SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTİNASYONUN EN GÜZEL ÖRNEĞİ ROMANYA FUNDATA!

SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTİNASYONUN EN GÜZEL ÖRNEĞİ ROMANYA FUNDATA!
Yeşim SARITAŞ
Posted on Ekim 16, 2023, 3:02 am
8 mins

Romanya Karpatlar’da turistik bir köy olan Fundata destinasyonunun uluslararası tanıtımı için FİJET Türkiye Uluslararası Gazeteciler ve Yazarları olarak davet edildiğimiz bu gezide çok güzel deneyimler yaşadım.

FİJET Türkiye olarak Başkanımız Delâl Atamdede, FİJET Yönetim Kurulu Üyemiz Hüseyin Kurtoğulları, Romanya -Türkiye Alibaba Seyahat Acentesi İsmail Hakkı Yüksel ve daha birçok değerli üyemiz ile özel misafirleri olduk. Organizasyonun ev sahipliğini, Fundata Belediye Başkanı Marian Florin Patea ile birlikte FIJET Romanya Başkanı Stefan Baciu yaptı.

FUNDATA & SİRNEA 2023 TANITIM ETKİNLİĞİ ‘ne ÖNEMLİ KİŞİLER İLE BÜYÜK KATILIM!

18-21 Eylül 2023 tarihleri arasında “Fundata & Sirnea 2023 Tanıtım Etkinliği ‘ne Romaya’dan Braşov Valisi Mihai Catalin Văsii, Ghimba Havaalanı Direktörü Alexandru Anghel, Braşov İlçe Meclisi Başkanı Serban Todorica, Fundata Belediye Başkanı Marian Florin Pâtea, Romanya 2021 güzeli Elena Carmina Cotfas, Fundata’daki otelciler ve Romanya seyahat acenteleri katıldılar. Romanya’ya davet edilen Uluslararası 135 kadar gazeteci ve turizm profesyonelleri olarak oradaydık. “Vahşi Karpatya” (2011) ve “Romanya’nın Lezzetleri” (2017) gibi Romanya’nın doğal manzaraları hakkında seyahat belgeselleri düzenleyen ve Fundata’ da evi olan İngiliz Gazeteci Charlie Ottley ise tüm tanıtımları bizlere yaptı.

KÜÇÜK İSVİÇRE FUNDATA

Fundata köyü, Bükreş Otopeni Uluslararası (Henri Coanda) havalimanına 3 saatlik mesafededir. Karpat dağlarının eteğinde olup İsviçre’yi andırmaktadır. Köye varmaya başladığımızda ilk dikkatleri çeken 50 metrelik çam ağaçları ve bakir ormanları oldu. Köy evleri öyle sade ve güzel bir mimariye hakimler ki biblo evler gibiler. Her evin bahçesi çok bakımlı. Doğada yayılan Geyikler, İnekler, tavuklar dışında çevrede hiç çöp göremezsiniz.

Fundata’da yaşayanlar tarım ile uğraştıkları için kendilerine özgü tatları var. Palinca, visinata, böğürtlen şarabı ve Afinatasıyla meşhur olan Fundata’da farklı bir damak tadını hissedebilirsiniz. Neredeyse pek çok meyveden şarap ve likörünü yapıyorlar. Süt ürünleri ön planda olup peynir çeşitleri dikkat çekiyor. Ve Karpat dağlarında yer aldığı için zengin bitki örtüsüyle tedavi amaçlı birçok ürün üretiyorlar. Köyde yaşayanlara baktığımızda herkes çok sağlıklı diyebiliriz. Buradan varacağımız sonuç ise Fundata ekoturizmi ve sağlık turizmi için çok uygun bir destinasyon.

Sürdürülebilir Turizme önem veren yetkililer yaptıkları açıklamalarda bölgede Ekoturizmini öne çıkarıp bölgeyi turizme açarken amaçlarının sürdürülebilir turizmin kurallarına göre çevreyi korumak ve yerel halkın refahını gözetmek olduğuna dikkat çektiler. FİJET Türkiye başkanımız Delâl Atamdede ise konuşmasında ‘’ Ekoturizmi; flora, fauna ve kültürel mirasın başlıca cazibe merkezleri olduğu yerlere seyahat etmeyi içeriyor. Bizim ülkemiz bu yönden dünyada belki de en cazip ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye olarak en hızlı şekilde bizim de bu konuya yönelmemiz gerekiyor” dedi.

PEKİ FUNDATA’YA GİTTİĞİNİZDE AKTİVİTE OLARAK NELER YAPABİLİRSİNİZ?

KAYAK, PATEN, SPA, ZIPLAYN, TRİKİNG ve daha birçok aktivitesiyle Muhteşem Bakir bir Doğa …

Fundata, Cheile Gradiştei kayak merkezine yakın mesafededir. Cheile Gradiştei Kayak Merkezi genişletilerek spor ve tatil kompleksine çevrilmiş. İlave olarak çok büyük bir paten pisti, uzun bir zıplayn alanı, macera parkı, yüzme havuzu, spa alanı, konaklama odaları ve restoranlar yapılmış. Bu bölgenin Avrupa’daki birçok kayak merkezine karşı fark yaratacağını düşünüyorum çünkü kışın ya da yazın tatil severler için çok fazla aktivite bulundurmakta. Yurt dışındaki kayak merkezleriyle kıyasladığımızda Cheile Gradiştei Tatil Kompleksi kayak dışında daha birçok farklı aktivitesi olduğundan ailelerin de çokça tercih edeceği bir tatil merkezi olmuş. Kışın Kayak severlerin, yazın doğa severlerin müptelası olacakları bir destinasyon Avrupa’da Turizmin parlayan yıldızı kesinlikle Romanya Fundata! Bölgenin en önemli oteli olan Teleferic Grand Hotel ise baştan başa harika bir şekilde ahşap ağırlıklı yeniden restore edilmiş ve hizmet sunmakta.

KÜLTÜREL MİRASLAR!

Fundata, Braşov’a 30 dk, Bükreş’e 3 saatlik mesafededir. Braşov’a giderken Raşnov Kalesini ziyaret edebilir, arnavut kaldırımlarıyla döşeli Braşov’a teleferik ile gezebilirsiniz. Kont Drakula’nın o esrarengiz Bram Kalesini ziyaret edebilir, merkezinde alışveriş yapabilirisiniz. Fundata’dan dönerken Prahova Vadisi’nde, Bucegi Dağları’nın eteğinde yeşillikler arasına gizlenmiş 1873 ile 1914 yılları arasında Romanya’nın ilk kralı Carol tarafından inşa ettirilen efsane görsel güzelliğe, ince mimari işlemeye sahip Peleş Kalesini ziyaret edebilirsiniz. Görebileceğiniz en güzel şato diyebilirim. Romanya’da daha birçok şato ve kültürel miras olup her yeri rahatlıkla gezip görmeniz mümkün.

Yöresel yemeklerin sunulduğu, kültürel oyunların hep beraber oynandığı son günümüzde bizlere hazırladıkları gece ile ve 1976 rakımda açık alanda organizasyonu yapılan muhteşem Romanya tanıtımında nazik misafirperverlikleri için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bir destinasyon ancak bu kadar keyifli anlatılabilir ve de yaşatılabilirdi. Tekrar Romanya ve Fundata’ya gitmek ve daha çok görmek yaşamak dileğimle herkesin mutlaka görmesini öneriyorum.

Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.