Heritage İstanbul Basın Toplantısı Yapıldı

Heritage İstanbul Basın Toplantısı Yapıldı
Bilgesu ÜÇBAŞ
Posted on Haziran 17, 2021, 6:58 am
10 mins

Avrupa’nın en büyük kültürel miras fuarlarından biri olan koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik teknolojilerini ve kültür endüstrisini buluşturan Heritage İstanbul basın toplantısı, İstanbul Arkeoloji Müzelerinde yapıldı.

‘Geçmişe Gelecek Sağla’ mottosuyla kültürel zenginliğimizi ve insanlığa miras kalan değerleri yaşatarak, bunların korunması ve sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasını ülke ve dünya gündemine taşımak amacıyla düzenlenen, kültürel miras paydaşlarının buluşma noktası Heritage İstanbul Fuar ve Konferansı, 23-25 Haziran tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenecek.

Basın toplantısına, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas, Arkeolog Nezih Başgelen, TG Expo Genel Müdürü H. Cem Şenel ve Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan katıldı.

Heritage Projeleri Kurucusu
Osman Murat Akan
İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü
Hayrullah Çelebi

Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan basın toplantısında yaptığı konuşmada; fuar yeniliklerini ve konferans programını açıkladı. Fuara, 36’sı yurt dışından, toplam 131 firma katılacağını, İtalya ve Avusturya’dan oluşan iki ülke pavilyonu kurulacağını söyledi. Fuarın yanı sıra konferansta 26 oturum, miras bölümünde 21 sohbet ve 8 atölye olacağını belirten Akan, bu yıl ilk defa lansmanı yapılacak iki yeni sponsorluk alanı olan “Bize Miras Marka ve Doğal Miras” ile ilgili basına bilgi verdi.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, yaptığı açıklamada Heritage İstanbul Konferansında Gökmedrese, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesi, Galata Kulesi Müzesinin ortaya çıkış öykülerinin anlatılacağını söyledi. Ayrıca fuarda, Restorasyon ve Konservasyonlarının görsel olarak yer alacağı sergiler de planladıklarını belirtti.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü
Murat Abbas

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, İstanbul gibi tarihi bir kentin korunması ve onarımı ile ilgili büyük bir sorumluluk taşıdıklarını, santim santim kent envanteri çıkardıklarını, somut olmayan kültürel miras araştırmaları yaptıklarını söyledi. İstanbul’a Kent Müzesi, Tasavvuf Müzesi ve Sanat Müzesi gibi birçok müze kazandıracaklarını sözlerine ekledi.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas yeni nesillerin kültürel mirasımız hakkında bilinçlenmesi, bu mirasın değerini anlayıp, onu koruma bilincini geliştirmeleri için birçok aktivite ve özel çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bir sonraki sene kültürel müzik mirası bölümünün sponsoru olacaklarına söz verdi.

Arkeolog Nezih Başgelen, fuarların ve sürdürülebilirliğin önemine değinerek pandemi döneminde kültürel mirası izleme platformu oluşturduklarını anlattı.

TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel

TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel ise pandeminin fuarcılık sektörüne getirdiği değişikliklere değindi. Fuarcılık sektörünün pandeminin etkilerini azaltmak üzere hibrit fuar – sanal fuar uygulamalarını gündeme getirmesi gerektiğini belirten Şenel; “Bu dönemde fuarcılık sektörü olarak geleneksel fuarcılığı destekleyecek dijital gelişmelere ihtiyaç duyduğumuzu gördük. Dijitalleşme tüm sektörlerde olduğu gibi fuarcılıkta da öne çıktı. Sektörümüz içerisinde bu dönüşümü yaptıkça –Yeni Nesil Konvansiyonel Fuarlar- kavramının içini doldurmuş olacağız. Destekleyici dijital platformların ve bu platformlar içerisinde yazılımların, sektörün ziyaretçi, pazarlama ve iletişim çalışmalarını güçlendireceğini ve sağlıklı bir network oluşturacağını düşünüyoruz’ dedi.

Arkeolog Nezih Başgelen

Fuarda bu yıl ilk defa tanıtımı yapılacak iki yeni sponsorluk alanı “Bize Miras Marka” ve “Doğal Miras” yer alacak.

