İSTANBUL TURİZMİ SAHİPSİZ DEĞİL

İSTANBUL TURİZMİ SAHİPSİZ DEĞİL
ALİYE ÜÇBAŞ
Posted on Temmuz 11, 2021, 6:17 pm
7 mins

İSTANBUL TURİZMİ SAHİPSİZ DEĞİL

İstanbul Turizm Platformu Pandemi sürecinde zor durumda olan turizmcilere sahip çıkarak ayakta kalmalarını sağladı.

Özcan BİÇER, Aliye ÜÇBAŞ, Mustafa ÜÇBAŞ

Turizm sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektör oldu. Ekonominin lokomotif sektöründe, konaklama ve restaurant gibi bazı kategorilerde faaliyet gösteren birçok şirket ve işletmeci kapanma noktasına gelirken, 2019’un Kasım ayında faaliyete geçen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından tanıtımı yapılan İstanbul Turizm Platformu, zor durumda olan birçok tesis ve işletmenin imdadına yetişerek kapanmasını önledi. Bu zor dönemde birçok sektör çalışanının işsiz kalmasına da engel olan bu kurumu mercek altına aldık. Başta platformun direktörü Özcan Biçer olmak üzere, platformun komisyonunda görevli isimlerle, platformun oluşumunu, misyonunu ve bu zor dönemde yapılanları konuştuk. 

İstanbul Turizm Platformu Direktörü Özcan Biçer, gerek platformun oluşumu, işlevi ve özellikle bu zorlu dönemde, sektöre yaptığı desteği şöyle açıkladı: 

“İSTANBUL SENİN, TURiZM GELECEGİN

İSTANBUL TURİZM PLATFORMU DİREKTÖRÜ ÖZCAN BİÇER

“İstanbul Turizm Platformu, 245 kurumdan 322 temsilciyi bünyesinde barındıran, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile turizm sektörü arasında bağlantı kuran bir yapıdır. Danışma Kurulu, Koordinasyon Kurulu ve 23 Turizm Komisyonundan oluşur. Bu komisyonlar şunlardır: Akıllı Turizm, Alışveriş Turizmi, Çevre ve Alternatif Turizm, Destinasyon Yönetimi, Eğitim Turizmi, Engelsiz Turizm, Event Turizmi, Festival Turizmi, Fuar Turizmi, Gastronomi ve Eğlence, Güvenlik, İnanç Turizmi, İstanbul Rotaları, Kongre Turizmi, Kruvaziyer ve Deniz Turizmi, Kültür Sanat, Kültürel Miras, Pazarlama ve Tanıtım, Sağlık Turizmi, Spor Turizmi, Tarihi Çarşılar, Turizmde İnsan Kaynağı, Yönetim ve Organizasyon Komisyonu. 

TURİZMİN GELECEĞİNİ TARTIŞTIK

İstanbul Turizm Platformu olarak, İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Haziran 2019’dan itibaren çalışmalara başladık ve kuruluşumuzu, 18 Kasım 2019 tarihinde “İstanbul Senin Turizm Geleceğin” sloganıyla İBB yönetimi ve sektör paydaşlarının bir araya geldiği Tanıtım Toplantısıyla kamuoyuna duyurduk. 20 Ocak 2020 tarihinde üniversite, STK, özel sektör, kamu temsilcileri ve uzmanların katılımıyla İstanbul Turizm Çalıştayını gerçekleştirdik. Çalıştayda turizm sektörünün problemlerini, bu problemlere yönelik çözüm önerilerini ve turizmin geleceğini tartıştık. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARINI YALNIZ BIRAKMADIK

Covid-19 sürecinde “Birlikte Başaracağız Projesi” kapsamında 02.04.2020 – 29.07.2020 tarihleri arasında, 3371 sağlık çalışanına toplam 115 gün ücretsiz konaklama (216.290 geceleme) hizmeti sunduk. Bu sayede hem İstanbul’da bulunan ve anlaşma sağladığımız 50 otelin ayakta kalmasına destek olduk hem de aileleri risk grubunda olan sağlık çalışanlarını bu zorlu dönemde yalnız bırakmadık. 2020 yılında İstanbul %66.4 oranında ziyaretçi kaybetmiş, turizm sektörü güç kaybetmiştir. İstanbul’da bulunan ve pandemide işsiz kalan 5 bin rehber zor zamanlar geçirmiştir. Otel işletmecileri kısa çalışma ödeneğiyle ayakta kalmaya çalışmış, özellikle kira borcu olan  işletmeler büyük sıkıntılar yaşamıştır. Bu durum otel işletmelerinin daha önce bu alanda çalışmamış yatırımcılar tarafından işletilmesi riski dolayısıyla kalitenin düşmesi ihtimalini yaratmaktadır. Salgın sürecinde bir kayıp sezon daha yaşanmaması için İstanbullunun ve turistlerin sağlığını riske atmamak, bir yandan da işletmelerin ayakta kalmasını sağlamak için çözümler üretiyoruz. Sektörün geçmişte yaşadığı deneyimleri göz önüne alarak ve sektör temsilcilerini dinleyerek, İstanbul’da gerçekleştirilmekte olan turizme değen tüm projelere katkı sağlıyoruz. 

İSTANBUL TURİZMİNİ PANDEMİ SONRASI SÜRECE HAZIRLIYORUZ

Pandemi döneminde gerçekleştirdiğimiz toplantılar sonucu ortaya çıkan 100 projeden 45’inin hayata geçirilmesi ile ilgili süreç devam ediyor. Aynı zamanda turizmin geliştirilmesi adına yeni projeler üreterek İstanbul turizmini pandemi sonrası sürece hazırlamak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. İstanbul Turizm Platformu olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Adalar’ın Bütüncül Planlanması, Tarihi Yarımada Turistik Ulaşım Sistemi Analizi, Yenikapı Dolgu Alanı Projesi, Bulgur Palas, Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul’un Mezarları, Karasurları Projesi, Taksim Meydanı Tasarım Yarışması, Theodosius Limanı, Bukoleon Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Yedikule Gazhanesi, Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması, Kuzguncuk Senin Projesi, Büyükada Rum Yetimhanesi, Bakırköy Cumhuriyet Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması, Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması, Kabataş Transfer Merkezi, Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması, Salacak Kentsel Tasarım Yarışması gibi birçok projede turizme dair katkıda bulunduk.” 

PANDEMİ BİTER TURİZM CANLANIR
http://www.agan724.com/
Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.