Turizmciler kış mevsimine ve Arap ırkçılığına karşı dikkatli olmalı!

Turizmciler kış mevsimine ve Arap ırkçılığına karşı dikkatli olmalı!
Hotel Gazetesi
Posted on Ağustos 12, 2023, 11:35 am
3 mins

Mustafa KILIÇ / Turizmci

Avrupalı turist zaten maalesef yok, sektör Araplarla dönüyor.
Onlar olmasa hepten biteriz, hepimiz işsiz kalırız, yalan da değil.

Mustafa KILIÇ / Turizmci

2023 sezonu maalesef beklentilerin altında oldu, tüm sektör pandemiden sonra iyi geçen 2022 gibi bir sezon olacağını düşündük. Pandemi birçok ülkeye ekonomik olarak büyük zarar verdi, üstüne Rusya ve Ukrayna savaşı eklenince artan enerji fiyatları maliyetlere yansıdı. Özellikle bizim gibi ekonomisi zayıf ülkeler çok etkilendi.

Biz sektör olarak artan maliyet karşısında ve seçime kadar baskılanan kur yüzünden tesislerimizin gider bütçesini yaparken zorlandık ve biz bunu oda fiyatlarını artırarak dengelemek istedik. En başta yapılan hata buydu. 2022 iyi geçince 2023 daha iyi olacak zannedildi. Perşembenin gelişi çarşambadan belli olmuyormuş demek ki!

Sebepleri nedir? Yeşil sermaye diye burun kıvırdığımız Arap turistlere,  Avrupa bize vermediği Schengen vizesini verdi… Araplar Barcelona’da Uber ile her yere kolay gidebildiler, bizim döner-ekmek fiyatına Milano’da spagetti yediler, hatta Bodrum-Antalya otel fiyatlarından daha ucuza bizim zengin Türkler bile Yunanistan’a ve Yunan adalarına gittiler. Biz ne yaptık?

Çay-simiti havalimanlarında 350 TL’ye sattık, alkole zam üstüne zam yaptık, Uber’i yasakladık, turistleri kötü niyetli taksicilere teslim ettik, hava yolu bilet ücretlerini servet değerine çıkarttık. Üstelik bunu bir de Dünya üzerinde seyahat eden insan sayısı istatiksel olarak düşüşe geçmişken yaptık.

Asıl tehlikeli durum şudur: Son zamanlarda Arap ırkçılığı başladı. Sosyal medya üzerinden bu çok yapılmaya başlandı… Emniyet son zamanlarda mülteci avına çıktı… Tabi polisler haklı olarak kim mülteci, kim turist bilemeyip, önüne geleni çeviriyor… Bizim ülkemize gelen, parasıyla yiyen içen, gezen, alışveriş yapanlara elbette lafımız yok. Fakat 3 kuruşa vatandaşlık verilen, kaçak girenlere karşı tavrımız net zaten… Arap basın yayın organlarında çok fazla Türkiye karşıtı olumsuz haberler yapılıyor.

Hatırlarsanız Şampiyonlar Ligi heyecanı yaşanırken bir Inter taraftarı canlı yayında CNN Türk muhabirini öpmeye çalıştı. İtalyanlar çok sıcakkanlı insanlar dedik. Bunu bir Arap yapsaydı kıyameti kopartırdık. Elbette bunlar tasvip ettiğimiz şeyler değil, fakat unutmayalım; Avrupalı turist zaten maalesef yok, sektör Araplarla dönüyor. Onlar olmasa hepten biteriz, hepimiz işsiz kalırız, yalan da değil.

Şehir otellerinin Ekim ve Kasım ayına dikkat etmesi gerekir. Eğer Ekim-Kasım ayı fena geçmez ise kışı zor da olsa kazasız atlatabiliriz.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.