Fuarlar önemli mi? Kime ve Neye Göre?

Fuarlar önemli mi? Kime ve Neye Göre?
Atalay ARICIOĞLU
Posted on Mart 01, 2022, 5:08 pm
5 mins

Güzel bir yıla girmek istediğimizi düşünmek istiyor ve tüm turizmci dostlarımı saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum…

2022 sezonuna yönelik ilk fuar hareketi Antalya’da gerçekleşmiş ve beklenenden çok daha fazla talep ve görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu coşkulu başlangıçtan hareketle, hep beraber rotamızı İzmir’e çevirdik. İzmir’deki fuar da aynı yoğunlukla geçmiş olmasına rağmen, satıcıların alıcılardan fazla olması sebebiyle ve aralık ayına doğru artan covid vakaları bir süre daha belli ki İzmir Fuarının etkilerini 2022’nin sonuna atmış görünmekte. Ama şu aşikar ki Ege Bölgesi bu yaz geçen seneye göre daha hareketli olacak gibi.

İzmir’de konuya belediye ve STK’ların eş zamanlı ilgisi sebebi ile daha yoğun çabalar gözlemlesek de, Hosted Buyer’lar düzeyinde biraz yavaş kalınmasının, gelen ve gelemeyen operatörler üzerinde de kısmi etkisi olsa da, öngörülerimizi paylaştığımız fuar yetkilileri seneye daha organize olacaktır diye düşünüyorum.

EMITT’e hazırlanıyoruz, ülkenin en büyük organizasyonu muhtemelen de bu yıl oldukça kalabalık geçecektir. Herkesin görüşmeye, iş ağı kurmaya, iş bağlantısı yapmaya istekli olduğu bir dönemde olmanın etkisi de görülecektir. Sonrasında da Mart ayında yapılacak olan Ankara Fuarıyla ülke turizm fuarları tamamlanmış olacak, ama işin özünde fuarlar küçük yada büyük önemli mi? Önemi hangi hususları ele alırsan çok büyük bir etki oluşturur?

Öncelikle örnek diğer fuarlara nazaran yeni olması ve etkisinin diğerlerine nazaran az olduğu düşünülmesi sebebi ile Ankara Fuarı üzerinden örnek verilmesi gerekirse; Ankara, hem şirketler, hem sanayi adına, kurumların tamamının Ankara’da olması sebebi ile Bakanlıklardan, federasyonlara, spor branşlarından, tüm STK’lara, iş hacminin hem direk hem de Mice firmaları üzerinden olması sebebi ile büyük bir potansiyel arz etmektedir.

Ankara’ya tüm oteller sayısız satış görüşmesi yapmak için ziyarette bulunuyor. Bu ziyaretleri fuarın başına ve sonuna eklemesi ile hem fuara gelen tüm firmaları görecek, bugüne kadar görüştükleri firmaları fuara davet edebilecek hem de tüm turizm dallarında bir potansiyel oluşturabilecektir. 

Nedir bu dallar? Sağlık, Spor, Kültür, Okul, Kurumsal Şirketler,Dini birçok dalda potansiyeli olan bir fuar çıkartabilirler tüm meslektaşlarımız kendilerine. Özellikle altını çizmek isterim, bunun sadece bu fuar nazarında değil, tüm fuarlarda uygulanması gereken bir yol olduğunu düşünüyorum.

Yazının ilk başında izmir Fuarı ile alakalı belirttiğim gibi, Ankara’da kendi zenginlikleri ve turizm kapasitesi ile alakalı çekicilik yaratmak adına, Belediye ve diğer kurumlar elele tüm STK’lar ile konuyu sırtlar ve gövde gösterisine çevirecek bir duruma getirirse, sadece reklam ile değil içerikte de güzel bir sunum ve gösteri yapılırsa, fuar görevden çıkar bir misyona ve yaptıkları ile de vizyona dönüşür.

Vizyoner bir fuar organizasyonu tüm paydaşlarıyla herkesin inandığı ve önce bölgenin sonra ülkenin ihtiyacı olan şeyler, biraz daha devletim diyeceğim ama yük yine otelci, acente ve diğer tüm tedarikçi dostlarımıza; Allah sizlere güç kuvvet versin ve ayağınıza taş değdirmesin.. Hepinize güzel, eğlenceli, kazançlı ve bol bereketli fuarlar olsun…

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.