Güney Kore Turizmine Kore Dalgası (Hallyu) etkİsİ

Güney Kore Turizmine Kore Dalgası (Hallyu) etkİsİ
HG Editör
Posted on Şubat 15, 2024, 10:21 am
9 mins

Güney Kore’nin K-Culture olarak adlandırdığı Kore Kültürü çatısı altında yer alan Hallyu akımını yakından gözlemlemek üzere ve Sonbahar mevsiminin güzellikleri altında Kore’yi keşfetmek üzere, Kore’ye keyif dolu bir basın organizasyonu gerçekleştirdim. Bu vesile ile değerli meslektaşlarımıza ve tüm turizm paydaşlarına biraz K-Culture ve Hallyu’nun turizme etkisini ifade etmek istedim.

KÜLTÜREL ZENGİNLİK VE KEYİFLİ YAŞAM KÜLTÜRÜ

Her ülkenin sahip olduğu turistik ürünler nezdinde kendine özel turizm pazarlama stratejileri vardır.  Kimi kültür-sanata, tarihi zenginliklerine ağırlık verirken, kimi yeme-içme ve yerel hayatı öne çıkarırlar. Güney Kore de doğal güzelliklerinin yanı sıra sahip olduğu kültürel zenginliği ve keyifli yaşam kültürünü öne çıkararak ülkesine daha fazla turist çekmeyi başaran bir ülke. Hallyu (Kore Dalgası), K-Pop adı verilen tüm dünyaca ünlenmiş Kore Pop Müziği, K-Movie ile Kore Sineması ve K-Drama ile ülkemizde de birçok diziye uyarlanmış, güçlü Kore senaryolarıyla etkileyici Kore Dizilerini içeren bir kültür hareketi… Son yıllarda Kore kültürünü dünyaya tanıtan ve ülkeye daha fazla turist gelmesini sağlayan önemli bir unsur.

NAMİ ADASI VE SONBAHAR

Kore Dalgası (Hallyu), Kore Dizileri-Kore Sineması ve K-Pop müziğinin, 90’lardan 2000’lere kadar Uzakdoğu’da popülerlik kazanmasıyla başladı. Asıl güçlü farkındalık 2003 yılında NHK kanalında yayımlanan ‘Winter Sonata’ adlı dizi ile Japonya’da başlamıştı. Winter Sonata dizisi başrol oyuncusu Bae Yong-joon’un popülaritesi komşu ülkeleri Japonya’da Hallyu ateşini körüklediğinden birçok Japon turistin Chuncheon’da bulunan Nami Adası gibi dizinin çekim noktalarını ziyaret etmesi ile güçlü bir turizm hareketi yarattı. Nami Adası, bugün de Sonbahar mevsimi için dünyanın dört bir yanından gelen fotoğrafçıları ve sosyal medyada doğa fotoğrafları paylaşmak isteyen turistleri ağırlamaktadır. Ben de Nami Adası’nın Sonbahar güzelliklerini gördüğümde son derece etkilendim ve yüzlerce kare fotoğraf çekip o anları ölümsüzleştiren turistlerden biri oldum.

KORE DİZİLERİ HIZLA YAYILIYOR

2000’li yılların başından 2010’lara kadar, Big Bang, Girls’ Generation ve Kara gibi ‘idol’ olarak adlandırılan Koreli erkek ve kız gruplarının popülerleşmesi sayesinde tüm dünyaya yayılmış olup, özellikle 20’li yaşlara kadarki gençler tarafından ekstra ilgi görmektedir.

Kore kültürünün önemli bir parçası olan K-Drama (Kore Dizileri), Türkiye’de de 2008 yılında TRT1’de yayımlanan Saraydaki Mücevher ve 2012 yılında TRT Okul kanalında yayımlanan Boys Over Flowers (Yaban Çiçeği) dizileri ile popülarite kazanmaya başlamıştı. 2010’un başından bu yana da etkisini artırarak tüm dünyaya hızla yayılmakta… 

Kore Dalgası olarak ifade edilen Hallyu akımı, Pop müzik, dizi ve sinema sektörlerinin yanı sıra E-spor sektörünü, geleneksel Kore kültürünü, yemeklerini, edebiyatını ve Kore dili öğrenimini de içerecek şekilde hızla genişlemekte ve Kore kültürünü tüm dünyaya tanıtmaktadır. 2020 yılında çekilen Kore filmi ‘Parasite’, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil altı kategoride Oscar Ödülleri kazanarak Kore sinemasını dünyaya duyuran önemli bir iş olarak ortaya çıkmıştır. 

