Geri Dönüşleri Seviyoruz

Geri Dönüşleri Seviyoruz
DENİZ DİKKAYA
Posted on Temmuz 12, 2021, 3:26 pm
6 mins

Pandemi dönemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz turizm sektörüne de çok ciddi zararlar verdi, bu meslek için çalışan milyonlarca insan neredeyse 1.5 yıldır işlerini kaybetmenin ve geleceğe yönelik umutları kaybetmek üzere olmanın sıkıntılarını yaşadı. Bu sektörün en önemli gelir segmenti olan Mice oyuncuları da bir anda bıçak gibi kesilen etkinlik işleri nedeniyle kendilerini bir boşlukta hissettiler. Daha önce onlarca krizi atlatmış bir sektör pandemi gibi yüzyılda bir görülebilecek bir dönemi de yaşadı ve deneyimleri sayesinde çözüm yolları üretmekte hiç de geç kalmadı, artık Dijital Etkinlikler dönemi başlayacaktı.

DENİZ DİKKAYA / Divan Grubu Oteller Satış Direktörü

Fiziki ve yüzyüze etkinliklere alışmış şirketleri ve katılımcıları sanal bir ortamda, bir laptopun ya da cep telefonunun karşısında saatlerce aynı konsantrasyonda tutabilecek bir sektör varsa o da yılların deneyimli MİCE sektöründen başkası olamazdı.

Greenboxlar, led sahneler, prodüksiyonlar, rejiler otellerin salonlarına kuruldu, acenteler birbiri ardına online toplantılar, canlı yayınlar, kongreler, seminerler, ödül törenleri başarıyla yapıldı, onlarca salonda binlerce ziyaretçili fuarlar artık sanal fuar şeklinde bilgisayar ekranında kuruldu. Başta birçok kişiye fantezi gibi gelen bu online turizm artık yadsınamaz bir gerçekti ve başarılmıştı. Peki sanal dünya MİCE sektörünü ne kadar mutlu etmişti, bu sorunun yanıtı neredeyse çok çok az diyebilirim, personelinden, gıda tedarikçisine kadar neredeyse onlarca paydaşı bulunan bir sektör eski günlerini arıyordu. Etkinlikler turizm sektörünün en büyük gelir kapısı ve yüzyüze yapılan bir etkinlikten paylaşılan gelir pastası hiçbir şekilde karşılanamıyor, bu nedenle pandeminin bitmesi tek çözüm.

Ancak son dönemde görüyoruz ki dünyada ve ülkemizdeki aşılanma oranlarının artması ile birlikte hem günlük vaka sayıları hem de kayıplarımız azalıyor, sanki tünelin ucundaki ışığı çok net olmasa da görüyor gibiyiz, tek dileğimiz bu sıkıntıların artık son bulması ve eski güzel günlerimize tekrar dönebilmemiz.

Farkındayız değil mi, pandemi öncesinde rutinimiz haline gelen bir yere seyahat etmek, tatile çıkmak, istediğimiz lezzetleri istediğimiz saatte tatmak, sevdiklerimizle keyifli zaman geçirmek ne büyük bir zenginlikmiş, aslında hepimiz ne kadar da zenginmişiz dimi, evet özgürlük en büyük servetimizmiş.

Hani her musibette bir hayır vardır derler ya, evet bu virüs belası bizim hem kendimizin, hem sevdiklerimizin hem de özgürlüğümüzün değerini anlamamızı sağladı.

İşte bu özgürlüğümüzün en özel zamanları da turizm kelimesinin için doldurduğumuz özel zamanlarımız.

“Dünyada geri dönüşlerin ustaları kimler diye sorsalar hep birlikte biziz diye haykırmak istiyoruz, çünkü biz turizmciler geri dönüşleri çok mu çok seviyoruz”

Başta ülkemizdeki vaka rakamlarının azalmasıyla birlikte artık turizm sektörü için bir umut hareketliliği başladı. Son 1 haftadır sektördeki tüm paydaşlar bir daha kapanmayacakmışçasına tekrar işlerine dönmeye başladı, restoranlar açıldı, otellerimizde doluluklar başladı, düğün rezervasyonları için tarihler doluyor, online konser ve etkinlikler artık yüzyüze yapılacak şekilde planlanıyor, kongre ve seminerler için tarihler tutuluyor, sanat faaliyetleri, sergiler, açılışlar derken son bir umut yeniden heyecanlanmaya başladık.

Umarız bu son açılmamız olur, artık kapanmaları değil, hastalıkları, kayıplarımızı değil, masmavi denizlerimizin kaybolmak üzere olmasını değil, canım ülkemizin birbirinden güzel turizm mekanları dünyaya örnek olacak şekilde yönetilir ve tanıtılır diyelim.

Dünyada geri dönüşlerin ustaları kimler diye sorsalar hep birlikte biziz diye haykırmak istiyoruz, çünkü biz turizmciler geri dönüşleri çok mu çok seviyoruz.

Çok güzel etkinliklerde buluşmak üzere!

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.