Pamukkale, Denizli’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bu doğa harikası, kuraklık tehdidi altında. 31 yıl önce termal su debisi 450 lt/sn olan Pamukkale’de bu rakam 150 lt/sn’ye kadar düştü. Son 30 yılda 300 lt/sn debi azalması, Pamukkale’nin sürdürülebilirliği açısından büyük bir risk oluşturuyor.
Termal Su Kaynakları Azalıyor
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan ölçümlere göre, Pamukkale’nin jeotermal sistemindeki termal su kaynaklarının toplam debisi 1993 yılında 450 litre/saniye iken, günümüzde bu rakam 150 litre/saniyeye düştü.
Doğal ve Kültürel Miras Tehlikede
Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, bu azalmanın Pamukkale’nin sürdürülebilirliği açısından çok büyük bir risk oluşturduğunu belirtti. Şen, “Pamukkale Hierapolis ören yeri, UNESCO dünya kültür ve doğal miras listesinde bulunan ve travertenleriyle ünlü eşsiz bir doğal oluşumdur. Traverten teraslarıyla ünlü bu bölge, binlerce yıl boyunca mineral bakımından zengin termal suların yer yüzüne çıkarak kalsiyum karbonat bırakmasıyla oluşmuştur. Ancak bu doğa harikasının sürdürülebilirliği, son yıllarda su debisinin azalması ile büyük bir tehlike altındadır. Günümüzde termal suyun debisindeki azalma nedeniyle beyaz traverten çökelim alanları daralmıştır. Bu nedenle termal suyun basınç ve debisindeki değişimlerinin incelenmesi ve Pamukkale Jeotermal Sisteminin korunması için acil araştırma projeleri geliştirilmeli ve uygulanmalıdır” dedi.
Jeotermal Enerji Üretimi ve Tarımın Etkisi
Şen, jeotermal enerji üretim tesislerinin çoğalması ve tarımda kontrolsüz su kullanımının su kaynaklarının azalmasına neden olduğunu belirterek, “İklim değişikliği, küresel ısınma ve yağışların düzensizleşmesi de yeraltı su seviyelerinin düşmesine yol açmaktadır. Bölgedeki kaçak sondajlar kapatılmalı, termal suyun kullanımı sürekli denetlenmeli ve kaçak kullanımın önüne geçilmelidir. Jeotermal enerji üretimi doğru yönetilmezse su seviyelerinde düşüşe ve su kaynaklarının tükenmesine yol açabilir. Pamukkale’nin su debisi kontrol edilmezse iklim değişikliğinin olumsuz etkisiyle daha da azalacak ve belirli bir süre sonra beyaz traverten alanları çok daralacaktır. Pamukkale’nin gelecek nesillere aktarılabilmesi su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasıyla mümkündür. Tüm ilgili kurum, kuruluş ve bireyleri Pamukkale’ye sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.
Akbaş Barajı’nın Doluluk Oranı Düşüyor
Denizli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Akbaş Barajı’nın doluluk oranı yüzde 32’ye kadar düştü. Yaz mevsiminin ortasında yaşanan kavurucu sıcaklıklar nedeniyle barajın doluluk oranının önümüzdeki haftalarda kritik seviyelere düşeceği öngörülüyor. Şehrin su sıkıntısı yaşamaması için yetkililerden acil önlem alınması çağrısında bulunuluyor.
Pamukkale’nin gelecek nesillere aktarılabilmesi ve su kaynaklarının korunması için tüm ilgili kurum, kuruluş ve bireylerin duyarlı olması gerektiği vurgulanıyor. Denizli’nin bu değerli turizm cennetinin korunması için acil önlemler alınmalıdır.
kaynak: Cumhuriyet Gazetesi