“TEK SORUN GÜNLÜK EVLER DEĞİL!”

“TEK SORUN GÜNLÜK EVLER DEĞİL!”
Hotel Gazetesi
Posted on Ağustos 18, 2023, 2:31 am
8 mins

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, otel doluluklarının, beklenenin altında kalmasının nedenlerini açıkladı.

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, bu yıl otel doluluk oranlarındaki düşüşün nedenleri hakkında açıklamalarda bulundu. Günlük kiralanan evler aracılığıyla gerçekleştirilen kayıt dışı otelcilik faaliyetlerindeki büyük artışın bu yıl otel doluluk rakamlarını ciddi olumsuz etkileyen gelişmeler arasında olduğunu belirten TÜROB Başkanı Eresin, dolulukların düşmesinin tek nedeninin günlük evler olmadığını, kayıt dışı günlük kiralık evlerle ilgili sorunun geçmişte de bir dönem çok arttığını ancak alınan tedbirlerle her anlamda kontrol altına alındığını söyledi. 

“GENEL SEÇİMLER VE DEPREM ETKİLEDİ”

Son 1-2 yılda günlük kiralık evlerin sayılarında yeniden ciddi bir artış olduğunu gözlemlediklerini, bu yolla kiralanan 60 bine yakın ev olduğunun tespit edildiğini, denetimlerin artırılması haksız kazancın önüne geçilmesi noktasında ve daha da önemlisi hem güvenlik, hem hijyen sebepleriyle çok önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini kaydeden Eresin konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: ”Otellerdeki kan kaybının tek sebebinin günlük kiralık evler değil. Genel seçimlerin sektörümüzü negatif yönde etkileyeceği ve özellikle talebe yönelik ertelemelere yol açabileceğini öngörmüştük. Bunun yansıması olarak da beklentimiz yılın ikinci yarısıyla birlikte talepte artış olacağı ve sektörde konaklama rakamları yukarı doğru gidecek grafiklerin oluşacağı yönündeydi. Ancak maalesef genel seçim sürecinin negatif etkisi ve 11 ayrı şehrimizde yaşanan elim depremlerin sonucu olarak bu talebe yönelik ertelemeler birden kesinleşen iptallere dönüştü ve deprem bizim gündemimiz olduğu sürece dünya medyası da bunu kullanmaya devam etti. Sonuç olarak, o dönem depremler sonrası gelen iptallerin yanı sıra yeni talepler de alamadık. Özellikle şehir otellerinde yılın ikinci yarısında turist giriş sayıları hedeflere uygun olarak gelmeye başladı ancak kalış süreleri geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında oldukça kısaldı.”

“KONTROL, HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇECEK”

Turistlerin bir kısmının da satış fiyatlarının çok daha hesaplı olduğu kayıtdışı evleri tercih eder hale geldiğini ve bütün bunların ışığında turist sayıları normal seyrinde giderken, otellerdeki doluluk rakamlarının beklentilerimizin gerisinde kaldığını gözlemlediklerini kaydeden Eresin şöyle devam etti: ”Bu tip kiralamalara vergi ve belgelendirme uygulaması sistemin hem kontrol altına alınmasını hem de haksız rekabetin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Rekabet eşitliğinin sağlanması açısından çok önemli bir adım olacaktır. Günlük ve kısa süreli bu konaklama sağlama, kiralama faaliyetleri nedeniyle her yıl yüksek miktarda vergi kaybı ortaya çıkarken, vergisiz yüksek kazanç imkanının, büyük bir rant ortamının oluşmasına sebebiyet veriyor. Otel yatırımcısı gerek inşaat, gerekse işletme aşamasında bir çok ruhsat ve izin almak durumunda. Ancak ve ne yazık ki gelişen bu pazardan haksız ve eşit olmayan koşullar ile pay almak isteyenlerin sayısı da hızlı bir artış gösterdi. Özellikle turizm bölgelerinde işyeri veya apartman dairesi olarak kiralanan-satın alınan gayrimenkuller, otel odası gibi pazarlanıyor. Bir mekanın konaklama için aynı kişiye 6 aya kadar tahsisi kira değildir. Devamlılık arzeden bu faaliyet, ticari faaliyettir. Ticari kazancın tabii olduğu koşullar vergilendirilmelidir.”

“ASIL SEBEP MALİYETLERDEKİ ARTIŞ”

Dünyada var olan turizmle ilgili tüm sistemlerin Türkiye’de de olmasının gerektiğini ancak öncelikli olarak yasal altyapısının kurulması gerektiğini vurgulayan TÜROB Başkanı, şunları söyledi: ”Airbnb konusuna tekrar dönecek olursak, dünyada da sistem bu şekilde işliyor. Evlerini Airbnb’yle kiralayanlar aynı zamanda vergi mükellefidir. Ama şu anda bizde böyle bir uygulama maalesef bulunmuyor. Bu da çok net haksız rekabet anlamına geliyor. Ancak otel doluluklarında yaşanan düşüşte en önemli olumsuz etki maliyetlerdeki artış. Gelirlerdeki artışın maliyetlerdeki artışla aynı düzeyde olmaması sektörü zorluyor. Enerji maliyetlerindeki artış, yükselen personel giderleri, gıda başta olmak üzere malzeme tedariğindeki maliyet artışları oda fiyatlarını da artırdı. Bu da haliyle doluluklarının düşmesine sebep oldu.”

“TURİZM GELİRİ HEDEFİMİZ DEĞİŞMEDİ”

TÜROB ve sektör kuruluşları olarak kamu-özel sektör iş birliğinde birçok tanıtım pazarlama faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Eresin, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı (TGA) tarafından yürütülen sonuç odaklı tanıtım ve pazarlama çalışmaları da sürüyor. Bütün bunların olumlu sonuçlar doğuracağına inanmak istiyoruz. 2023 yılı ziyaretçi sayısı ve turizm geliri hedefimizi değiştirmedik. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla aynı doğrultuda 60 milyon ziyaretçi, 56 milyar dolar turizm gelirine ulaşmak için sektör olarak büyük çaba sarf ediyor, turizm sektörünün hedeflerine ulaşarak ülke ekonomisi, istihdamı ve kalkınmasına güçlü desteğini vermeye devam edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.