“LİDERLİKTE CİNSİYET OLMAZ!”

İSATAG’ın düzenlediği 1. Farkındalık Konferansı’nda Turizmde Kadın Liderliği ve Cam Tavan Sendromu ele alındı
Hotel Gazetesi
Posted on Ekim 25, 2023, 4:13 am
10 mins

İSATAG’ın düzenlediği 1. Farkındalık Konferansı’nda Turizmde Kadın Liderliği ve Cam Tavan Sendromu ele alındı

İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG), Elite World Taksim Hotel’de Merve Akıncı’nın sunumuyla bir farkındalık konferansı düzenledi. Uzun süredir hazırlık çalışmaları yürütülen, gerekli mecralarda ve sosyal medyada tanıtımları yapılan organizasyon, ilk kez düzenleniyor olmasından dolayı beklenen ilgiyi görmedi. Ancak konularına oldukça hakim olan kadın konuşmacılar, buna rağmen tüm bilgi birikimlerini büyük bir ciddiyet ve ustalıkla salondaki dinleyicilere aktardılar. 1.si düzenlenen farkındalık konferansına, seri halinde devam edilerek, bu konuda ülke çapında bilinç oluşturulmaya çalışılacak.  

“HERKES İÇİN İLERLEMEYİ TEŞVİK ETMELİYİZ”

Açılış konuşmalarında İSATAG Başkanı Aylin Özsavaş, konferansın “pozitif ayrımcılık” gibi çokça tartışılan bir konuya değil, aksine toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği konularına odaklandığını belirterek, ülkelerin demokratik gelişimi kadar ekonomik ilerlemesini de en fazla teşvik edebilecek konunun aslında bu olduğunu söyledi.

7 Eylül tarihinde yayınlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2023 Durum Raporundan da alıntı yapan Özsavaş, “Kadınların ve kız çocuklarının toplumun her alanına tam katılımını sağlamak için engelleri kaldırmalı ve herkes için ilerlemeyi teşvik etmeliyiz” vurgusunu yaptı. IRO Başkanı Hüseyin Özgür Özaltun da konunun tarihsel sürecini anlatarak, bu konuya değinildiği için İSATAG Derneği’ne teşekkür etti.

IBB Turizm Şube Müdürü Hüseyin Gazi Coşan ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Günaydın, kadınların önemine binaen yaptıkları konuşmalarda, farkındalık konferansı için İSATAG yönetimine teşekkür etti.

“TURİZMDE KADIN YÖNETİCİLERİN OLMASI GURUR VERİCİ”

TTYD Başkanı Oya Narin, hedeflerini sektördeki kadın çalışan oranını 50’ler seviyesine çıkarmak olduğunu söyleyerek, sadece şirketlerde değil, turizm STK’larında da başkanlık ve yönetim pozisyonlarında ağırlık kazanmasından memnuniyet duyduklarını, TTYD Yönetim Kurulunda da çoğunluğu kadınlardan oluştuğunu vurguladı. TTYD, TÜROB ve ev sahibi İSATAG gibi öncü derneklerimizin başkanlarının kadınlardan oluşmasının gurur verici olduğunu ekleyerek sözlerini tamamladı.

“EŞİTLİKÇİ POLİTİKALARLA SEKTÖREL GÜÇLENME SAĞLANACAKTIR”

Moderatörlüğü İris Cıngı tarafından gerçekleştirilen ilk panelde konuşan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, turizmde kadın gücüne ihtiyaç olduğunu belirterek konaklama sektöründe kadınların yönetim pozisyonlarının yüzde 40’ından azını, genel yönetim rollerinin yüzde 20’sinden azını ve yönetim kurulu pozisyonlarının yüzde 8’inden daha azını elinde tuttuklarına dikkat çekti. Eresin, ”Kadınların istihdam alanları çoğunlukla alt kademelerde. Dahası, kadınların ortalama ücreti erkeklerden daha düşük. Ulusal düzeyde, cinsiyete duyarlı ve eşitlikçi politikalar etkin bir şekilde uygulandıklarında, turizm sektöründe kadınların ekonomik güçlenmesi, dolayısıyla sektörel güçlenme sağlanacaktır” diye konuştu.

“KADIN LİDERLER YÜKLERİNİ USTALIKLA SIRTLIYOR”

Medyanın ve ekranların sevilen Ekonomi Gazetecisi Meliha Okur, “Pandemi’nin zirve yaptığı, Ekonominin ve depremin kötü etkilerinin olduğu dönemde Kadın Liderlerin omuzlarına bırakılan yükleri büyük ustalıkla sırtladıklarını görüyorum ve tebrik ediyorum” dedi. Okur, Türkiye’de turizmin geleceği açısından kadın liderliğinin önemini ve Anadolu’ya yayılarak, kadın istihdamın arttırılması ile turizm gelirlerinin çok daha fazla artacağına inandığını ve bu çalışmaya İSATAG önderliğinde tüm sektörün sahip çıkarak sürmesini dilediğini vurguladı.

Meliha Okur sözlerini, “Kadın yüzyılına girdiğimiz bu dönemde, konferansı çok anlamlı buluyorum. İSATAG Yönetimini ve İSATAG Başkanı Aylin Özsavaş’ı kutluyorum”, diyerek tamamladı.

“CİNSİYET EŞİTLİĞİ TEMEL BİR HAKTIR”

İlk Panelin son konuşmacısı İSATAG Başkanı Aylin Özsavaş; “Tekrar vurgulamak isterim ki biz cinsiyet eşitliği istiyoruz, ki bu temel bir insan hakkıdır. O olduğunda “Liyakat olacak. Üst yönetimlerde olanlar ister kadın ister erkek olsun ama liyakatli olsun! Hiçbir liyakatli kadın bariyerlere ve cam tavan sendromuna maruz kalmamalı” dedi ve

son sözünü Victor Hugo’dan alıntı yaparak tamamladı: “Uygulama zamanı gelen bir fikir, dünyanın tüm ordularının toplamından daha güçlüdür.”

“LİDERLİKTE CİNSİYET OLMAZ”

Moderatörlüğü Sevda Yılgaz tarafından gerçekleştirilen ikinci panelde konuşan   Bahçeşehir Üniversitesi  İletişim Fak. Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdil Karademirlidağ Suher, insani kalkınma programının dünyada da en başta önemsenen meseleler arasında olduğunu söyledi. Suher, liderlikte cinsiyetin olmadığını belirterek, “Lider liderdir, ister kadın veya erkek olsun. Ama kadın liderlerin, kadınlara yönelik destekleyici programlarına da fazla ağırlık veriyor, kadınlara daha fazla imkan tanıyor, çünkü bu süreçte zorlukları biliyor ve bu nedenle hemcinslerini teşvik diyor” ifadesini kullandı. Suher, “Kadın Liderlik pastası çok küçük olduğundan kadın liderler kendilerine yer bulmakta zorlanıyor ve bazı durumlarda diğer kadınlarla haksız rekabet ortamına giriyor” diyerek sözlerini tamamladı.

“KADIN ERKEK BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ”

I-Mice 2.Başkanı Işıl Özmen, konuşmasında kadın ve erkeğin birlikte daha güçlü olduğunu, her ikisinin de bu konudaki farkındalığının artması gerektiğini vurguladı.

Özmen, I-Mice olarak Sektördeki istihdam açığını gidermek için üniversitelerin kariyer günlerine katılıp, sektör hakkında bilgi verip üyeleri vasıtasıyla staj imkanı yarattıklarını söyledi. Kendisi ayrıca kadın dernekleri ile iş birliği içerisinde olduğunu ve özellikle doğum sebebiyle ara vermiş kadınları, sektöre geri kazandırmak veya üst yönetimlerde yer almak isteyen kadınlara destek verdiğini ifade etti. Bundan sonra da İSATAG ile birlikte farkındalığı arttırmak için her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirterek, sözlerini bitirdi.

“CAM TAVAN HAYALLERİMİZ KADAR”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Oya Ebru Küçükel, kadınların kendilerine güvenmeleri gerektiğini, ve kesinlikle pes etmemelerini, cam tavanın hayalleri kadar olduğunu ifade ederek, kendisinin bu konuda destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

Küçükel, bu konferansta kendilerine destek veren başta Elite World Hotel Yönetim Kurulu üyesi Emel Elik Bezaroğlu’na, kadınlara hediye hazırlayan REBUL 1895 Ailesine, katılım sağlayan tüm değerli başkanlara, kıymetli basın mensuplarına ve kadınların haklı gücüne inanan yöneticilere teşekkür etti.

Paylaşmak Güzeldir