GÜRCİSTAN’IN GÖRKEMLİ ŞEHRİ: TİFLİS

GÜRCİSTAN'IN GÖRKEMLİ ŞEHRİ: TİFLİS
ALİYE ÜÇBAŞ
Posted on Mart 29, 2023, 4:14 pm
4 mins

Gürcistan’ın başkenti ve en kalabalık şehri olan Tiflis, mimarisi ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Komşu ülkemiz olan Gürcistan’a pasaportsuz bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Dilerseniz, Hopa’da bulunan Sarp Sınır Kapısı’ndan dilerseniz de direkt uçak ile ülkeye giriş yapabilirsiniz. 

Büyüleyici mimarisiyle kendisine hayran bırakan Tiflis, kiliselerin yanı sıra sinagog ve camilere de ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin içerisinde yürüyerek tarihi dokusunu derinden hissedeceğiniz bu güzide şehri sizler için mercek altına aldık. 

Narikala Kalesi ve Kartlis Deda

Tarihi bir kale olan Narikala, şehirden baktığınızda görünen sarp bir tepe üzerinde yer almaktadır. 4. Yüzyılda inşa edilen Narikala, St. Nicholas Kilisesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır.  Kaleden kuşbakışıyla Tiflis’i seyredebilir, şehrin büyüsüne kapılabilirsiniz ayrıca bu kaleden baktığınızda Gürcistan’ın önemli sembollerinden olan Kartlis Deda’yı görebilirsiniz.

Kartlis Deda Kartli’nin Annesi anlamına gelen bir anıttır. Bu anıt, 1958 yılında Tiflis’in kuruluşunun 1500. Yıl dönümünde Sololai tepesine inşa edildi. 20 metre yüksekliğinde olan heykeltıraş Elguca Amaşukeli’nin yaptığı alüminyum heykel, Gürcü ulusal giysileri içinde bir kadın figürüdür. Gürcü ulusal karakterinin en iyi sembolize ettiği kabul edilen bu heykelin bir elinde, dost olarak gelenlere şarap sunmak için büyük bir kâse, diğer elinde, düşman olarak gelenlere karşı kullanmak üzere bir kılıç bulunmaktadır.

Gürcistan’ın Sembolü: Svetitskhoveli Katedrali

 Svetitskhoveli Katedrali ortodoksların başlıca ibadet yeridir.

1010-1029 yılları arasında inşa edilen katedralde bir çok Gürcü kralın mezarı ve Hz. İsa’nın elbisesi olduğu düşünülen kutsal obje de bulunmaktadır. Erken Ortaçağa ait bir eser olan Svetitshoveli, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. 

Ahıskalılar Sinagogu

Tumaniani ve Abkhazi sokaklarında yer alan Büyük Sinagog, 19. yüzyılın sonlarında Tiflis’e göç eden Ahıskalı Gürcü Yahudileri tarafından 1895-1903 yılları arasında eklektik bir tarzda inşa edilmiştir. Sinagog, bu sebeple “Ahıskalılar Sinagogu” olarak da adlandırılmaktadır.

Abanotubani Bölgesi ve Sülfür Hamamları

Banyo Bölgesi anlamına gelen Abanotubani Bölgesi sülfür banyoları ile tanınan antik bir yapıdır. Bonus bilgi olarak şunu da söylemeliyiz ki, Tiflis isminin anlamı sıcak kelimesine gelen ve şehrin Gürcüce ismi olan Tbilisi’den gelmektedir.

Jumah Camii 

Tiflis’te bulunan Jumah Camii 1700’lerde Osmanlılar tarafından yapılan bu cami olam özelliği taşır. Fakat zaman içerisinde birkaç kez ciddi değişikliğe maruz bırakılan Jumah Camii özgünlüğünü kaybetmiştir. 

Jumah Camii’nin en çok ön plana çıkan özelliği ise, bölgede yaşayan hem sunni hem şii müslümanlar tarafından ortak olarak kullanılmadır.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.