Halihazırda 118 ülkede yaklaşık 178 milyon Hallyu hayranı bulunmakta ve Hallyu kültürüne tutkuyla bağlı Hallyu hayran kulüplerinin sayısı ise her geçen gün artmakta. Her yıl kulüp sayısı yaklaşık %7, üye sayısı ise %36 artmakta. BTS hayran kulübü “ARMY” ve BLACKPINK hayran kulübü “BLINK” gibi K-Pop hayran kulüpleri, en popüler ve en fazla üyeye sahip kulüpler olarak öne çıkar. Ayrıca Kore dizileri, oyuncuların hayran kulüpleri, yemek ve turizm gibi çeşitli alanlarda kulüpler de son dönemlerde yükselişe geçmiştir.

BATI KÜLTÜRÜ İLE HARMANLANAN KORE KÜLTÜRÜ

Hallyu’nun günümüzde ulaştığı bu popülaritenin en önemli sebebi Kore müziği ve dizileri gibi içeriklerin ortaya çıkarılmasında batı kültürünü Kore kültürü ile benzersiz bir şekilde harmanlamasından kaynaklanmakta. Kültürleri harmanlamak ve batı kültürünün Kore kültürü ile yorumlandığı eserler ortaya koymak; herkese hitap ederek, herkesin kendinden bir şeyler bulmasından ötürü daha geniş kitlelere ulaşma konusunda tüm dünya ülkelerinde son derece etkili olmuştur.

İstanbul’da ofisleri bulunan Kore Turizm Organizasyonu da Türkiye’deki tur operatörlerine özel destekler vererek, Kore Kültürü içeren tur paketleri sayısının artırılmasına katkıda bulunmakta. Kore’de düzenlenen büyük ölçekli K-pop konserleri içeren turları, Kore Sinema ve Dizilerinin çekildiği setleri ziyaret eden programların yapılması için de ön ayak olmakta.

HALLYU’NUN KÜRESEL POPÜLERİTESİ

Ayrıca seyahat acentelerine Kore Dalgası temalı turistik destinasyonların (K-drama çekim yerleri gibi) seçilmesi ve bunların Kore turizm ürünlerini geliştirmek ve tanıtmak için kullanılması konusunda destek. Kore Dalgası gerek K-Drama gerekse K-Pop ve K-Movie sektörleri ile Kore ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadır. Hyundai Araştırma Enstitüsü’nün 2019’da gerçekleştirdiği araştırmaya göre, dünyanın en ünlü erkek grubu olan BTS, araştırmanın gerçekleştirildiği döneme dek Kore ekonomisine 10 yılda tek başına yaklaşık 5 milyar USD kazandırmış. Hallyu’nun küresel popülaritesi sayesinde Kore içeriklerinin ihracatı 2021›de 12,45 milyar dolara ulaşmış, bu toplam, Covid-19 salgınının ortasında bile 2021›den itibaren yüzde 4,4 artmıştır.

En çok etkileşim alan Kore yapımı müzik denildiğinde, bir dönem herkesin dilinde olan ve dansını hemen herkesin ezbere bildiği PSY – Gangnam Style aklımıza gelir. Gangnam Style Youtube üzerinde 5 milyara yaklaşan izlenme sayısı ile halen birincilik tahtını korumakta. Hemen ardından ise BLACKPINK grubunun DU-DU DDU-DU (2,141,637,755 izlenme sayısı) ve Kill This Love (1,894,079,405 izlenme sayısı) şarkıları gelmekte. Ayrıca 1,761,254,459 izlenme ile BTS’in Dynamite müzik videosu da gelmiş geçmiş en çok dinlenen K-Pop şarkıları listesinde yer almakta. 

Kore’de gezdiğimiz Kore Dizi-Film setleri, doğal güzellikleri bulunan parklar ve katıldığımız K-Pop konserinde daha önceden Kore’yi ziyaret etmiş bir turizm profesyoneli olarak, bana da ülkeye farklı bir pencereden bakma fırsatı verdi. Kore kültürüne meraklı paydaşları, standart bir Kore seyahati yapmak yerine bu tarz bir K-Culture teması ile Kore’yi görmelerini öneririm.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.