TÜRK ÜRÜNLERİ DÜNYA MARKETLERİNE TAŞINACAK

TÜRK ÜRÜNLERİ DÜNYA MARKETLERİNE TAŞINACAK
Hotel Gazetesi
Posted on Ağustos 20, 2023, 9:21 am
5 mins

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe: “GT Anadolu adında bir marka kurduk, yerli ve yabancı e-ticaret firmalarıyla protokol yapıyoruz. Bu ürünler, e-ticaretle yurt içinde ve dışında satılacak” 

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe:

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türk mutfağı ve ürünlerinin tanıtımı için yürüttükleri faaliyetlere ilişkin açıklamada bulundu. Gastronomi ile turizmi birleştirerek “gastronomi turizmi” anlayışının oluşturulmasını sağladıklarını belirten Boztepe, bu alanın genel turizm gelirlerinin önemli bir unsurunu oluşturduğunu söyledi.

Türkiye’de yıllık 5,1 milyar dolarlık gastronomi turizmi geliri oluştuğuna dikkati çeken Boztepe, bu rakamın ABD’de yıllık 444 milyar doları bulduğunu belirtti. Yıl sonu için 15 milyar dolarlık bir hedef belirlediklerini ve bu rakamda iddialı olduklarını vurgulayan Boztepe, “Turizm çeşitleri içinde ilk üçte her zaman gastronomi yer alıyor. Turist kellik tedavisine gelse de gastronomi turuna çıkıyor, boğazda yemek yemek, kültürümüzü öğrenmek istiyor” diye konuştu.

‘GT ANADOLU’ MARKASI E-TİCARETLE TÜM DÜNYAYA

Gastronomi Turizmi Derneği’nin hedefinin Türk mutfağını tanıtmak olduğuna işaret eden Boztepe, şöyle konuştu: “New York’tan Dubai’ye kadar farklı farklı yerlerde tanıtımlar yaptık. Orada satın alma kararını veren kişilere yemekler verdik. Biz, Anadolu ürünlerinin yurt dışına açılması için ‘GT Anadolu’ adında bir marka kurduk. Paketleme, grafik ve tasarımını biz yapacağız, her şey hazır. Türkiye’nin en iyi ürünlerini ABD’deki markete satabiliyorsan başarılısın. Yerli ve yabancı e-ticaret firmalarıyla protokol yapıyoruz. Bu ürünler, e-ticaretle yurt içinde ve dışında satılacak. Örneğin Hepsi Burada, bize düşük komisyonla satış yapma imkanı verecek. Amazon ABD aracılığıyla bu ülkeye girmek istiyoruz. Türk ürünlerinin üzerinde marka olarak ‘GT Anadolu’ yazacak. Gastronomi turizmi daha çok restoranlar üzerinden pazarlanırken GT Anadolu ile birlikte Türk ürünleri de pazarlanmış olacak. Dünyada gastronominin markalaşmasındaki en önemli unsuru ürün.”

“ABD MARKETLERİNDE YER ALMAK İSTİYORUZ”

Türk ürünlerini insanların marketlerde bulması gerektiğini belirten Boztepe, ABD’deki marketlerde de yer almak istediklerini dile getirdi. Türk ürünlerinin de en doğru şekilde ve kalitede paketlenip satılması gerektiğini belirten Boztepe, “Paketlenip gönderilebilecek her Türk ürünü kapsamda olacak. Humus da olacak, terlik de olacak. Kültür pazarlıyoruz. Buradaki püf nokta şu, el emeği olacak ve Anadolu insanı yapacak. Sadece gıda ürünleri de olmayacak” diye konuştu. Dernek olarak hem Anadolu’da hem de yurt dışında temsilcilikleri bulunduğu anlatan Boztepe, Nepal’den Los Angeles’a kadar temsilcilik açtıklarını söyledi. Boztepe, 21 şehir ve 10 ülkede bulunduklarını ve hedeflerinin bu sayıyı daha da artırmak olduğunu söyledi.

“TÜRK MUTFAĞI HAK ETTİĞİ İLGİYİ GÖRMELİ”

Türk mutfağının dünyanın en iyisi olmasına rağmen algı olarak 44’üncü sırada yer aldığını vurgulayan Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı, bunun değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Türk mutfağının yurt dışında daha fazla tanıtılması gerektiğini belirten Boztepe, şöyle konuştu: “Kastamonu, Antakya günleri Antakyalıya değil, yabancıya yapılması lazım. Yurt dışındaki tüm büyükelçilikler ve ticaret ataşelerinin görevi Türk ürününü satmak ve Türk mutfağını tanıtmak olmalı. Bu kadar basit. Ticaret ataşesi Türk ürününü o ülkedeki markete sokabiliyor mu, önemli olan bu. Onlar daha fazla devreye girmeli. Uçak menülerinde dahi stratejik davranmak zorundayız. Balıkesir peyniri ve Gemlik zeytini uçaklarda yer almalı. Bu kurumların bir gastronomi stratejisi olmalı. Çok güzel baklava tanıtıyoruz ama yurt dışında bir markete gidince alabiliyor muyum, alamıyorum.”

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.