ETS TUR REKLAMI YAPAR GİBİ ÜLKE TANITIMI YAPILMAZ!

ETS TUR REKLAMI YAPAR GİBİ ÜLKE TANITIMI YAPILMAZ!
Hotel Gazetesi
Posted on Mayıs 15, 2021, 12:21 pm
8 mins

Bakanlığın hazırladığı maskeli tanıtım filmine TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya’dan sert tepki

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı, ‘Eğlenin, ben aşılıyım’ yazılı maskelerin kullanıldığı tanıtım filmine tepki yağıyor. Halkın sosyal medyada oldukça yoğun tepki gösterdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın goturkiye.com sitesinde yayınlanan tanıtım filmi, turizm sektörünün önde gelen STK’larınca da beğenilmedi.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, yaptığı değerlendirmede hatanın temelinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sektörden gelen uyarılara kulak asmamasının yattığını söyledi. Olayı skandal olarak nitelendiren ve bu hatanın affedilebilecek türden olmadığını belirten Bağlıkaya, “Sayın Bakanın, istişare kültüründen uzak ‘ben bilirimci’ yönetim anlayışına yönelttiğimiz eleştirilerde ‘haklı çıkmanın’ derin üzüntüsü içindeyim” dedi.

 GELMİŞ GEÇMİŞ EN KÖTÜ REKLAM FİLMİ

TÜRSAB’ın Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın yönetiminden uzak tutulduğunu hatırlatan Bağlıkaya, “TGA’nın yönetiminde turizm örgütleri bulunsaydı ve onlara danışılmış olsaydı böylesi bir hata olmazdı” dedi. Bağlıkaya şöyle konuştu: “Şunu üzülerek söylemeliyim ki gelmiş geçmiş en kötü tanıtım filmi. Bunu ayrıca ben söylemiyorum, şu anda bu işin uzmanları, reklamcılar, sosyologlar, akademisyenler, turizmin içinde olan tüm profesyoneller söylüyor. Sayın Bakanın, istişare kültüründen uzak “ben bilirimci” yönetim anlayışı ve TTGA’nın yönetim yapısına ilişkin başından beri yaptığımız eleştirilerde “haklı çıkmanın” derin üzüntüsü içindeyim… Yönetimsel zaaflar ve kontrolsüzlükle ortaya çıktığını düşündüğüm böylesi bir iletişim felaketinin yaşanmış olmasından dolayı üzüntü duyduğumu belirtmeliyim.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya

TURİZM SADECE OTELLER ÜZERİNDEN DEĞENLENDİRİLEMEZ

Bu sorunun temelini turizmin, sadece oteller üzerinden algılanması, hatta sadece Sayın Bakanın sahibi olduğu otellerin ekseninde yorumlanması oluşturuyor. TTGA yönetimini, memur ve otelcilerden oluşturmanın doğuracağı risklere dikkat çekip itirazlarda bulunurken, aslında tam da bugün yaşanan sorun ve ileride yaşanacaklara ilişkin uyarılarda bulunmak istiyorduk. Maalesef anlatamadık, diletemedik… Turist getirmek plan ve program gerektirir. Bunu başarabilmek için de bilgi, deneyim ve hepsinden önemlisi bizzat sahada olmak ya da sahada olanları dinlemek gerekir. Türk turizmi yıllar içinde bu konuda kayda değer bir başarı yakalamıştı. Ana pazarlarımızın yanına alternatif pazarlar aramaya başlamıştık. Ama korkarım ki bu pazarlama yaklaşımı ve yönetimiyle değil yeni pazarlar, elimizdeki ana pazarları bile kaybetme tehlikesi altındayız.

BU REZALETİN ALTINDA KİMLERİN İMZASI VAR?

Türk turizmini tanıtmak için kurulan TTGA’nın 15 kişilik yönetim kurulunu otelcilerden oluşturup, işin pazarlamasını yapan seyahat acentalarından sadece bir kişiyi, “süs olsun” diye alıp, meslek örgütünü dışlarsanız, ortaya çıkacak sonuç da böylesine bir rezalet olur! Hangi düşüncede olursak olalım yanlışa ‘yanlış’ demek, diyebilmek bir fazilettir. Bakın bugün Türkiye bu anlamsız reklam filmini, insanımızı ikinci sınıf vatandaş konumuna koyan reklam filmini eleştirirken tek yürek oldu. Sayın Bakan’ın hatalarını gören, bilen, hatta kendi aralarında konuşanların sırf kendi gemilerini yürütmek için sessiz kalmalarını anlayabilmek mümkün değil!

KİM GÖRDÜ, KİM ONAY VERDİ?

Hiç korona virüsü çağrıştıran bir reklam filmi olabilir mi? Pandemi dönemi ‘nasıl tanıtım yapılacağı’ konusunda bir araştırma yapmak bu kadar zor mu? Bu işleri diğer turizm ülkeleri nasıl yapıyor? Hiçbir şey yapamıyorsanız bari bunları araştırsaydınız. Bu nasıl bir iletişim?

Çok merak ediyorum, bu reklam filmini yayınlanmadan önce kim gördü; kimler onay verdi? Sektör örgütlerinden hangilerinin görüşleri alındı? Hangi uzmanlar inceledi? Bu rezaletin altında kimlerin imzası var? Bu kadar başına buyruk bir iş yapılamaz, yapılmamalıydı…

Ortaya çıkan sonuçtan da anlıyoruz ki, Türkiye tanıtımında eksik olan, para veya TTGA değil! Eksik olan vizyon.

OTEL TANITIMI DEĞİL ÜLKE TANITIMI

Turizmin en büyük sermayesi olan “ülke imajıyla” ilgili konularda bu kadar duyarsız olunabilmesini anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum. Otel tanıtımı yapar gibi ülke tanıtımı yapılmaz!

Tanıtımın bir stratejisi olur. TTGA kurulduğu günden bugüne ne yaptı, turizm için neler yapacağını bilen var mı? Sektörün parasını alıp sektörün, ülke imajının aleyhine iş yapmak ne demek?

ETS Tur reklamı gibi ülke reklamı yapılmaz!

Turizmi bilmekle, başarılı bir otel zinciri sahibi olmak arasındaki fark anlaşılmalıdır. İç turizmde başarılı bir marka sahibi olmak ile yurt dışından turist getirmenin çok farklı şeyler olduğunu anlamamız lazım.

Sizlere soruyorum, TGA’nın yönetiminde turizm örgütleri bulunsaydı ve onlara danışılmış olsaydı böylesi bir hata olabilir miydi?

Bu da bugüne kadar “Ben bilirim” kafasının yaptığı hatalardan sadece biri.

Vasatlık, iş bilmezlik başka; turizm çalışanının, Türk insanının onurunu yerlere düşürmek başka…

Maalesef olan budur!”

TURİZM SEKTÖRÜ ARTIK CEPTE
Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.