, 2023, 12:20 pm
8 mins

TÜROB Başkanı Eresin: “Kovid-19 salgınıyla yaşanan olağanüstü süreç, turizmi ve seyahat kavramını dönüştürdü.”

Prof. Dr. Tuna: “Türkiye dijital göçebelere yönelik vize ve konaklama konusunda alternatifler sunmalıdır.”

Turizm Strateji ve Araştırma Merkezi (TURSAM), pandemiyle birlikte ön plana çıkan uzaktan çalışma ve dijital göçebe kavramlarını inceleyen bir rapor hazırladı. “Dijital Göçebelik ve Uzaktan Çalışmanın Turizme Etkisi” başlıklı bu raporda, Covid-19 salgınının ardından gündeme gelen dijital göçebe kavramının ve yaşam tarzının anlaşılması, uzaktan çalışma ile dijital göçebe kavramlarının farklarının ortaya konulması, Türkiye’nin dijital göçebeler için uygun bir destinasyon olmasına destek sağlanması konuları ele alındı.

TURSAM Genel Sekreteri Prof. Dr. Muharrem Tuna, FreeLanders Dijital Göçebe ve Uzaktan Çalışanlar Platformu Kurucuları Cem Adıyaman ve Özlem Koral ile Prof. Dr. Güney Çetin Gürkan, Doç. Dr. Oğuz Diker, Dr. Öğretim Üyesi Gaye Deniz, Araştırma Görevlisi Başak Özyurt tarafından hazırlanan rapora göre, Dijital Göçebe kavramı, hem uzaktan çalışan hem de seyahat eden ve seyahat ettiği destinasyonda uzun süreli konaklayan kişiler olarak tarif edilirken, dijital göçebelerin, bir yandan dünyayı gezdiklerine, bir yandan da kafeler, restoranlar, kütüphaneler, ortak çalışma alanlarında işlerini yaptıklarına dikkat çekildi. Taşınabilir teknolojiler ve internet erişiminden etkin bir şekilde yararlanan dijital göçebelerin teknolojiyi dünyayı keşfetmek için kullandıkları kaydedildi.

Dünyadaki dijital göçebelerin yarısına yakınını ABD vatandaşlarının oluşturduğu, Birleşik Krallık ikinci (%7), Rusya’nın üçüncü (%5) sırada yer aldığı kaydedildi. Alman, Kanadalı ve Franssızların bu ülke vatandaşlarını takip ettikleri belirtildi. Dijital göçebelerin her varış noktasında 1-3 veya 3-6 ay geçirdiği sadece yüzde 9’unun 1 yılda 10’dan fazla ülkeye seyahat ettiği belirtilen raporda, bulundukları ülkelere giriş kapısı olan ve kişi başına düşen gayrisafi milli geliri dijital göçebenin ortalama bütçesinden daha az olan kıyı ülkeleri tercih ettikleri kaydedildi.

Ortalama internet hızı ve ortalama yaşam maliyetleri oldukça önem taşıdığı belirtilen raporda, Bangkok (Tayland), Buenos Aires (Arjantin) ve Bali (Endonezya) gibi kentlerin dijital göçebelerin en çok seyahat ettiği ilk üç şehir arasında yer aldığı belirtildi. Meksika, Portekiz ve İspanya, dijital göçebelerin sıklıkla gittikleri ve uzun süreli konakladıkları ülkeler olarak rapor edilirken,

Dijital göçebeler arasında en fazla tercih edilen ilk üç kıyı ülkesi ise Tayland, Sri Lanka ve Singapur olarak sıralandı.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin

ERESİN: TELEKOMÜNİKASYON ALTYAPISI İYİ OLAN TESİSLERE TALEP ARTTI

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Covid-19 salgını döneminin turizm ve seyahat kavramını dönüştürdüğünü, hijyen ve sağlık öncelikli hale gelirken, aynı zamanda dijital dönüşüm yaşandığını söyledi. Bu durumun sadece işletmeler değil tatilciler ve şirketler açısından da geçerli olduğunu vurgulayan Eresin, şöyle konuştu: “İşletmeler zaman ve maliyet tasarruflu dijital yöntemler tercih etmeye başladı. Tüketici tarafında da daha planlı, öngörülü ve tabii ki esnek bir seyahat tercih ediliyor. Dünyada uzaktan çalışma imkanlarının yaygınlık kazanmasıyla birlikte telekomünikasyon altyapısının iyi olduğu tatil yörelerine ve konaklama tesislerine talep arttı. Bu alanda gelecekte potansiyel daha da artacak. Otellerimiz, hibrit toplantıların düzenlenmesine olanak tanıyan altyapılarına önemli yatırımlar yaptılar. Çoğu uluslararası şirket çalışanı olan misafirlerin kesintisiz, yüksek hızlı ve güvenli internet bağlantılarının sağlanmasına yönelik teknolojilerin yanında kendilerine ev konforunda ofis çalışma düzeni sağlamak da artık otellerimizin sunduğu hizmetler arasında yerini alıyor. Görülen o ki ilerleyen dönemlerde gezgin çalışan sayısında ciddi artış olacak. Biz de bu konuda özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgeli otellerimizde misafirlerimize tüm gerekli konforu sağlayacak çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız.”

TURSAM Genel Sekreteri Prof. Dr. Muharrem Tuna

Prof. Dr. TUNA: TÜRKİYE ALTERNATİF SUNMALI

Dijital göçebelerin turizm pazarındaki önemine işaret eden TURSAM Genel Sekreteri Prof. Dr. Muharrem Tuna, “Söz konusu pazarda söz sahibi olmak adına Türkiye dijital göçebelere yönelik vize ve konaklama konusunda alternatifler sunmalıdır” dedi.

Türkiye’nin sahip olduğu hava yolu ulaşım ağıyla seyahat potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu ve bunun konforlu seyahatleri önemseyen dijital göçebelerin ülkeye çekilmesi için bir avantaj olduğunu belirten Prof. Dr. Tuna, şyunları söyledi: “Dijital altyapı ile dijital hizmetlere yapılan yatırımların da Türkiye’de ciddi bir seviyeye ulaştı. Bu standart bir turistten çok farklı davranan ve uzaktan çalışma imkanlarından yararlanan dijital göçebeler için önemli. Dijital göçebeler konusunda Türkiye’de hızla adımlar atılması ve ‘her şey dahil’ sistemi dışında karlılığı daha yüksek konaklama modelleri üzerinde çalışılması rekabet avantajı sağlayacaktır.”

ATMACA: İNTERNET ERİŞİM HIZININ ARTTIRILMALI

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ise Dijital gezginlerin tercihleri arasında yer alabilmek için Türkiye’de internet erişim hızının arttırılması, ücretsiz internet erişimi ve uygun çalışma ortamları ve işletmelerinin açılması gerektiğini söyledi. İstanbul, Fethiye ve Antalya’nın dijital göçebelerce tercih edilmeye başlandığını belirten Atmaca, “Kendi aralarında önemli bir network oluşturan bu kişilerde harcama sorunu, seyahat engeli ve süre sınırının olmadığı düşünüldüğünde sektöre ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacakları düşüncesindeyiz” ifadesini kullandı.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.