3. Havalimanı

ORHAN GENCELİ
Posted on Mart 01, 2018, 12:57 pm
5 mins

İstanbul’u ve İstanbul Turizm ekonomisinin boyutunu yeniden konumlandıracak.

Biz turizmciler, hava taşımacılığında İstanbul’un boyutunu değiştirecek bu projeye ne kadar hazırız? 3. Havalimanı bitiyor ama bana göre biz turizmciler ve üst akıllarımız henüz neyle karşı karşıya olduğumuzun farkında değiliz.

Geçen hafta oğlumla birlikte bir Turizmci olarak 3. havalimanını ziyaret ettim. Gayri resmi olarak ve IGA yönetiminden bir arkadaşımın desteği ile tüm şantiyeyi, Kamp alanlarını Terminal binasını, Kargo binasını, Kule inşaatını anayoldan bağlantıları alanları, Denizden gelen tünelleri, metro bağlantı inşaatı gibi hayati olan bir çok projeyi yakından görme fırsatım oldu. Biten pistte araba kullanmakta nasip oldu.. 

Bu inşaatı gezip yerinde gören ve projenin büyüklüğünü ve ne denli detaylı olduğunu gördükten sonra etkilenmemek mümkün değil, büyülendim.

Aslında birçok yerde kapasitesi yazıldı çizildi, bu konuda çok başınızı ağrıtmak istemiyorum. Ben bir turizmci olarak dünyadaki birçok büyük havalimanını görme fırsatım oldu. Fakat böylesi kendi ülkemde hem de yaşadığım şehirde üstelik çalıştığım otelin yanı başında olması muhteşem bir gurur vesilesi.

Ben de işin doğa kısmı ile ilgili ve yapılan yaygaraları gidip görmeden haklı görenlerdendim. Gidip görünce aslında eski taş ocaklarından zaten mahvedilmiş ve çarpık göletlerin olduğu işe yarayan yeşili ve ağacı olmayan bir bölgenin tercih edilmesi içimi rahatlattı. 

Basın ekspres – Başakşehir bağlantı yolundan 20. Dk.da (120 km hızla) girişine vardım. Açılsa bile trafiğin olmayacağı bir yol, dönüşte de Kemerburgaz üzerinden gelen yoldan geldim. Türk Telekom Stadı’na vardığımda, saate baktım 15 dk. olmuştu. Kuzey otoyol bağlantıları ve muhtemel ilerde projelendirilecek başka bağlantılarla trafik ve ulaşım sorunun en azından önümüzdeki 30 yıl yaşanacağını sanmam. Metro ve hızlı tren ise işin cabası.

Peki biz otelcileri nasıl etkiler, özellikle Basın ekspres otelleri ve Atatürk havaalanından nasiplenen oteller olumsuz etkilenir mi? Bugün havaalanına 3 km bile olan oteller pik saatlerde 20 – 25 dk.dan önce Atatürk Havaalanına girmen mümkün değil, o vakte kadar zaten 3. limana varman mümkün. Öyle ise tam tersi, olumlu etkisi olacak. Sadece oraya değil, Istoç – Bayrampaşa bölgesi, Levent-Maslak Bölgesi bile yeni hava limanından olumlu katkı görecek bölgeler olacak diye tahmin ediyorum.

Aslolan, Hava taşımacılığında İstanbul’un boyutunu değiştirecek bu projeye biz otelciler ve Turizmciler ne kadar hazırız? önemli olan bu. Örneğin satış stratejileri ile yeni oluşacak daha önce hiç olmayan segmentleri dinamik olarak benimseyip buna göre şekil mi alacağız, yoksa fiyat düşerek muhteşem satış stratejileri mi geliştireceğiz? 

Havalimanı bitiyor ama bana göre biz Turizmciler ve üst akıllarımız henüz neyle karşı karşıya olduğumuzun farkında değiliz. Bu kapasiteyi ve potansiyeli ciddiye alıp yatırım ve iş stratejilerini geliştirenler hızlı yol alacaktır. Turizmle ilgili tüm STK’ların yöneticileri, bir turist gibi izin alıp gidip Havalimanını ziyaret etmelidir. Potansiyeli yerinde görmeli ve ona göre kendisini geliştirmelidir. Benim de kurucuları aransında olduğum TUROYD (Turizm Otel Yöneticileri Derneği) yönetimine ilk toplantıda önerim olacaktır.

Özet olarak İstanbul ve Türk turizm ile ekonomisini geliştirecek muhteşem bir proje, üstelik bizim mühendis ve mimarlarımızın, bizim işçimizin elinden ve emeğinden olan. Bitince en yakın emsalinden bile iki kat daha büyük ve kapasitede olacak bu proje, bizim ülkemizde bize ait, işin siyasi boyutları biz Turizmcileri ilgilendirmez ama ekonomik boyutunda emeği ve katkısı olan herkes bu ülkeye muhteşem bir eser kazandırmıştır. Kendi adıma minnettarım.

Paylaşmak Güzeldir
ORHAN GENCELİ
Özellikle yurt içi ve yurt dışı deneyimine sahip olması ile açılış ve yeniden yapılanmada önemli tecrübeleri ile tanınıyor. Otelcilik lisesi, Turizm işletme mezunu ve Florida International Üniversite’de yüksek lisans yapan temelden bir turizmcidir. Otelcilik lisesi stajını 1984 yılında Hilton’da yaparak mesleğe başlayan ve tecrübeleri arasında Hyatt Otelleri, Intercontinental otelleri, Royal Caribbean Cruise Line Miami, Cevahir otelleri ve Dedeman Bulgaristan Otelleri, Radison Blu Leogrand Moldovada çeşitli yönetim kadrolarında bulunmuş, Silence İstanbul Hotel Convention Center da Genel Müdür yardımcısı, Haliç Kongre Merkezi’nde operasyondan sorumlu Genel Müdür ve en son Qalaaltı Hotel & Spa Medikal Center – Azerbaycan da Açılış Genel Müdürü ve Wyndham İstanbul Airport otelde Genel Müdür olarak görev almıştır. Görevlerini icrası süresince birçok otel açılış ve yeniden yapılandırma yapması ile birlikte bir cruise gemisi açılışı tecrübesi edindi. Ayrıca Dünyanın bir çok ülkesinde (Azerbaycan, ABD, Dubai, Moldova, Bulgaristan, , Kazakistan, Qatar, Gana, Libya, v.s) yeni açılan birçok otel yatırımına; yatırım ve açılış danışmanlığı yapmıştır. Birçok Restaurant yatırımına danışmanlık vermiştir, birçok zincir Restaurant gruplarına kurumsal alt yapı oluşumunda danışmanlık yapmıştır. Bir çok ilimizde ve yutdışında bir çok destinasyonda, destinasyon yönetimi hakkında danışmanlık ve seminerler vermiştir. Tüm konseptini kendisinin yaptığı ve kendine ait geliştirdiği bir Restaurant markası vardır. Genceli TUROYD (Turizm Otel Yöneticiler Derneği) Yönetim kurulu üyesidir. Ayrıca çeşitli sektörel yayınlarda ve portallarda köşe yazarlığı yapmaktadır ve TUYED (Turizm Yazarları Derneği) Üyesidir. Genceli www.hotelrestaurant.press haber sitesinde mesleki yazılarına devam etmektedir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.