MICE Amatörlerin İşi Değil!

MICE Amatörlerin İşi Değil!
DENİZ DİKKAYA
Posted on Mart 13, 2018, 7:46 pm
9 mins

Turizm ülkemizin en önemli sektörüdür, bu sektörün taşıyıcısı Mice segmentinin oyuncuları da bu vizyona uygun olarak kaliteli ve profesyonellerden oluşmalıdır, çünkü Mice amatörlerin işi değildir!

Mice adı aslında özellikle 5 yıldızlı oteller için çok önemli bir anlam içeriyor. Tam ismi Meeting, Incentive, Congress, Events olan, toplantılar, kurumsal geziler, kongreler ve sergiler anlamına gelen MICE, bütün bu faaliyetleri yapan firmaları tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu anlamı ile MICE, bütün dünyada hızla gelişen organizasyon faaliyetleridir. 

Toplantılar, seminerler, kongreler, organizasyonlar eskiden otel bütçelerinin içerisinde %10 civarında bir yer edinirken bugün oteller bütçelerinin nerdeyse yarısına yakınını bu segmentten gelecek işlere ayırıyorlar. Otel satış departmanlarında benim otelimde de olduğu gibi ayrı bir Mice departmanı oluşturarak bu segmentte çalışan satışçıları mice konusunda uzmanlaştırarak bilinçlerini arttırmaya ve uluslararası vizyonlarını geliştirmeye odaklanılıyor.

Mice segmentinin önemi sektörü oluşturan iş ortaklarının büyüklüğünden ve iş hacminin fazlalığından kaynaklanıyor. 100 kişilik özel bir toplantı için mekan, ses, ışık, reklam, dekorasyon, müzik, ikram ve bunun gibi onlarca partner bir araya geliyor ve bir bütünü ortaya çıkarıyorlar. Bir zincirin halkaları gibi sorunsuz ve tam bir uyum halinde gerçekleşmesi gereken bir organizasyon için onlarca insan emek veriyor ve sadece bu işten geçimlerini sağlıyorlar.

MİCE SEKTÖRÜ AMATÖRLERİN OYUN SAHASI DEĞİL!

Her konuda olduğu gibi burada da aynı yanlışı yapıyoruz. İncomingin ve acenteciliğin diğer kalemlerinden iş çıkaramayan birçok firma, XXXEvent, YYYMice gibi isimler altında kurumsal işlere balıklama atlayarak, toplantı ve organizasyonlar konusunda hiç bir tecrübesi olmayan personelleri ile boylarından büyük işlere giriyor, iş maliyetlerinin ne olduğunu hesaplamadan tamamen merdivenaltı satış misali sadece düşük fiyat vererek iş alma taktiğiyle, en kaliteli piyasanın dibine bombayı bırakıyorlar. Mice sektörü şakaya gelmez, minimum karlılıklarla çalışılacak, sürüme oynanılacak bir pazar değildir. En düşük fiyatı vererek, karsız, sadece prestij amaçlı firma kazanmak bu sektöre darbe vurmaktan başka birşey değildir. Ve bu hatalı oyun, sadece fiyat veren acenteyi değil sektörün diğer oyuncularını da bu sarmalın içine çekmektedir. “Aman ha, minimum fiyatla almamız lazım” mantığı, otelciyi, teknik firmayı, ikramcıyı, dekorasyoncuyu, reklamcıyı, personeli vb gibi Mice havuzunu oluşturan tüm emekçileri yıpratmakta ve çöküşü hızlandırmaktadır.

Mice toplam kalite demektir, kalite ise profesyonellikten geçer. Kurumsal işler en kaliteli mekanlarda, birinci sınıf organizasyonlar gerçekleştirilirse keyif verir. 

30 DOLARA 5 YILDIZLI ODA SATILAMAZ!

Kaliteye ulaşmak ucuz olmamalıdır. Milyon dolarlar harcanılarak yapılan 5 yıldızlı otellerde bir toplantı yapmanın, bir gala yemeği vermenin, bir seminer düzenlemenin maliyetinin ne olduğunu bilmelerine rağmen sadece iş bende kalsın, aman rakibime gitmesin mantığıyla her şey dahil 30-40 dolarlara satmak başarı değil, kayıptır. Eskiden kapısından bile girmekten çekinilen çeşitli otel markalarının global temsilcilerinin bu kalitesiz satış sarmalı ile kendi markalarını ayaklara düşürdüklerini görmeleri için daha neyi beklediklerini bilemiyorum, yazık, çok yazık.

Sektörün biraraya gelmesi, halihazırda bulunan bir çok sorunu çözmesi ve Türkiye’nin diğer ülkelerden daha öncelikli olarak uluslararası kongreleri ve toplantıları alması gerekiyor. Özellikle 2016 yılında yaşadığımız malum olaylar nedeniyle ülkenin zedelenen imajı ilk olarak ve en fazla şekilde Mice sektörü tarafından hissedildi. İstanbul’da 1999 yılında toplam 23 kongre ile başlayan serüvenimizde 2015 yılında topam 148 kongre ile dünyada 7. sıraya yükselmiş ve bir elmas gibi parıldarken, sadece 1 yıl içerisinde yaşanılan/yaşatılan olaylar neticesinde 20 yıl öncesine geri dönüp, dünya sıralamasında 38. sıraya inmek hepimizin moralini ve enerjisini bozmadı değil. Tabi ki güvenlik endişesi nedeniyle hızlıca ülkemizden ve özellikle İstanbul’dan uzaklaşan yabancı organizasyonları kısa vadede geri kazandırmak pek mümkün olmuyor. Ancak Ace of Mice Fuarı başta olmak üzere sektöre katkı veren, proje üreten dernekler ve kurumların çalışkanlığı ile bu kaybı kısa zamanda telafi edecek ve artıya geçmesini sağlayacak profesyonellerimizin sayısı hızla artmaktadır. İşte bizi dünyadaki diğer rakiplerimizden ayıran bu “ne olursa olsun vazgeçmeme” özelliğimiz turizm sektörümüz için de geçerli ki başlayarak hızla sonuç almaya başladık. Sırasıyla Ruslar, İngilizler, Almanlar yani kongre pazarının büyük oyuncuları Türkiye ve İstanbul’dan kolay kolay vazgeçilemeyeceğini yeni talepleri ile göstermeye başladılar, yine de temkinli olmakta fayda var. Eski yanlışlarımızı tekrarlamadan özellikle yabancı grup ve organizasyonları en güzel şekilde tamamlamak ve güvenilirlik endeksini tekrar yükseltmek misyonumuz olmalı.

Yazımın başlığında da anlatmaya çalıştığım gibi, Mice profesyonellerin işidir. Bunu sağlayacak ve mice sektörüne kaliteli istihdamı yaratacak altyapı ise turizm üniversitelerimizde oluşturulmalıdır. Her geçen gün gelişen, vizyonu farklılaşan turizm pazarının hammaddesi üniversitelerimizden çıkacağından tüm turizm eğitimi veren kurumların başta üniversitelerimiz olmak üzere acilen Mice segmentine yönelmesi, eğitim ve öğretim yapılarını bu segmentin ihtiyaçlarına göre kurgulamaları önem arzetmektedir. Başöğretmenimizin dediği gibi, “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” hedefine inanıyorsak buna üniversitelerimizden başlamalı ve Mice vizyonunu burada yükseğe taşımalıyız.

İstanbul sahip olduğu ulaşılabilirlik, toplantı ve kongre merkezlerinin kalitesi ve sayısı, konaklama olanaklarındaki kalite ve alternatifler, organizasyon yapma ve sonuçlandırma verimliliği,  tarih-kültür ve doğa gibi kendi öz zenginlikleri, hizmet kalitesi, fiyat politikaları ve daha birçok özelliği ile dünya çapında bir kongre şehridir. 

Turizm ülkemizin en önemli sektörüdür, bu sektörün taşıyıcısı Mice segmentinin oyuncuları da bu vizyona uygun olarak kaliteli ve profesyonellerden oluşmalıdır, çünkü Mice amatörlerin işi değildir!   

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.