Bitlis Kalesi’nde Osmanlı Dönemine Ait Su Dağıtım Sistemi Ortaya Çıkarıldı
Bitlis’te, milattan önce 312 yılında inşa edilen tarihi Bitlis Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda, Osmanlı dönemine ait bir su dağıtım sistemi bulundu. Bu sistemin, 1500’lü yıllarda kalede yaşayanların su ihtiyacını karşılamak amacıyla pişmiş topraktan inşa edildiği öğrenildi. Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü, suyun kemerlerle bölgede temin edilerek saray kısmına ve Sinan Bey Hamamı’nın yanındaki sarnıca aktarıldığını vurguladı.
2004 yılında Ahlat Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kazılar, Eren Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu’nun danışmanlığında ve 20 kişilik bir ekip tarafından devam ettirilmektedir. Bugüne kadar gerçekleştirilen kazılarda, çeşitli mimari yapılar, sikke, lüle taşı, küp, kandil, seramik parçaları, cam, metal ve kemik objeleri gün yüzüne çıkarıldı. Bu yıl yapılan çalışmalarda ise, saray bölümüne ve Sinan Bey Hamamı’na su taşıyan pişmiş topraktan künklerden oluşan su dağıtım sistemi keşfedildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü, su dağıtım sisteminin tam olarak açığa çıkarılması için kazı çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Kalenin temiz su ihtiyacının bilimsel olarak karşılandığını da belirten müdür, “Kazılar, Ahlat Müze Müdürlüğü’nün başkanlığında devam ediyor. 2023 yılında Eren Holding ile bir sponsorluk anlaşması yaptık. Bu anlaşma, çalışmaları hızlandırdı. Beş yıllık sponsorluğun ilk yılını tamamladık. Saray bölgesindeki kazılarda günlük yaşama dair birçok nesne tespit edildi. Bu yıl, künk su tesisatına dair önemli bulgular yer aldı," dedi.
Su, kalenin kuzey kısmında yer alan Duav kaynağından kemerlerle getirilerek, kalenin surlarına yaklaşan bu sistemle saray kısmına ve Sinan Bey Hamamı’na yönlendirildi. Sinan Bey Hamamı’nın inşa döneminin 1530-1540 yılları arasında olduğunu belirten müdür, bu doğrultuda künk sisteminin de aynı zaman diliminde inşa edildiğini ifade etti.
Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından restorasyon gerçekleştirilerek kalenin ziyaretçilere açılması planlanıyor. Elde edilen bulguların, Bitlis Kalesi’nin tarihine önemli katkılar sağlayacağı bekleniyor.
Yürütülen çalışmalar, tarihi mirasın korunması ve bölgenin turizmine katkıda bulunma amacını taşıyor. Arkeolojik kazılar, tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasıyla birlikte bölgenin kültürel değerlerinin belgelenmesi açısından da büyük önem taşıyor.
Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, (DHA)
GÜNCELLENME
01.10.2024 – 14:13