Atatürk ve Türk Kadını

Atatürk ve Türk Kadını
ALİYE ÜÇBAŞ
Posted on Mart 15, 2021, 10:23 pm
3 mins

Atatürk ve Türk Kadını

Kadınlar Günü için düşüncelerimi ifade edip, tam güzel dileklerimi paylaşacakken Cumartesi günü Samsun’da kadına şiddet görüntüleri ortaya çıktı. İzlerken kanım dondu.

Devrimleriyle bir ulusan kaderini değiştiren, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını 1935 yılında tanınmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ne güzel ifade etmiş:1926’da kadınlara yıllardır savundukları medeni haklarını; 1930 ve 1934’te siyasi haklarını tanırken,“Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” demiş.

Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kahramanlarından biri de Türk kadınıdır. İstiklâl Savaşında gerek cephede, gerek cephe gerisinde tüm gücü ile hizmet etmiş, savaşın kazanılmasında önemli rol oynamış, Özgür, sağlıklı ve uygar bir toplum için kadınlara her zaman ihtiyaç olduğunu kanıtlamıştır.

İtalya’ da kadınlar ancak 1948 yılında seçimlere girebilmişler. Japon kadınları ise seçim haklarını ancak 1950 yılında alabilmiştir. Medeni Kanun’ları aldığımız İsviçre’de ise kadınlar haklarını 1971 yılına kadar alamamışlardı. Türkiye, Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır.

Kadınlar olarak kazanmış olduğumuz hakları korumalı, çocuklarımıza ve bir sonraki nesle bırakacaklarımız için elimizden geleni yapmalıyız, Kadınlar olarak yaradılışımızdaki varoluş gücünü hissedip, sahip olduğumuz temel insani hakların farkına varmalıyız. Bu vesile ile tüm kadınların Kadınlar Gününü kutlarım. Umarım bir sonraki Kadınlar Gününde daha güzel konular konuşuruz. Daha fazla yüzümüz kızarmaz ve ulaşmamız gereken uygarlık seviyesine ulaşabiliriz.
Bugün bir çiçek alıp koltuğumuza oturmak yerine, cinsiyet eşitliği hakkında biraz düşünmeye ve adım atmaya davet ediyorum. Ancak böyle göklere yükselebiliriz. Güzel günlerde görüşmek üzere.
Sevgi ile kalın.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.