Evi çekip çevirmek!

ALİYE ÜÇBAŞ
Posted on Mart 20, 2017, 12:17 pm
4 mins

Bu ayki yazıma, belki herkesin bildiği ancak yine de hatırlatmakta yarar gördüğüm bir Nasrettin Hoca fıkrasıyla başlamak istiyorum.

Nasrettin Hoca’nın eli daralmış ve eşeğini pazara götürüp tellala vermiş. Tellal hayvanı övdükçe dayanamayıp fiyatı yükseltmiş ve sonunda eşek yine onun üzerine kalmış. Hoca tellalın ücretini ödeyip evine götürmüş. Akşam eve dönünce karısı o gün yaptıklarını anlatmış kendisine:

  • Efendi bugün iyi bir iş yaptım. Tuzcu geçiyordu, adamı kepekle tuz değiş tokuşu yapmaya razı ettim. Terazinin bir gözüne bir torba tuz koyduk, öbür gözüne bizim kepeği. Kepek hafif gelince, bileziğimi içine atıverdim. Böylece fazla tuz almış oldum.

Nasrettin Hoca sakalını sıvazlayıp gülümsemiş:

  • Ha Gayret, hatun! Sen içerden ben dışardan, evi ne güzel çekip çeviriyoruz!

Bizim Turizm sektörü de öyle. Gün geçmiyor ki zaten krizden yeni çıkmış sektörü baltalayacak bir olay olmasın. Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması, tam da bu hikayedeki gibi. Sektör kendini toparlamak için çırpınırken, üstüne bir de bu olayın patlaması tuz biber ekti. Biz de belki turizmde ayın en önemli olayını tartışmaya açtık. Sektörün önde gelen isimleri bu olayı tamamen turizmi baltalayabilecek bir olay olarak yorumladılar.

Hep olumsuz gelişmeler olacak değil ya, sektörü umutlandıracak şeyler de yok değil. 2018’in Türkiye’de Troia yılı ilan edilmesi de dönemin en olumlu gelişmesiydi. Üstelik 2018’in Dünyada Troia Yılı ilan edilmesi için de çalışmalar sürüyor. Bu karar bölge turizmi açısından çok önemli. Sektör şimdiden heyecan dolu.

Sayfalarımızda bu konuyu ve ilgili görüşleri de bulabilirsiniz. