Bakan Ersoy: “TÜRSAB Başkanı Siyaset Yapacaksa, Siyasi Partiye Girmeli”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın, “Amaçları TÜRSAB’ı birlikler halinde bölüp parçalayarak TGA’ya bağlamak.” ve “Transit geçişler de turist sayısına ekleniyor” gibi açıklamalarına yanıt verdi. Bakan Ersoy, “İstanbul Havaalanı’ndan transit geçen yılda 20 milyon yolcu var. Bunları turist sayarsak farklı bir boyuta çıkarız. Barkod sistemli pasaport okuma nedeniyle, günübirlik turisti dahi en net gören ülkeyiz. O nedenle TÜRSAB Başkanı’nın açıklamalarını dikkate almamız mümkün değil. Zaten TÜRSAB’a üyelik zorunlu olmasa 1 tane üyesi kalmaz. STK’larda gönüllü üyelik esastır. Ve bu tür gönüllü üyeliklere sahip, sektöre odaklı, politikalarda etkin çok önemli STK’larımız var” dedi.
“Zorunlu Olmasa TÜRSAB’a Üye Bulamazsınız”
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın turizm rakamları ve kendisine yönelik eleştirilerine sert çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Üyelik zorunluluğunu kaldırın, TÜRSAB bir tane üye bulamaz. Orada kokuşmuş bir yapı var” dedi. Ersoy’un bu sert açıklamaları, TÜRSAB’ın geleceği ve sektördeki diğer STK’ların rolü hakkında önemli mesajlar içeriyordu.
“TÜRSAB Eskiden En Büyük STK’ydı”
Bağlıkaya’nın turizm rakamları üzerinden yaptığı eleştirilerle ilgili olarak, Ersoy, TÜRSAB’ın eskiden en büyük STK olduğunu belirtti. “Sektörün en büyük STK’sı size cephe açmış görünüyor, bunun sebebi ne?” sorusuna ise Ersoy, “TÜRSAB eskiden en büyük STK’ydı, bugün o yapı kokuşmuş bir hale geldi” şeklinde yanıt verdi.
Bakan Ersoy, “TÜRSAB dışında bütün STK’lar gönüllülük esasına dayanır. Hiçbir zorunluluk, yaptırım yok. Dünyada da bu iş böyledir. Bir tek bizim ülkemizde, maalesef zamanında yasa yapılırken zorunlu hale getirilmiş. Bugün zorunluluğunu kaldırın TÜRSAB bir tane üye bulamaz. O da yönetimindeki zafiyetten, kötü yönetimden kaynaklı. Bugün kaldıralım zorunlu üyeliği, 6 ay içinde bütün üyelerini kaybeder. Bu kadar nettir bu iş” dedi.
“Kokuşmuş Bir Yapı”
Ersoy, TÜRSAB’ın yönetim yapısındaki sorunlara da dikkat çekti: “Öteki gönüllü STK’lara bakın. Her geçen gün üye sayısı artıyor. Doğru şekilde doğru şeyleri yapıyorlar. Şahsi çıkarlarını ön planda tutmuyorlar, kurum çıkarlarını, STK çıkarlarını ön planda tutuyorlar. Maalesef orada kokuşmuş bir yapı var. O yapı o şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Diğerleriyle İletişimimiz İyi”
Ersoy, diğer STK’larla olan iş birliğinin iyi bir şekilde yürüdüğünü vurguladı: “Sektörün en büyük STK’sı konaklama. Ulaşım STK’ları da üstlenmiş oldukları rol sebebiyle çok daha güzel çıkmış durumda. En sonunda yeme içme sektörü çok güzel örgütlenmeye başladı. Hepsi ile uyumlu, koordineli bir şekilde çalışıyoruz. TÜRSAB’ın altında birçok gönüllü dernekle de iletişimimiz çok iyi. Hepsi istedikleri zaman geliyorlar, sorunlarını iletiyorlar. Onları çöze çöze gidiyoruz” diye konuştu.
“Siyaset Yapacaksanız Siyasi Partiye Girin”
Bağlıkaya’nın eleştirilerine karşılık, Ersoy, TÜRSAB’ın siyasi bir rol üstlenmemesi gerektiğini vurguladı: “Siyaseten aklınca muhalif kesimde yer alıyor, muhalefet yapıyor. Bence STK’ların siyaseten muhalefet yapması doğru değil, tarafsız olması gerekiyor. Siyaset yapacaksanız STK’nın başında durmamanız gerekiyor. Gidin bir siyasi partiye girin orada siyasetinizi yapın. STK’nızı atlama taşı olarak kullanıp siyasiye erişmeye çalışıyorsanız, bir partide yer bulmaya çalışıyorsanız o dönemler geçti artık” dedi.
“En Güvenilir Veri Türkiye’de”
Turizm verilerinin güvenilirliği konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, Türkiye’nin dünya genelinde en güvenilir turist verilerine sahip ülkelerden biri olduğunu ifade etti: “Dünyada en güvenli yolcu sayısı şu anda Türkiye’de. Neden biliyor musunuz? Direkt sınır kapısı verisi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınır kapısında pasaport okutarak elde ettiği veri. O veriyi TÜİK kendi bulmuyor. Yabancı turist sayılarını aylık olarak açıklıyor. Geçen sene bir kademe daha ileri seviyeye ulaştırdılar. Günübirlik yoğun olan kapıları da birbirine entegre ettiler. Bu size ne sağlıyor? Günübirlik yolcu sayısını net şekilde görebildiler” diye konuştu.
“Transit Yolcular Turist Sayılmaz”
Ersoy, Bağlıkaya’nın turist sayılarıyla ilgili iddialarına da açıklık getirdi. “İstanbul Havaalanı’ndan transit geçen yılda 20 milyon yolcu var. Bunları turist sayarsak farklı bir boyuta çıkarız” diyerek, bu kişilerin turizm verilerine dahil edilmesinin yanlış olduğunu belirtti.
“Benim bu seneki hedefim 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir. Bu seneki tahmini transit yolcu ne kadar biliyor musunuz? 20 milyon. O zaman sayı 80 milyon oluyor zaten. Hiçbir yerde transit yolcu tanımlamaya girmez” dedi.
“Muhtemelen İtalya’yı Geçeceğiz”
Türkiye’nin dünya turizm sıralamasındaki yükselişine de değinen Bakan Ersoy, “2017’de 7. sıradaydık. Rakamlar hatalı olsa nasıl olacak? Şu anda 5. sıradayız. Muhtemelen bu sene 4. tamamlayacağız, inşallah. Yükselerek devam ediyoruz. ‘Herkes turizmde parladı’ deniyor. Herkes turizmde aynı anda parladıysa biz nasıl sıralamada yükseliyoruz? Dünya sıralamasında ziyaretçi sayısında 5. geldik. Muhtemelen İtalya’yı geçeceğiz” şeklinde konuştu.
Bu açıklamalarla birlikte, TÜRSAB ve Bakanlık arasındaki gerginlik bir kez daha gün yüzüne çıktı. Bakan Ersoy’un açıklamaları, sektördeki diğer STK’larla karşılaştırıldığında TÜRSAB’ın durumu hakkında çarpıcı değerlendirmeler içeriyor