Turizm sezonunun başladığı bugünlerde turizmcilerin yanı sıra perakendeciler de yabancı turistlerin harcamalarını yakından takip ediyor. Enflasyonun artmasıyla Türkiye’nin “aşırı” pahalı hale gelmesi, turist alışverişlerinde düşüşe neden oluyor. Ancak yaz aylarında bir miktar telafi olabileceği düşünülüyor.
Türkiye’deki yüksek enflasyon oranları, AB ortalamasının üzerine çıkarak yurtdışı ile fiyat farkını açtı. Bu durum, turist alışverişlerinde düşüşe neden olurken, bazı kesimler yaz aylarında umutlu. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, geçen yıldan bu yana turist alışverişlerinde azalma tespit ettiklerini belirtti. Öncel, fiyatların artmasının turist alışverişini etkilediğini söyleyerek, “Ülkemizdeki fiyatlar artık Avrupa’nın üzerine çıktığı için, alışveriş turizminde cazibemizi yitiriyoruz. Bu durum, yaz sezonu öncesi umut vermiyor” dedi. Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkaçı da turist alışverişlerindeki düşüşe dikkat çekerek, yaz aylarında bu durumun kısmen telafi edilebileceğini dile getirdi. Sektörel iyileşmenin ise 2025 yılında beklenildiğini belirtti.
Öte yandan, Türkiye’deki yüksek fiyatlar tüketicileri yurtdışı alışverişlere yöneltiyor. Özellikle online alışveriş platformlarında ve uluslararası markaların internet sitelerinde ürünlerin Türkiye’deki fiyatından daha uygun olması, tüketicilerin tercihlerini değiştiriyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, yerli kredi kartlarıyla yurtdışında yapılan alışverişlerde önemli artışlar yaşandı. 2023 yılında yerli kredi kartlarıyla yapılan alışveriş tutarı 18 milyar 938 milyon TL’yi aşarak rekor kırdı. 2023 yılında ise bu tutar 34 milyar 143 milyon TL olarak kaydedilmişti.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2022 yılında turizm geliri bir önceki yıla göre yüzde 53,4 artarak 46 milyar 284 milyon 907 bin dolara yükseldi. Ülkeden çıkış yapan ziyaretçi sayısı ise 51 milyon 369 bin 26 kişi oldu. O yıl, sadece alışveriş için Türkiye’ye gelen turist sayısı 2 milyon 356 bini aşarken, ayakkabı ve kıyafet harcamaları 6 milyar doları, yeme-içme harcamaları ise 7,5 milyar dolara ulaştı.