Türk Turizmi 2020

Hüseyin KURTOĞULLARI
Posted on Şubat 08, 2020, 3:43 am
4 mins

Bütün dünyada fuarcılık çalışmalarının, gelişen iletişim ve teknolojik imkanlar karşısında, eski trendini hızla kaybettiği gözlenirken hala başarısını korumak için büyük çaba gösteren EMITT   için de, İzmir’de düzenlenen TRAVEL TURKEY için de yeterli destek verilmiyor gibi görünüyor.

Bu gidişle tanıtıma en fazla ihtiyacımız olduğu bir zamanda her iki etkinlik de her yıl kan kaybına uğramakta.

Bu konuda yeni modeller geliştirilmesi gerekirken sadece TÜRSAB, imkanları kadar katkıda bulunuyor, konu ülke turizmi olmasına rağmen yetkililerden konuyu ciddiye alan yok. 

Hüseyin KURTOĞULLARI / PLAN TOUR CEO

Bu yıl İstanbul ve İzmir’ deki yeni yerel yönetimler turizme bakış açılarını nasıl ortaya  koyacaklar, göreceğiz?

Şu da hakikat partiler seçimlerde programlarını açıklarken turizmden bahsettiler mi? Hayır değil mi! 

Oysa turizmin ülkemizin bir numaralı sektörü olduğunu bilmeyen yok. Kendi imkanları ile, hiçbir yardım görmeden, hatta günümüzde bütün imkanları adeta kasıtlı olarak kısıtlanan seyahat acentaları, turizm yatırımcıları, otelciler mantık dışı vergilendirmeye “gık”ını çıkaramazken, adeta cezalandırılmaktalar.

Kanımca sektöre yapıcı, sevecen ve milliyetçi bir hareket getirecek ciddi bir ayar gerekli. Niyet olursa çözüm de bulunur, sonuç da alınır.

Örneğin bahsettiğimiz fuarlarda yabancıları göremiyoruz. Oysa bu konuda herkesin sorumluluk alarak üretken olması lazım. Türkiye’yi programına alabilecek ülkelerden seyahat acentalarını, büyük şirketleri, bürokratları, turizm kuruluşları yetkililerini davet etmek ülkemizi tanıtmak için etkin bir yol olabilir. 

Ama ne mümkün… Milli havayolumuz bu konuda taleplere cevap dahi vermiyor. Diğer havayolları yurtiçi ve yurtdışı tanıtım amaçlı uçuşlarda böylesine talepleri değerlendirirken THY umursamıyor bile.

Dayanışma içerisinde olmaz isek, amaca hizmet etmekten açıkça kafamızı çevirirsek, politikacıların o palavra istatistikleri her zaman olduğu gibi aldatıcı olacaktır.

Somut bir örnek vereyim, Şubat 2019’da Akdeniz Turizm Vakfı’nın verdiği çok önemli ve uluslararası bir ödülü almak üzere Malta Cumhurbaşkanı tarafından Malta’ya davet edilen FIJET, Dünya Turizm Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu üyesi bir turizmci ve onu yalnız bırakmak istemeyen FIJET Türkiye Yönetim Kurulu üyelerinin THY’den yazılı indirimli bilet talebine cevap dahi verilmemiştir. THY’nin turizme bakış açısı budur.

Diğer havayollarından indirim alabilirken kendi ulusal havayolumuzun bu tutumuna ne dersiniz?

30 Ocak – 2 Şubat 2020 EMITT’ten sonra TRAVELTURKEY var, İzmir’de. Turizm, ülkelerarası ilişkileri en iyi düzeye taşıyan bir sektör. Neden bu fuarı Yunanlı komşularımız ile birlikte düzenlemeyelim. Sonuçta Ege’de önemli iki ülke var, Türkiye ve Yunanistan. 

Bölgeyi birlikte pazarlasak iyi olmaz mı? Ne dersiniz?

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.