Ülke Turizminde yeni bir ROTASYON oluşturarak, kalite markaya yön tahin etmek istiyoruz. Geçen 5 yıl içerisinde Yapmış olduğumuz çalışmalarda, 5.200 kişinin mesleğinin ne kadar önemli olduğunu anlatarak, meskenlerini belgelendirerek “AKREDİTE” etmeyi başarmamıza az kaldı. Bölgesel yönetimlerin bizlere katacağı renkler ve kalite marka olgusunun tamamen muhteşem şekilde sektöre yansıyacağından emindim. Kısaltılmışı “BYK” Bölgesel Yönetim Kurulları şöyle: Antalya merkez, Ankara, Marmara, Manavgat, Alanya, Kemer, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Gaziantep, Konya, Nevşehir, Kıbrıs.

Ülkemize ”OSMED” Derneği olarak kendi yetki alanlarımızı geliştirerek, güzel, keyifli bir hale getirerek, öncelikli Uluslararası kaliteli eğitim modellerini uygulayarak yol haritamıza devam etmek istiyoruz. Yapmış olduğunuz çalışmalarda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u izleme şansım oldu ve 40 yıldır hemen hemen bütün bakanlar beklentilerimizi tamamlayamadılar. Turizm Bakanımızın ılımlı yaklaşımlarının, Türk Turizminde bu dönem bizim için çok büyük bir avantaj olduğunu düşünüyoruz.

Yanlışları ve Türk Turizminde yetersizliklerini yüzlerine vurarak, bazen de sevinerek ülkemiz ve sektörümüz için çok güzel çalışmalarına tanıklık edeceğimize inanıyoruz.

Turizm Bakanımızı Mehmet Nuri Ersoy’a destek veriyoruz. Uzun zaman zarfında, 42 yıllık turizm hayatımda genelde biz sektör “STK”ları bakanlarımıza neyin ne olduğunu, uluslararası piyasaların nasıl işlediğini vs. anlatmak istedikse de bugüne kadar bizi anlayan ve dinleyen bakan olmadı. Bazen de bakanlarımız çoğu zaman sektörümüzde “her kafadan çıkan bir ses” duyar, şaşırırlar, gerekli kararları almaya çekinirlerdi.

Bakanlarımızı yanlış yönlendiren insanlar da çok oldu. Herkes bakanı kendi iş ve yatırımı açısından bir yerlere çekmeye çalışırdı, geçmiş olumsuzlukların fayda getirmeyeceğini, buradan Turizm sevdalısı dostlarıma hatırlatmak isterim. Artık masasında aynı konu ile ilgili sektör birim ve kurumlarından gelen yüzlerce rapor var, haydi hayırlısı diyoruz.  Sorunların biriktiği içerik, analiz, sayılar ve tahminler farklı, çok çeşitli projeler nasıl iş yapacak? Beklentiler yüksek ve yapılacak çok iş olduğunu, ancak bakanımızın başaracak güçte olduğunu düşünüyoruz. 

Şimdi durum farklı! İlk defa sektörün tüm sorunlarına ve teknik yapısına bizzat hakim bir bakan ile aynı göz hizasında görüşüp tartışabileceğimiz bir durumdayız. Bu sektörümüz için olabilecek en güzel gelişmedir. Zamanlama da çok isabetli. Zira sektörümüz için yapısal değişimler o kadar şart olmuştu ki, kaybedecek vakit kalmamıştı.  Mehmet Nuri Ersoy göreve geldiği gibi, Turizm Bakanlığımızın dilini ve sektöre bakışını değiştirecek güçte ve yeteneklerle doludur. Bakanlığımız bugüne kadar hiç yaşanmayan yapısal ve zihinsel değişikliğe doğru hızla ilerliyor.

Bakan tüm kararlılığı, birikim ve tecrübesi ile kendine bağlı birimlere ve görüştüğü turizm kurumlarına bundan sonra “Verimliliği ve sürdürülebilirliği” çalışma planlarını ve yol haritalarını ana hedef olarak herkese şart koşuyor.  Bakan piyasalarda, yatırımlarda ve tanıtımda yapılan icraatın verimliliğini ölçmek, tartmak, bizzat görmek istiyor.

Yıllardır sektörümüzün paks odaklı yarışının yarattığı verimsiz şişkinliklerden sektörümüzü arındırmak isterken, küresel standartlara uygun olarak büyüme ve çeşitlenme potansiyeli yüksek, yerli ve yabancı yatırımcılara, tur operatörlerine, seyahat acentalarına; yani tüm turizm paydaşlarına daha güven, istikrar ve gelecek sunacak yeni yapılanmanın temellerini piyasa paydaşları ile atmak istiyor bu çok önemli. Türkiye’nin turizmde yeni bir “manifesto” yeni gelişmiş rotasyonlara ihtiyacı var ve yeni oluşumlar başladı.

