Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Fatsa ilçesinde bulunan Aziz Konstantin ve Helana Manastırı’nda gerçekleştirilen kazı çalışmalarını inceledi. Toparlak, yürütülen kazı çalışmaları sırasında Bizans dönemine ait ‘in-situ zemin mozaiği’ keşfedildiğini belirtti ve “Bu kültür varlığının gün yüzüne çıkarılmasıyla bölgeye yeni bir turistik destinasyon kazandıracağız. Yerli ve yabancı turistler için yeni bir gezi noktası haline gelecek” ifadelerini kullandı.
Kazı çalışmaları sonucunda, milattan sonra 5. ve 6. yüzyıllara tarihlenen Bizans dönemine ait in-situ zemin mozaiğine ulaşıldığı bilgisini paylaşan Toparlak, bu eserin ortaya çıkarılmasının büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Aynı zamanda eserin manastırın iç kısmında bulunmasının ekibi ve kendisini heyecanlandırdığını belirtti.
Toparlak, kazı alanının Karadeniz Sahil Yolu’na 150-200 metre mesafede olduğunu belirterek, bölgenin ilerleyen dönemde tur firmalarının programlarına dahil olmasını beklediklerini dile getirdi. Ayrıca, 2021 yılında yol genişletme çalışmaları sırasında keşfedilen mezarda ortaya çıkan tarihi eserlerin Altınordu ilçesindeki müzede korunduğunu açıkladı. Kazı çalışmalarının 15 kişilik bir ekip tarafından yürütüleceğini ve kısa süre içerisinde sondaj çalışmalarına başlanacağını söyledi.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ise, “Bizans dönemine ait in-situ zemin mozaiğine ulaşılması, bölgenin tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşarak, kış aylarında da kazı çalışmalarının devam edebilmesi için gerekli izinleri almaya çalıştıklarını belirtti. Kibar, bölgenin ilçe turizmine önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti.