COME BACK TURKEY!

Recep M. YAVUZ
Posted on Mart 23, 2018, 10:32 pm
7 mins

2018 sezonuna dair en hareketli anları yaşıyoruz. Soğuk ve güneşiz günlerden bunalan tatilciler bugünlerde yine en iyiyi, en ucuzu ve en güneşli tatili bulmak için kapağı seyahat bürolarına atıyorlar. Almanya’da geçtiğimiz Aralık ayında toplam 39 saat, Ocak ayında ise 44 saat güneşi görebildi insanlar. Bu da turizm hareketliliğinin erken başlamasına yaradı.

Bu yazımda farklı kaynaklardan derlediğim verileri kullanarak, en doğru ve gerçekçi analizi yapmaya çalışacağım. Ve hatta Almanya’da Seyahat Bürosu sahibi bir dostumun yorumlarını da ekleyeceğim. 

Ocak ayında Almanya’daki seyahat acentalarında geçtiğimiz yıla göre %12,8 oranında önemli bir artış gerçekleşti. 1500 Seyahat acentasının ciroları üzerinden gerçekleştirilen Synccess İstatistiğine göre soğuk havalardan kaçışın yanında bu artışın 4 ana nedeni var;

1.    Alman ekonomisinin iyiye gidişi, 

2.    Gemi seyahatlerine talep,

3.    Mısır’a talep,

4.    Türkiye’ye talep

Bizi haliyle Türkiye ile ilgili kısım daha çok ilgilendiriyor. Zira iki yıldır sorunlu ilerleyen Türkiye-Almanya ilişkilerinden sonra 2018’de Alman halkının Türkiye tatiline dair tavrı turizmcilerin merak konusuydu. Bu konu bugünlerde biraz daha netleşiyor.
 

EX ORIENTE LUX

Aralık ve Ocak aylarında yapılan rezervasyonlar gösteriyor ki, Türkiye, Almanya’da 2015 teki günlerine doğru yol alıyor. Almanya genelinde Aralık ayındaki rezervasyonların havalimanlarına göre dağılımına bir göz atarsak,



%21 Hurghada/Mısır

%19 Antalya

%18 Mayorka olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 

Başka bir deyişle Almanya’da Aralık ayında yapılan rezervasyonların neredeyse yarısı Antalya ve Hurghada olarak gerçekleşti. Yani Işık doğudan yükseliyor… 

KAZANAN VARSA KAYBEDEN KİM?

Kaybedenler genellikle Türkiye’nin geri düştüğü dönemde kazananlar oldu. Yılın ilk ayındaki rezervasyonlara göre Kanarya Adaları ve Mayorka geçen senenin aynı döneminin %15 altında seyrediyor

İspanya geçen sene yaşadığı yoğunluğu iyi yönetemedi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a göre 2017 yılında 82 milyon yabancı turist İspanya ve Adalarında tatil yaptı. Bu bir yandan Fransa’dan sonra dünya ikinciliği anlamına gelirken, diğer yandan halkın ‘artık turist istemiyoruz’ söylemlerinde ve Katalan olaylarında zorlu geçen bir süreçti.

Yunanistan özellikle Kos, Heraklion ve Rodos ile geçen yıl yakaladığı yerini perçinlemeye çalışırken, bir yandan da en büyük rakibi olarak gördüğü Türkiye’yi izliyor. Yunanlı turizmciler çok iyi biliyorlar ki, Türkiye turizminin tekrar eski düzeylere gelmesi ile adalardaki turistlerin Ege ve Antalya kıyılarına sıçraması an meselesi. 

YA FİYATLAR ?

Check 24’ün yayınladığı son araştırmasına göre 2016-17 yılının 15 Aralık-15 Ocak ile 2017-18 yılının aynı döneminde Türkiye rezervasyonlarının %79 arttığını gözüküyor. Tunus, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri de Türkiye’den sonra önemli artış sağlayan ülkeler. İspanya, Yunanistan, Portekiz geçen yılın aynı dönemine göre kayıp yaşıyorlar. Sadece İtalya geçen yılki sayılarını koruyabildi. 

Bununla birlikte yine aynı dönemler karşılaştırıldığında bir günlük tatil maliyetlerinde de önemli değişiklikler söz konusu. Burada %11 artış yapan Portekiz’den sonra %8 artışla Türkiye ikinci sırada geliyor. Günlük en düşük tatil  51 € ile Tunus’ta. Türkiye’de günlük tatilin bedeli ortalama 57 € ve geçen seneye gör %8  bu artışa rağmen Türkiye fiyat olarak hâlihazırda diğer 8 ülkeden daha ucuz. En pahalı tatil ise günlük 128 € ile Birleşik Arap Emirliklerinde.  

Bu sefer kullandığım istatistikler tahmin ve öngörülerden oluşan istatistikler değil, Aralık, Ocak ve Şubat başında gerçekleşmiş cirolardan derlenen tespitlerdi. Bu yüzden bize daha net bir resim çiziyor. Bu resimde de Türkiye’nin Dünya turizmindeki gerçek yerine yerleşmeye başladığını gösteriyor. İki yıllık durgunluktan sonra tekrar eski günlere dönmek ve Dünya turizminde hem sayısal, hem gelir olarak ilk 10 da yer almak hiç uzak durmuyor. 

Hamburg’ta Seyahat Bürosu sahibi arkadaşım Aziz Eryeri’ye oradan resmin nasıl göründüğünü sordum. Aynen özetliyorum;

‘Her ne kadar 2014-2015 ve öncesi sezonları gibi olmasa da, ilginin ve talebin Türkiye istikametinde artarak devam ettiğini görüyorum, kaldı ki FTI, TUI, Thomas Cook ve Öger gibi tur operatörleri de ciddi artışlar olduğunu beyan ettiler. Kanımca bu sene politik ortam bu şekilde devam ederse, gecen sene hem kalite hem de maddi olarak İspanya, Yunanistan, İtalya gibi ülkelerde ağzı yanan turist yine rotayı Türkiye`ye çevirecektir.’

Sanırım herkesin düşündüğü, önümüzdeki aylarda olağanüstü olumsuzluklar yaşamazsa, Türkiye’nin dönüşü beklenildiğinden çok güçlü ve başarılı olabilir.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.