Turizm Sektöründe Çalışan Bağlılığı

Yılmaz ALTUNTAŞ
Posted on Aralık 21, 2021, 3:12 pm
3 mins

Çalışanlar belirlenen sürede işi teslim etmiyor mu?

Her defasında yapılan işleri düzeltmek zorunda mı kalıyorsunuz ?

Çalışan devir hızınız yüksek mi?

Çalışan bağlılığı kavramı, son zamanlarda turizm sektöründe faaliyet gösteren tesislerin nitelikli işgücünü rakip tesislere veya sektör dışına kaptırmaları sonucu çok daha önemli bir hale geldi. Özellikle pandeminin işgücü dinamiklerini yerinden oynattığı bir dönemde, çalışan bağlılığı çok daha sık konuşulur hale geldi.

Peki nedir bu “Çalışan Bağlılığı” kavramı?

Kurumun uyguladığı IK stratejisi ve yönetim anlayışından memnun olan çalışan, şirketiyle bir bağ kurar. Şirketin misyonunu ve değerlerini benimser, şirketin vizyonundan heyecan duyar ve kendini bu amaca odaklar.

Sanıldığının aksine maaşı artırmak  veya özlük haklarında iyileştirmeler yapmak çalışan bağlılığını artırmaz. Çalışanı motive edebilir diğer taraftan bağlılığı garanti etmez. Çalışan memnuniyet anketleri çalışanların bağlılığını ölçümlemez. Mutlu çalışanlar, bağlı çalışanlar olmayabilir.  Standart bir çalışma shiftinde sekiz saat çalışan bir kişi bu süreyi yorulmadan ve verimsiz geçirebilir ve belki de bu yüzden  çalıştığı işi sevebilir. 

Peki turizmde bağlı çalışanlar nasıl yaratılır? Çalışanların iş yerinde mutlu ve verimli çalışabilmelerini sağlamak adına hangi uygulamalar yapılabilir?

Bu noktada en önemli iki husus şirketin IK politikası ve yöneticilerin tavrıdır diyebiliriz. Yöneticiler çalışanların iş performanslarını takdir etmeli, işle ilgili sağlıklı geribildirim ve desteği vermeli, şirketteki gelişmeler ve şirketin başarıları konusunda çalışanları bilgilendirmeli, çalışanların fikirlerini dinlemeli ve fikirlerin hayata geçirildiği somut projelere ön ayak olmalıdır. IK politikası olarak çalışanların sağlığına gereken önem en üst düzeyde verilmeli ve çalışanların kendilerini geliştirebildikleri eğitim akademileri kurulmalı ve ödül-takdir sistemi uygulanmalıdır.

Bağlı çalışanlar şirketinizin itibarını ve marka değerini artırırken, bağsız çalışanlar içten içe şirketin yavaşlamasına, zayıflamasına ve hatta tükenmesine yol açar.

Paylaşmak Güzeldir
Yılmaz ALTUNTAŞ
Corendon Hotels Grup Eğitim ve Gelişim Müdürü Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun olmuştur. 2006 yılından beri Turizm ve Otelcilik sektörünün öncü firmalarına eğitimler vermektedir. 2015 yılında Turizm öğrenci ve çalışanlarının faydalanması amacıyla bir E-öğrenme portalı hazırlamış ve sektörde kendi alanında tek olan Turizm İngilizcesi adında bir kitap yazmıştır. Halen kurucusu olduğu Aca Kariyer Eğitim ve Danışmanlık firmasıyla, Turizm ve Otelcilik sektöründe kişisel ve kurumsal eğitimlerin yanı sıra e-öğrenme / çevrimiçi eğitim içeriği geliştirme konusunda hizmet vermektedir. https://www.instagram.com/yilmaz.altuntas.aca/ https://www.facebook.com/yilmaz.altuntas.31 acakariyer.com turizm-ingilizcesi.com

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.