Pandemi sonrası Otellerde İşletme ve Kuruluş Finansmanı Yönetimi

Pandemi sonrası Otellerde İşletme ve Kuruluş Finansmanı Yönetimi
Serkan GÜMRÜKÇÜ
Posted on Mart 16, 2021, 4:47 pm
12 mins

Turizm sektörünün 2020’den beri içinde bulunduğu zor döneme rağmen, uluslararası otelcilik sektörü hala ciddi bir potansiyele sahip. Etkili bir aşı, sınırların önümüzdeki aylarda yeniden açılmasına olanak tanıyacağından, turistler en çok kaçırdıkları şey olan seyahatin tadını yeniden çıkarabilecekler.

Pandemi sonrası Otellerde İşletme ve Kuruluş Finansmanı Yönetimi

Turizm sektörünün 2020’den beri içinde bulunduğu zor döneme rağmen, uluslararası otelcilik sektörü hala ciddi bir potansiyele sahip. Etkili bir aşı, sınırların önümüzdeki aylarda yeniden açılmasına olanak tanıyacağından, turistler en çok kaçırdıkları şey olan seyahatin tadını yeniden çıkarabilecekler.

COVID-19 öncesi sektör, lüks ve küçük otel işletmeleri için gerçekten özgün ve benzersiz bir konuk deneyimi sunan güçlü fırsatlarla birlikte önemli büyüme eğilimleri gösterdi. Ancak bu fırsatları gerçekleştirmek iyi bir fikirden ve kayda değer bir girişimden fazlasını gerektirir ki bu yeterli ve sürdürülebilir bir sermaye yapısıdır.

PEKİ NASIL?

En basit şekliyle otel finansmanı, işletmenizi yerden kaldırmak için yeterli maddi kaynak elde etme sürecidir. Çoğu zaman  öz kaynak  ve borç karışımı, ancak potansiyel olarak tasarlanmış bir  finansman seçeneği içerir. Başarılı bir şekilde sermaye artırmak kolay bir iş değildir, ancak çok doğru ve isabetli bir marka konsepti, hedefi olan rasyonel bir pazarlama planı, fizibilite raporları ve daha fazlasıyla desteklenen sağlam ve güvenilir bir iş planı ve finansal modelin geliştirilmesi ile başarılabilir.

Tüm bunlar tamamlandıktan sonra ancak, oteliniz için kaynak ve fon sağlama işi gerçekten başlar.

Bu süreçte hangi seçenekler ile oteller finansman açığını kapatabilir?

1 – OTELLER İÇİN İŞLETME KREDİLERİ VE DEVLET DESTEKLERİ

İşletme kredileri oteller için en temel finansman seçeneğidir ve sadece işinizi başlatmak için değil, aynı zamanda onu genişletmek, iyileştirmeler veya yenilemeler yapmak ve hatta talepteki mevsimsel dalgalanmaları karşılamak için de kullanılabilir. Finansmanı bu şekilde artırmak, mevcut ekonomik kriz tarafından daha yorucu hale getirilen zorlu ve stresli bir görevdir.

Bunun yanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm sektörü için birçok alanda hibe teşvikleri sağlamaktadır. Bakanlıkça verilen bu destekler 2634 sayılı kanun kapsamında verilmektedir. Resmi Gazete yayımlanan Turizm Teşvik Kanunu kapsamında destek almak isteyenlerin Turizm Yatırım Belgesi veya Turizm İşletme Belgesi alınması zorunludur. Kanun kapsamında turizm işletmecilerine ve yatırımcılarına verilen destek başlıkları ise şunlardır:

  • Taşınmaz Malların Turizm Amaçlı Kullanım Amacı İle Yapılan Tesisler (Hazine ve Orman arazilerini 49 yıla kadar tesis yapımı için verilen hibe desteğidir)
  • Orman Fonuna Katkının Taksitlendirilmesi
  • Elektrik, Su ve Hava Gazı Ücretler Desteği
  • Haberleşme Kolaylıkları
  • Yabancı Personel ve Sanatkar Çalıştırılması
  • Deniz Turizm Sağlanan Destekler
  • Yurt Dışı Turizm Fuarına Katılım Desteği

Konaklama yapımından ziyade otel işletmeciliğine soyunan yeni girişimciler için ise KOSGEB turizm teşviklerinden bahsetmek lazım. Geleneksel Girişimcilik Desteği kapsamında kurul ve çalıştırmış olduğunuz kişi pirim ödemesine göre 60.000 TL kadar hibe alabilirsiniz. Otel, pansiyon, apart yada motel hiç fark etmeksizin bütün konaklama faaliyetleri içerisine girecek olan girişimciler bu hibe olanaklarını şartları sağlaması durumunda alabilirler.

Bankalar ise krediler konusunda temkinli bir görünüme sahiptir ve belirli risk profillerine giren girişimcileri diğerlerinden daha fazla finanse etme konusunda oldukça tutucudurlar. Kefalet ve teminat talepleri yüksek olma eğilimindedir. Sonuç olarak, ticari tekliflere yalnızca kredi geri ödemelerinin finansal getirisi açısından bakarlar. İş konseptiniz veya otelinizin karlılığı dışında bir konuyla ilgilenmezler.

Sonuç olarak, iş planınızın olağanüstü kalitede ve ayrıntıda olması, vizyonunuzun yanı sıra ne zaman başa çıkmayı beklediğinize, öngörülen doluluk seviyeleri ve başlangıç ​​maliyetlerine dair projeksiyonların ana hatlarını çizmesini gerektirecektir. Bu bilgilere dayanarak, borç verenler sadece işinizi finanse edip etmemeye ve size ne kadar borç vereceğine değil, aynı zamanda kredinin tamamı ödenmeden önce geri ödeme yapmanıza izin verilen sürenin uzunluğuna da karar verecektir.

Oteller için devlet bağışları almak kolay bir iş değildir, ancak otel finansman stratejinizin bir parçası olarak kesinlikle araştırmaya değer bir konudur. COVID kaynaklı ekonomik krizde hükümetler, topluma para ve iş getirebilecek yerel gelişmeleri desteklemenin her zamankinden daha önemli olduğunu biliyorlar – ve hele Türkiye gibi Turizm gelirlerinde dünyanın ilk 10 ülkesi arasındaki bir ülkede oteller ekonomik büyümenin ana itici güçleridir.

Elbette, iş planınızın bu benzersiz müşteriyi hedeflemesi, işletmenizin toplumu ve yerel ekonomiyi etkili bir şekilde nasıl destekleyeceğini ve hatta yerel mirası nasıl koruyacağını ayrıntılı olarak göstermesi gerekecektir.

2 – GELENEKSEL YATIRIM

Daha geleneksel bir yaklaşım, otel konseptinizi ve iş stratejinizi otel ve turizm endüstrisindeki portföylerini genişletmek isteyen özel yatırımcılara sunmaktır. Yatırımcılar, yatırımlarının iyi ve güvenilir bir şekilde geri dönüşünü görmek isteyenlerden, aynı zamanda değerlerini desteklemek isteyenlere kadar her şekil ve büyüklükte gelir.

Yatırımcıları iş fikrinize kazanmak için, yatırımcılara paralarının emin ellerde olduğunu gösterecek kuru ancak hayati sayılar, raporlar ve araştırmalar istiyorsunuz ve marka konseptinin ve pazarlama planının iş fikrinizi gerçekten de gerçekten satmasını istiyorsunuz. Örneğin, bugünün yatırımcıları paraları büyüdükçe paraları ile para kazanma konularında makul projelere giderek daha fazla ilgi duyuyorlar. Yerel toplulukları destekleyen, çevreye fayda sağlayan ve yüksek düzeyde etik, sürdürülebilir değerleri takip eden işletmelere yatırım yapmak istiyorlar.

Otel endüstrisindeki bu eğilimin ilginç bir örneği, CEO Marten Dresen tarafından kurulan Good Hotel projesidir . Yatırımcılar için iyi bir getiri tek başına yeterli değildir ve işinize bir etki odağı eklemeyi düşünmelisiniz. Bir B-Corp (Sosyal ve çevresel Performans sertifikası) olabilir, Gezegen için% 1’e katılabilir veya en azından pazarınızın sürdürülebilir ve çevre dostu segmentinde konumlandığınızdan emin olmak için pratik ve eyleme geçirilebilir bir sürdürülebilirlik planı oluşturabilirsiniz.

3 – YEREL KAYNAKLI YATIRIM

Daha küçük bir girişim için otel yatırım fonu arayışı sürdürürken, daha yakın kaynakları da sorgulamak gerekebilir. Yerel kaynaklı yatırım, arkadaşlarınızdan ve ailenizden borç alma veya kendi kendini finanse etme – kendi birikimlerinizi masaya yatırmak, evinizi yeniden finanse etmek veya ipotek etmek veya kendi yatırımlarınızı satmak gibi seçenekleri içerir. Önemli miktarda finansman gerektirmeyen birçok otel işletmesi için bu, değerlendirilmesi gereken ilk yollardan biridir. Geleneksel kredi verenler ve otel finansman şirketleri tarafından sunulanlardan daha uygun şartlar elde etme fırsatı sunabilir ve neredeyse kesinlikle daha az detaylı durum tespiti taşır.

Arkadaşlarınız ve ailenizle anlaşmalar yapıyorsanız, bunu bir banka veya özel yatırımcı ile yapıyormuşsunuz gibi profesyonelce davranmak her zaman iyi bir fikirdir – şartları uygun bir sözleşmeyle belirlemek ve onlara bağlı kalmak yolunuzu açabilr.

Bu seçenekle ilgili en iyi şey, ayağa kalkarken kısa vadede biraz baskı hissetmenize sebep olacaktır. Toplam maliyetlerinizi karşılamasa bile, bir banka kredisi, borç veren veya yatırımcı aracılığıyla sağlamanız gereken finansman miktarını azaltabilir ve genellikle önemli olan faiz oranlarını ve maliyetleri düşürürken baskının bir kısmını kaldırabilirsiniz. Otel finansmanı sağlama süreci hızlı veya kolay değildir ve yalnızca otel endüstrisini ve işletmenizin vizyonunu anlamakla kalmayıp aynı zamanda otel iş planları ve finansman geliştirmede önemli deneyime sahip bir ortak getirmeyi düşünmek önemlidir. Etkili finansman sağlamak için size en iyi fırsatları verecek stratejileri sorgulamalı ve araştırmalısınız. Yatırım sermayesi, özel sermaye fonlarından kalkınma bankalarına kadar pek çok ek kaynaktan bulunabilir olduğu unutulmamalıdır.  

Paylaşmak Güzeldir
Serkan GÜMRÜKÇÜ
Softotel Management şirketinin sahibi, İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm bölümü öğretim görevlisi, Ramada by Wyndham Old City İstanbul otelin işletmecisi, POYD İstanbul BYK Başkanı olmak üzere çeşitli görevler yürütmektedir. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi mezunu olup 9 Eylül Üniversitesi Tarih bölümüne de devam etmiştir. 20 yılı aşkın sektörde üst düzey yönetici olarak Antalya, İstanbul, Bursa ve yurtdışındaki tecrübelerinin yanında, 2018 yılından beri İstanbul Kültür Üniversitesi Turizm bölümünde öğrencilerine Otel işletmeciliği, Satış Pazarlama ve Otellerde Fiziksel Planlama gibi dersler vermektedir. Ortağı olduğu Softotel Management şirketinde markalama, inşaat proje yönetimi, mimari ve elektro-mekanik projelendirme, inşaat, açılış, satış pazarlama ve işletmecilik alanlarında faaliyet göstermekte olup birçok global otel zincirinin markalama alanında lisanslı resmi temsilcilerindendir. Serkan Gümrükçü POYD İstanbul temsilcisi olarak da yürüttüğü stk faaliyetleri arasında Avrupa Konseyi ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen "DIGITOUR-Avrupa'da Küçük ve Orta Ölçekli Turizm İşletmelerinde (KOBTİ) Yetişkinlerin Dijital Pazarlama Yetkinliklerinin Geliştirilmesi adlı Erasmus KA2 projesinde hazırlanan kitabın yazımında sektör temsilcisi olarak aktif çalışmaktadır.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.