GastroAntep Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 14-22 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek. 9 gün boyunca Gaziantep, çeşitli etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunma amacıyla bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin onuncu durak noktası olarak Gaziantep’i seçti.
Tarihî İpek Yolu üzerinde yer alan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gaziantep, mimarisi, doğası ve eşsiz mutfağı ile dikkat çekiyor. Festival sayesinde, Gaziantep’in sahip olduğu kültürel değerler daha fazla görünür kılınacak. Festival, Gaziantep’in zengin mutfak kültürünü tanıtmanın yanı sıra katılımcılara geniş bir kültürel ve sanatsal etkinlik yelpazesi sunacak.
Bu yıl ikinci kez Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde yer alacak Gaziantep, 14-22 Eylül 2024 tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaş grubuna hitap eden etkinlikler ile dolup taşacak.
Kültür ve Turizm Bakanı, etkinliklere ilginin yoğunluğunun, yapılan çalışmaların başarısını gösterdiğini ifade ederek, “Turizmdeki başarımızın temel nedenlerinden biri, çeşitliliği artırmak ve tarih, inanç, kültür, doğa, sağlık, gastronomi gibi alanlarda önemli projeleri hayata geçirmektir,” dedi.
“Gastronomi denilince akla gelen ilk şehirlerden biri Gaziantep’tir. Şehrimizin bu alandaki potansiyelini biliyoruz. Tarihî İpek Yolu üzerinde yer alan Gaziantep, geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, mimari, doğa ve eşsiz gastronomi kültürü ile herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Gaziantep’in marka değerine katkıda bulunacak projelere her zaman destek olduk ve olmaya devam edeceğiz,” diye ekledi.
Gaziantep, dünya modeli olma yolunda
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, açılış konuşmasında, “GastroAntep’i yıllardır düzenliyoruz. Kültür Yolu’na dahil olmamız, bize evrensel bir bakış açısıyla bir dünya şehri olma fırsatı sundu. Kültür bir kimliktir; medeniyetimizin özünü yansıtır. Kültür Yolu, bizi biz yapan medeniyetin kıymetini anlamamızda önemli bir süreçtir. Bu kenti eğitim, bilim, spor, kültür ve sanat şehri haline getireceğiz. Hep birlikte başaracağız. Yaşatanlar kazanacak. Gaziantep modeli, bir Türkiye ve dünya modeli haline gelene kadar kültür ve sanat hak ettiği yeri bulana kadar birlikte çalışacağız,” dedi.
Sanatla dolu Gaziantep: konser, opera, bale ve tiyatro
Festival süresince Kültür ve Turizm Bakanlığı, çeşitli müzik türlerinden tiyatroya kadar birçok etkinlik sunacak. Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya kadar geniş bir yelpazede performanslar gerçekleşecek. Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği eserler de festivalde yer alacak.
Şehrin dört bir yanı sergi alanı
Şehrin çeşitli noktalarında, dijital sanatlarından geleneksel sanatlara kadar pek çok sergi sanatseverlerin ilgisine sunulacak. “Kelimeler ve Renkler İskender Pala Romanları Sergisi”, “Taştan Kağıda & Saraydan Sanata Tezhip Sergisi” gibi önemli sergiler Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi’nde, “Vincent Van Gogh ile Birlikte Zeytin Ağacının Gölgesinde” Sergisi Şehitkamil Sanat Galerisi’nde, “Evvel Zaman İçinde Masal Sergisi” Ömer Ersoy Kültür Merkezi’nde, “Eskizden Piksele Dijital Sanat Anatolia Edition Sergisi” Pür Sefa Hanı’nda gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.