
TÜRSAB Olağanüstü Genel Kurulu Öncesi Sektörde Tartışma Büyüyor: Aydın Yaylacıklılar’dan Kritik Uyarılar
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), taşınmazların geri alınması ve iştirak hisselerinin devri gibi önemli başlıklar içeren bir gündemle Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yaptı. Söz konusu toplantı, 23 Mayıs 2025 Cuma günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantı 27 Mayıs Salı günü aynı yer ve saatte gerçekleştirilecek.
TÜRSAB tarafından yapılan resmi açıklama şöyle:
Değerli Üyelerimiz,
Birliğimizin kullanımında ve geçmişte mülkiyetinde bulunan taşınmazların TÜRSAB tarafından geri alınmasının veya satın alınmasının, TÜRSAB ve üyelerimiz ile ilgili faaliyetleri gerçekleştiren iştiraklerdeki hisselerin Birlik uhdesinde toplanmasının acilen temin edilmesi gerektiğinden; 03.06.2018 tarih ve 30440 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği’nin 7’nci madde hükmü uyarınca Birliği yükümlülük altına sokacak veya malvarlığını azaltacak veya ayni hak niteliğindeki işlemlerin Genel Kurulun bilgisi dahilinde gerçekleştirilmesini temin etmek amacıyla, Yönetim Kurulumuzun 21.04.2025 tarihli kararı ile;
1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun “Birliğin Organları” başlıklı 34’üncü maddesindeki “Genel Kurul üç yılda bir Kasım ayında toplanır. Ayrıca Genel Kurul, Yönetim Kurulu tarafından veya Bakanlıkça re’sen olağanüstü toplantıya çağırabilir. Adi ve Olağanüstü toplantılara temsilcilerin çoğunluğunun katılması şarttır. İlk toplantıda çoğunluk elde edilemediği takdirde toplantı en çok bir hafta içinde çoğunluk aranmaksızın yapılır. Toplantılarda kararlar mevcut temsilcilerin çoğunluğu ile alır” hükmü ile 30440 sayılı 03.06.2018 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği’nin 7’nci maddesinin 1’inci fıkrasındaki “Genel Kurul …. Yönetim Kurulu tarafından veya Bakanlığın talebi ile her zaman olağanüstü olarak toplantıya çağırılabilir…” ve 3’üncü fıkrasındaki “ilk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantı en geç bir hafta içerisinde çoğunluk aranmaksızın yapılır.” hükümleri kapsamında Genel Kurul’un toplantıya Olağanüstü olarak çağrılmasına karar verilmiştir.
Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 23.05.2025 Cuma günü saat 10:00’da İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı – Rumeli Salonu, Harbiye/İSTANBUL adresinde yapılacak olup, bu toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde, 27.05.2025 Salı günü aynı yer ve aynı saatte aşağıda yer alan gündem maddeleri kapsamında gerçekleştirilecektir:
TÜRSAB OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU
GÜNDEM
* Açılış, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması
* Genel Kurul Başkanlık Divanının teşekkülü
* Başkanlık Divanına tutanakları imzalama yetkisi verilmesi
* 1618 Sayılı Kanun’un 34’üncü maddesinin A fıkrasının (g), (ğ) ve (ı) bentleri, Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği’nin 7’nci maddesinin 6’ncı fıkrasının (f), (g) ve (h) bentleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun yetkilendirilmesi
* Dilek ve temenniler
* Kapanış
Değerli üyelerimize saygılarımızla duyurulur.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği
TÜRSAB
Aydın Yaylacıklılar’dan Uyarı: “Bu Yetkiler TÜRSAB’ın Tüm Malvarlığını Etkileyebilir!”

Genel kurul çağrısının ardından sektörün önemli isimlerinden ve önceki dönem TÜRSAB Başkan adaylarından Aydın Yaylacıklılar, üyeleri bilgilendirmek ve uyarılarda bulunmak amacıyla kapsamlı bir değerlendirme paylaştı.
Aydın Yaylacıklılar’ın Açıklaması:
Değerli meslektaşlarım,
Genel kurula dair duyuru yayınlandı. Ancak burada asıl kritik olan, duyurunun yayınlanmasından çok içeriğidir.
Özellikle taşınmazların geri alınması, TÜRSAB iştiraklerindeki hisselerin yönetim tarafından devralınması gibi maddeler oldukça geniş ve uzun vadeli etkiler yaratabilecek başlıklar.
Bu bağlamda gündemde yer alan 34. madde A fıkrası (g, ğ, ı) ve ilgili yönetmelikteki 7/6 f, g, h bentleri yönetim kuruluna neredeyse sınırsız bir tasarruf yetkisi tanıyor.
Bu yetkilerle: – Taşınmazlar satılabilir, kiraya verilebilir, devredilebilir.
– Ortaklık yapıları değiştirilebilir.
– TÜRSAB’ın tüm malvarlığı üzerinde işlem yapılabilir.
Bu kadar geniş yetkiyi sorgusuz sualsiz bir yönetim kuruluna vermek ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple hepimizin şu soruları sorması gerekir:
- Geri alınmak istenen taşınmazlar hangileridir? Nerelerdedir?
- Hangi iştirakler devredilecektir, bu devir kimlere ve hangi yöntemle yapılacaktır?
- Bu yetkiler ne kadar süre için geçerli olacaktır?
- Tüm bu işlemler üyeye ne şekilde ve ne zaman bildirilecektir?
Bunlar cevaplanmadan “genel kurul onayıyla yapılacaktır” ifadesi her şeyi meşrulaştırmaz. Dolayısıyla bu genel kurula katılım oldukça önemli. Alınacak kararlar yalnızca bugünü değil, yarının TÜRSAB’ını da şekillendirecektir.
Peki bu çağrının yapılmasına engel olmak mümkün mü?
Evet, bazı hukuki ve tüzüksel yollarla mümkün olabilir:
– Çağrının tüzüğe uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeli; eksik varsa noter kanalıyla itiraz edilebilir.
– Mahkeme yoluyla “yürütmeyi durdurma” kararı alınabilir.
– Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrının denetimi için başvuru yapılabilir.
– Katılımın yeterli olmaması sağlanırsa, genel kurul yapılamaz.
– İmza atan bazı üyeler noter aracılığıyla imzasını geri çekerse, çağrı geçerliliğini yitirebilir.
Bu başlıklar değerlendirilebilir.
Her adımı dikkatle ve sağduyuyla ele alalım.
Sizleri bu gelişmeler konusunda teyakkuzda olmaya davet ediyorum.
Saygıyla,
Aydın Yaylacıklılar
Sektör Gözünü Olağanüstü Genel Kurul’a Çevirdi
Yaylacıklılar’ın özellikle yetki devriyle ilgili yaptığı uyarılar, TÜRSAB üyeleri arasında geniş yankı uyandırdı. Açıklamalarda yer verilen “taşınmazların hangileri olduğu, devir yapılacak iştiraklerin kimlere verileceği ve tüm bu işlemlerin şeffaflığı” gibi sorular kamuoyunun gündemine oturdu.
Özellikle TÜRSAB malvarlığı üzerinde sınırsız tasarruf yetkisi anlamına gelebilecek düzenlemelerin yer aldığı belirtilirken, Yaylacıklılar, üyeleri bu süreci dikkatle izlemeye ve gerekirse yasal yollarla müdahale etmeye davet etti.
Genel kurula katılımın hayati önem taşıdığı bu süreçte, TÜRSAB camiasında tansiyonun giderek yükseleceği öngörülüyor.