Turizm Fakülteleri Dekanlar Konseyi’nin (TURDEK) Yürütme Kurulu Başkanı ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burçin Cevdet Çetinsöz, ülkemizin eşsiz köşelerinden biri olan Anamur’un tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini detaylarıyla ele aldığı bu yazısında, okurları keşfedilmemiş güzelliklerle dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Anamur’un Antik Çağlara uzanan tarihi mirası, masmavi denizi, yemyeşil doğası ve eşsiz kültürel zenginlikleri, turizm açısından sunduğu fırsatlarla birlikte ele alınıyor.
Yazının her bir satırında, Prof. Dr. Çetinsöz’ün derin bilgisi ve samimi anlatımı, Anamur’un bilinmeyen yönlerini gözler önüne sererken, okurlarını bu özel bölgenin büyüsüne davet ediyor. Hem tarih tutkunları hem de doğa severler için bir rehber niteliğindeki bu yazı, Anamur’u yeniden keşfetmek isteyenler için önemli bir kaynak olacak.
Hotel Gazetesi okurları için kaleme alınan bu özel yazıda, “Anemurium – ANAMUR”, “Mamure Kalesi – ANAMUR” ve “Dragon Çayı – ANAMUR” başlıkları altında Anamur’un tarih ve doğa zenginlikleri tüm detaylarıyla ele alınıyor. Aynı zamanda, bu bölgenin gastronomik zenginliklerine de yer verilerek, Anamur’un kendine has lezzetlerini keşfetmek isteyenler için eşsiz öneriler sunuluyor.
Anamur’un Gizemli Güzelliklerine Yolculuk
Anemurium – ANAMUR
Muzun başkenti olarak anılan Anamur’un tarihi antik çağlara dayanmaktadır. Antik çağlarda ilçenin adı burun anlamına gelen Latin kökenli rüzgârlı “Anamorium” adından gelmektedir. Anamur, sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri sayesinde zengin turizm potansiyeline sahiptir.
Masmavi deniz suyu, yemyeşil bitki örtüsü, temiz havası ve cennet gibi koylara sahip olan Anamur, yazları hem yerli hem de yabancı pek çok turistin ilgi gösterdiği tipik bir Akdeniz yerleşkesi. Bu özelliklerinin yanında ilçe, tarihi 2.500 yıla yakın geçmişe sahip Anemurium antik kentine ev sahipliği yaparak kültür ve tarih severlere de hitap etmektedir.
Anemurium antik kentinde güney ucunda akropol, batı kısmında dağ yamaçlarında nekropol, bazilika, halk hamamı, tiyatro, büyük hamam, palaestra, nekropol kilisesi ve Anadolu’nun en sağlam örneklerinden olan Odeon bulunmaktadır. Özelikle son yıllarda antik kente Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sayesinde odeon önemli paneller ve kültürel festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında Anemurium antik kenti, Unesco’nun Dünya Mirası Listesinin en güçlü adayı arasında yer alacağına inancım tamdır. Bu antik kentin yanı sıra ilçeyi ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekecek yerler arasında Akdeniz kıyı şeridinde günümüze oldukça sağlam ulaşabilmiş Türk kalelerinden biri olan Mamure Kalesi gelmektedir. Aynı zamanda bu kale bugüne kadar korunan en büyük Orta Çağ kalesi olarak adlandırılmakta ve Anamur’a gelince kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Çünkü kalenin büyüleyici deniz manzarası, 39 kulesi, sarnıçları ve hamam kalıntıları ziyaretçileri tarihte zaman yolcuğuna çıkaracaktır. Bu kalenin batı avlusunda ibadete de açık Mamure Kalesi Camii bulunmaktadır.
Mamure Kalesi – ANAMUR
Anamur, macera severler için mağara turizminde önemli çekim noktası olan pek çok mağaraya ev sahipliği yapıyor. Bu mağaralar arasında ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği mağara iki bin yıllık geçmişe sahip olan Köşekbükü Mağarasıdır. Bu mağara aynı zamanda astım hastalarına şifalı geldiği için sağlık turizmi kapsamında da önemli durak noktasıdır. Öte yandan Anamur’da Buğu, Bicikli, Adamdaş, Üğü, Kazıklar ve Dede mağarası olmak üzere ziyaret edilebilecek durumda başka mağaralar da bulunmaktadır. Öte yandan adrenalin severlerin önemli durak noktası Anamur Drogan Çayı hem doğa severler hem de rafting sporu tutkunlarının cazibe merkezidir. Nehir 35 km. uzunluğu ile Toroslar’ın eteklerinden doğup, Kaş, Masat ve Gökçe dereleri ile birleşerek rafting yapmak isteyenler için önemli zorluk derecelerine sahip parkurlar barındırmakta ve spor severlerin keyifli saatler geçirmesine imkan sunmaktadır. Bunlara ilave olarak carettalare ev sahipliği yapan pullu tabiat parkı, ormanlar arasında müthiş manzarasıyla ziyaretçilere huzur dolu bir ortam sağlar. Pullu Tabiat Parkı karavan kampı yapanlar ve günübirlikçilerinde yoğun ilgi gösterdiği Akdeniz Bölgesinin ender tabiat parklarından biridir. Ayrıca Anamur’un yazın bunaltan sıcağından kaçıp hem serinleme hem de doğa içinde temiz hava sunan meşhur yayları vardır. Özellikle Anamur’da genç kuşaklara bir kültür aktarımıdır yayla ve yaylacılık… İlçeye gelen turistlerde hem serinlemek hem de doğa ile iç içe olarak mental ve fiziksel yenilenmek için yaylara ziyaret gerçekleştirebilir.
Dragon Çayı – ANAMUR
Anamur’a gelen turistler, kültürel, tarihi ve sportif deneyimden sonra ilçenin muz ve çileğini yemeden buradan ayrılmasın. Anamur çileği, kokusu ve kendine has aromasıyla kendine has karakteristik bir tada sahiptir.
Batırık – ANAMUR
Yine ilçe ile özdeşleşen Anamur muzu, ilçenin önemli gastronomik değeri arasında yer alarak yerel ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır. Anamur seyahatlerinde çilek ve muz dışında yöresel kapama, keşkek, gölevez, heleş, bakla ve batırık gibi lezzetlerini de mutlaka tatmalısınız. Son olarak ilçeden ayrılmadan önce sizlere Anamur’u hatırlatacak muz lifinden yapılmış hediyelik eşyalar, halılar, kilimler, ahşap ve seramik yöresel el sanatları ürünleri almanızı öneririm.
Prof. Dr. Burçin Cevdet Çetinsöz