Ünlü gezgin ve dünyanın “ilk turizm yazarı” Marco Polo’yu anmak üzere FIJET (Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) Türkiye (ATURJET) olarak davetli olduğumuz Zagreb’ de üç güzel gün geçirdik.

13 Aralık 2018 tarihinde FIJET, Hırvatistan Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği ile Hırvatistan Gazeteciler Cemiyeti tarafından ortaklaşa 8.’si düzenlenen toplantı ve ödül töreni turizm açısından büyük başarıya ulaştığını gözlemlediğimiz Hırvatistan’ın bu konuda ne kadar iddialı olduğunun ve hız kesmeyeceğinin en güzel kanıtı idi. 


Marco Polo kimdir?

Marco Polo 15 Eylül 1254 yılında Dalmaçya’nın Korcula adasında doğmuştur. Bu tarihte ada Venedik koruması altında olduğu için İtalyan’lar Marco’yu sahiplenmeye çalışsalar da olay ortada, açık ve nettir. Korcula adası bugün Hırvatistan’ ın güzel ve popüler bir tatil yeridir. Marco Polo Asya’ya 24 yıl süren bir seyahat yapmıştır. Kubilay Han’ın sarayında 17 yıl geçiren Marco, modern coğrafya biliminin de öncülerinden sayılmaktadır. 

FIJET Başkanı Mr. Tijani Haddad’ın yanında Türkiye FIJET (ATURJET) Başkanı Delal ATAMDEDE ve diğer FIJET Yönetim Kurulu Üyeleri, Hırvatistan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mr. Hrvoje Zovko toplantıya katılanlar arasında idi.


Hırvatistan’ın turizme değer veren sempatik ve güzel Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitoroviç toplantı sonrasında FIJET Yönetim Kurulu üyelerini kabul ederek ülkesine gösterilen ilgi ve katkılarından dolayı herkese teker teker teşekkür etti.
 

Toplantı ve ödüllendirmenin amacı turizm yazarları ve gazetecilerinin kendi yerel basınlarında Hırvatistan’ın doğal ve tarihi güzelliklerini, turistik sunularını ve Hırvat halkının yaşam biçimleri ile örf ve adetlerini yeni bir turizm ürünü ve destinasyonu olarak tanıtmalarını sağlamak ve seyahat hikayeleri, röportaj, haber, köşe yazıları, fotoğraf veya video gibi görsel sunum yolu ile seyahat edenleri bilgilendirmek, özendirmek, böylece turizme süreklilik desteği sağlamak olarak tanıtıldı.


Hırvatistan küçük bir ülke olmakla beraber turizmde büyük işler başarmakta, hızlı adımlar atmakta. Sonuç olarak da 4.200.000 nüfuslu bu ülke 2017 yılında 14.300.000 turist misafir etmiş, 11 milyar dolar döviz girdisi sağlamış, 2018’de ise turizm girdilerinde 20% artış açıklanmış.


Son üç yıldır üst üste Avrupa’nın en iyi “Christmas Şehri” seçilen Zagreb görülmeye değer bir Avrupa başkenti.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.