Türkiye, 2028 Hedefleri Doğrultusunda Turizm Stratejisini Değiştiriyor
Türkiye, 2028 yılına kadar 80 milyon nitelikli turist hedefi doğrultusunda, tamamen her şey dahil sisteminden kademeli bir şekilde uzaklaşma hazırlıkları yapıyor. Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) üyesi ve Anze Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Korkutata, bu dönüşümün ilk adımı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sezon başında başlattığı gece müzeciliği uygulamasından bahsetti. Korkutata, Bakanlığın gelecekte gastronomi, kültür ve sağlık turizmine daha fazla odaklanacağını açıkladı.
Yeni dönemdeki stratejinin "Her şeyiyle Türkiye" şeklinde belirlendiğini ifade eden Korkutata, ‘her şey dahil’ sisteminin neden olduğu yıllık 50 milyar TL’lik gıda israfına dikkat çekerek, bu durumun Türkiye’nin sıfır atık politikasıyla uyumsuz olduğunu vurguladı. Korkutata, her şey dahil konseptinden kademeli olarak vazgeçmenin, bu büyük israfın önlenmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.
Rekabet Şansı Artıyor
Korkutata, yeni stratejinin bir parçası olarak turistlerin otelden çıkmalarını teşvik etmek için merkezi bölgelerdeki yöresel restoranlarla otellerin işbirliği yapabileceğini belirtti. “Bu yöntemle turistler akşamları otelden çıkarılarak şehir merkezlerinde dolaştırılacak ve anlaşmalı restoranlarda akşam yemeği alacaklar. Bu uygulama, yerel esnafın iş yapmasını sağlayacak ve komşu Yunanistan’la rekabet şansı yaratacak” diye konuştu.
Tesisler de Dönüşüm Geçirecek
Korkutata ayrıca, ‘her şey dahil’ sisteminin uygulandığı tesis sayısının da yavaş yavaş azaltılacağını ifade etti. Türkiye’de bazı işletmelerin, bu konseptle açık büfedeki yiyecek seçeneklerini 200’den 300’e çıkarmaya çalıştığını belirtirken, diğer taraftan son 10 yıl içinde ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 8’inin kaybedildiğini de vurguladı. Yapılan ölçümlerde, bu otellerde tabaktan dönen yiyecek oranının yüzde 65’lere ulaştığını ifade eden Korkutata, “Gıda israfı yıllık 50 milyar TL’ye ulaştı” şeklinde konuştu.