Nesiller boyu yaşayacak güçlü markaların katılımcısı olacağı “Bize Miras Marka” bölümünün bu yılki onur konuğu, Ali Muhiddin Hacı Bekir markası olacak. Kendi içinde oluşturduğu “Yaşayan Müze” konsepti ile hem konferans oturumuna hem de miras sohbetlerine katılacak Ali Muhiddin Hacı Bekir yetkilileri, somut olmayan kültürel mirasa yönelik yaptığı eşsiz katkıları ve 244 yıl boyunca Türk şekerleme mutfağına damga vuran tatlılarının sırrını ziyaretçilere aktaracak.

“Doğal Miras” bölümünde, anıtsal nitelik taşıyan ve korunmaya değer yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarını kayıt altına alarak önemli bir proje yürüten Komili yetkilileri, anıt zeytin ağaçlarının binlerce yıllık köklerinin hikayesini anlatacak.

Konferanslar

Konferans programına “Geçmişe Bakmak, Geleceğe Bakmak” başlıklı konuşmasıyla Tabanlıoğlu Mimarlık Kurucu Ortağı Murat Tabanlıoğlu konuk olacak.

Moda tasarımcıları Ezra Çetin ve Tuba Çetin “Kadim Bilgiler ve İleri Teknolojinin Harmanı”, Gastronomi Derneği Başkan Gürkan Boztepe “Gastronomide Kültüre/ Miras”, arkeolog Nezih Başgelen ve tarihçi-yazar İlber Ortaylı “Sıra Dışı Bir Devlet: Selçuklu”, kültürel miras diplomasi uzmanı Dr. Andrew C. Cohen “Kültürel Miras Muhafazası ve ABD Diplomasisi” konusunda konuşacak.

Fuara, 36’sı yurt dışından 131 firma katılacak. İtalya ve Avusturya’dan oluşan iki ülke pavilyonu kurulacak fuarda, Belçika, İsveç ve Nijerya’dan da katılımcılar yer alacak. Fuarın yanı sıra konferansta 26 oturum, miras bölümünde 21 sohbet ve 8 atölye çalışması yapılacak.

ORGANİZATÖR HAKKINDA

2008 yılında “Think Global – Küresel Düşün” mottosuyla sektörde engin tecrübeye sahip profesyoneller tarafından uluslararası standartları Türkiye’ye kazandırmak amacıyla kurulan TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. birçok ilki gerçekleştirerek Türk fuarcılık sektörünün gelişimine destek veren yenilikçi bir marka olmuştur.

Dünyanın en büyük fuar organizatörlerinin uluslararası çatı derneği olan UFI ve dünya çapındaki kongre ve uluslararası toplantılar sektörünün en önemli birliklerinden biri olan ICCA’ya üyelikleri bulunan TG Expo, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan yurt dışı fuarların milli katılım organizasyonlarını gerçekleştirmek üzere akredite bir şirkettir. 5 kıtada 35’ten fazla ülkede bireysel ya da milli katılım organizasyonları ve Türkiye’de ana organizatörlüğünü üstlendiği fuarlar ile Türk firmalarının uluslararası pazarlarda ürünlerini tanıtmalarını ve ticaret hacimlerini genişletmelerini sağlamaktadır.

TG Expo, sağlık, mobilya, inşaat, enerji gibi sektörlerde dünyanın en önemli uluslararası fuarlarının Türkiye katılımını üstlenmektedir. Fuara kadar olan tüm süreçlerde danışmanlık, teşviklerle ilgili bilgilendirme ve takip, nakliye, konaklama, seyahat ve vize alımına ilişkin bilgilendirme ve yönlendirmeler verdiği hizmetler arasındadır. Fuarcılık alanında profesyonel ekibiyle, ihracatçı firmalara uluslararası standartlarda fuarcılık deneyimi sunar.

Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirmiş olan TG Expo tarafından düzenlenen Heritage projeleri arasında, Heritage İstanbul, Heritage Middle East yer alıyor. Ayrıca İstanbul Art Show, Güzellik&Bakım, Solar İstanbul gibi birçok uluslararası markaların sahibidir. 

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.