Bunun için haftalardır bakanlığının tüm imkanlarını seferber edip sektöre liderlik ederek doğru ve gerekli çağdaş sürdürebilir ve yarının piyasalarına uygun yatırımların, akıllı pazarlama tanıtım modellerini ve çeşitlilikleri masaya yatırıyor. 

Önümüzü tıkayan birikmiş engelleri birimlerine talimat vererek bir bir ayıklatıyor, gerekli kararları, sektörün de geniş katılımı ile yeni ve tazelenmiş kurumsal bir sektörel dinamizm yaratarak ivedi ve doğru bir şekilde almak istiyor.

Ersoy tam bu noktada kıyasıya rekabetin, hızla büyüyen arz-talep dengeleri ve uluslararası piyasa paylaşımlarının gel git hareketliliği içerisinde ürün, müşteri, işgücü ve teknolojinin hızla değişen trendlerini doğru okunmasını samimice sektörden talep istiyor. Net kâr ve döviz akışı, istihdam artışı konusunda vakit kaybetmeden neticeye doğru sektörü de arkasına alarak koşmak istiyor. Zira gelecek yıl turizm gelirleri Türkiye için bu zamana kadar hiç olmadığı kadar önem arz edeceğini çok iyi biliyor. Bakın, bütün ekonomistlerin ve bankaların gözü 2019 için bizde. Biz de bu dalgaya katılarak 2019 performansımızı yüksek tutmalıyız.

Ülkemiz için gerçek bir can suyu olacaktır. Bu verimlilik hareketi sel gibi tüm sahillerimizden Anadolu’ya doğru akmalıdır. Bu sayede Türk turizminin halkımız ve devletimiz nezdinde önemi ve itibarı da artacak, yeni projeler diğer sektörlerini ateşleyecek, yerel kalkınma için çıra olacak. Zannedersem bu sorumluluklar ile Mehmet Nuri Ersoy ivedilikle aşağıdaki konulara öncelik verecektir.

Çok yönlü turizm eğitimi, potansiyel turizm elamanlarına dual sistem anlayışı içinde “Nisan Kasım” ayları arasında bakanlığın ve hocaların denetiminde eğitim, bizim ve derneğimiz için çok sevindirici bir olay ve samimi yaklaşım.

Turizm sektörünün eğitici bir sektör olarak halk nezdinde itibarının artırılması ve istihdam kapasitelerinin büyütülmesi ve 12 aya yayılması. Halk sanayisi anlayışına uygun olarak turizmi tüm zenginlikleri ve ticari imkanları ile insanlarımıza olduğu kadar eşit, adil, engelsiz ve duvarsız taşımak için okullarda turizm konusunda bilgilendiricisi dersler ve kursların verilmesi.

Ürün çeşitliliğini zenginleştirecek doğru  yatırımlar ile Anadolu kültür hattının piyasalar ile entegrasyonu, Yeni entegre yatırım konseptlerinin projelendirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Pazarlama ve tanıtım sistemlerinin piyasa şartlarına uyumlu ve küresel rekabete karşı çok yönlü, akıllı multi kanal olarak güçlendirilmesidir.

Dünyada satınalmanın çok önemli olduğunu “OSMED olarak ülkemizin tüm bölgelerine yaymayı başardık ve ülkemizin değerli konaklama sektörüne yansıtmayı başararak çok önemli yol kat ettik. Sektörün içinden gelen Bakanımız OSMED derneğimizi çok iyi tanıdığını iyi biliyoruz. Her şeye rağmen yine de şükran ile hatırlatmak isterim: Son yıllarda bakanlığımızın çok değerli elamanlarının çalışmaları ile turizm ülkemiz imajının en önemli yapı taşı ve destekçisi oldu. Dünya ile pozitif iletişimi ülkemiz adına Bakanlığımız kurdu ve bunun sektörün önünü açmasını bekliyoruz.

Dünya kültür ve turizm endüstrilerine büyük yatırımlar yapıyor ve iletişimini de kültür ve turizm diplomasisi ile sürdürüyor. Yapılacak çok iş var ve bu ülkenin başaracak güce sahip olduğunu düşünüyorum.. Türkiye Otel Satınalma Müdürleri Eğitim Derneği Olarak, 13 Bölgesel Yönetim temsilciliklerimiz ile Sayın Bakanımızın sonuna kadar arkasında olduğumuzu bildirmek isterim.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.