Çıralı Sahili’nde Kum Zambağı Koruma Sezonu Başladı
Antalya’nın Kemer ilçesindeki Çıralı Sahili’nde deniz kaplumbağası sezonunun sona ermesiyle birlikte kum zambağı koruma ve izleme dönemi başlamıştır. Yapılan koruma çalışmaları sonucunda, Çıralı’daki kum zambağı (Pancratium maritimum) sayısında önemli bir artış gözlemlenmiştir.
Caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanları arasında yer alan Çıralı’da, alınan önlemlerle birlikte kum zambağı sayısının arttığı kaydedilmiştir. Geçmiş yıllarda 3-5 arasında değişen kum zambağı sayısının, plajın araç trafiğine kapatılması ve yerel gönüllülerle beraber özellikle güvenlik birimlerinin katkılarıyla yükseldiği tespit edilmiştir. Kum zambaklarının korunmasına yönelik cezanın 387 bin 141 lira olduğu belirtilirken, bu bitkiler neredeyse tüm Çıralı Sahili boyunca görünür hale gelmiştir. Kemer Kaymakamı, kum zambaklarının çiçek açtığı alanlarda çeşitli incelemelerde bulunmuştur.
Kaymakam, Çıralı’nın ekoturizm açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ve deniz kaplumbağası yuvalama sezonunun sona erdiğini, kum zambaklarının açılmaya başladığını vurgulamıştır. Ayrıca, yerel halkın, gönüllülerin ve ziyaretçilerin bu konuda sorumluluk duygusuyla hareket ettiğini ifade eden Kaymakam, yapılan çalışmalarla vatandaşların bilinçlendirilmesinin ve farkındalığın artırılmasının hedeflendiğini belirtmiştir.
Deniz kaplumbağalarının yuvalama sezonu boyunca sahil alanına araç girişinin yasaklandığını ifade eden Kaymakam, belirli saatler sonrasında vatandaşların sahilde bulunmamaları için gerekli tedbirlerin alındığını aktarmıştır. Bu önlemlerin kum zambaklarını koruma çalışmalarına da yansıdığı ifade edilmiştir. Ayrıca, kum zambaklarının yetiştiği doğal alanların çevrelenerek korunmasının önemine dikkat çekilmiş ve halkın bu konuda bilgilendirilmesi amaçlandığı belirtilmiştir.
Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı, kum zambaklarının açmasının güzel bir manzara oluşturduğunu ifade etmiş, kooperatif olarak araç girişlerinin engellendiğini ve bu durumun kum zambaklarındaki artışı gözlemlenmesine yardımcı olduğunu aktarmıştır. Tatilcilerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiği vurgusunu yapan başkan, kum zambaklarını gelecek nesillere aktarma hedefinde olduklarını belirtmiştir. Geçmişte 3-5 arasında bulunan kum zambaklarının şu anda öbek öbek açmaya başladığı ve kumsalın birçok yerinde gözlemlendiği ifade edilmiştir.
Bu çalışmaların devam etmesiyle, Çıralı’daki doğal güzelliklerin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik çabaların sürmesi beklenmektedir.