BEETHOVEN YILI KUTLANIYOR

Hotel Gazetesi
Posted on Aralık 18, 2020, 1:31 am
4 mins

Ünlü müzik dehası, 250. doğum yılında adına yakışır etkinliklerle anılıyor

BEETHOVEN YILI KUTLANIYOR

On Point öncülüğünde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Almanya İzmir Başkonsolosluğu, Bergama Belediyesi’nin birlikte hayata geçirdikleri proje ile Alman müzik adamı Ludwig van Beethoven’ın ünlü ayışığı sonatı, antik çağın en önemli sağlık merkezlerinden biri olan Asklepion’da seslendirilerek kayda alındı. Eserin Youtube kanalında bugünden itibaren yayınlanmaya başlamasıyla, etkinliklerin startı verilmiş oldu. İlerleyen günlerde pandeminin izin verdiği ölçüde sergiler ve konserler ile uluslararası boyutta devam edecek. Kazılarını Alman Arkeolojisi Enstitüsü’nün yaptığı Bergama’nın değerlerini bu vesileyle uluslararası boyuta taşımak, turizm ve müzik dünyasında ayrı bir heyecan yarattı.

Projeyi sahiplenip hayata geçirilmesini sağlayarak proje ortağı olan İzmir Vakfı, Bergama Ticaret Odası, FIJET (Dünya Turizm Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu) ve ASİTEM (Anadolu Sinema Ve Televizyoncular Meslek Birliği) çok değerli katkı verdiler. Çekimleri ise Medusa Medya gerçekleştirdi.

MÜZİKLE TEDAVİNİN BAŞLADIĞI YER

Bu proje ile Covid-19’un damga vurduğu ve birçok organizasyona engel olduğu 2020 yılında, Alman dehanın 250. doğum gününü nedeniyle adının anılmasına pandemi bile engel olamadı.

Sağlıklı yaşamak her şeyin önüne geçtiği 2020 yılında, antik çağın en önemli sağlık merkezlerinden biri, dünyanın ilk psikiyatri hastanesi, asırlar önce bünyesindeki seçkin hekimler, çamur banyoları, su ve spa terapileri, meditasyon, telkin, doğal bitkisel karışımlar, masaj, aromaterapi, özel diyetler gibi günümüzde tekrar popülarite kazanan yöntemlerle hastalara şifa dağıtan ve müzikle tedavinin ilk uygulandığı yer Asklepion; Beethoven’in anılmasına da ev sahipliği yapmış oldu.  

SAĞLIKÇILARA İTHAF EDİLDİ

Organizasyon komitesi, Pandemi döneminde fedakarca görevlerini yapan, bu uğurda hayatlarını feda eden sağlık çalışanlarını da unutmadı. Yapılan açıklamada, “Tüm dünyayı etkileyen pandemi döneminde; insanoğlunun sağlıklı yaşamı keşfettiği Bergama Asklepion’dan Beethoven ile seslenirken ruhumuza da şifa olsun istedik. Bizleri yaşatmak için kendilerinden ödün veren tüm sağlık çalışanlarımıza ve ruhumuzun şifacıları tüm sanat emekçilerine en içten teşekkürlerimizle…” ifadesi kullanıldı.

AY IŞIĞI SONATI

Bu zorlu dönemin, Beethoven yılına denk gelmesi, büyük deha Beethoven’ın müzikle tedavinin ilk uygulandığı yerden seslenerek, ruhlarımıza şifa olması amaçlandı. Beethoven’ın ünlü eseri Ay Işığı Sonatı, İzmir Devlet Opera ve Bale Sanatçıları Kaya Demircan ve Cengiz Sayın  tarafından aranje edildi. Üzerine İlkyaz Mumcu ingilizce sözler yazdı. Dünyanın çeşitli yerlerinde temsillerde yer almış sanatçılarımız Burcu Sayın ve Cengiz Sayın tarafından seslendirilerek hayat buldu. Bergama Asklepion ve AASSM’de gerçekleştirilen çekimlerle bu güzel eser filme alındı. “Where Do We Go From Here?” insanların yolunu kaybettiğini düşündüğü pandemi döneminde yolun sonunu hep birlikte aşacağımızı ve sonunda aydınlığa kavuşacağımızı anlatabilmek ve umut olmak adına hazır hale geldi…

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.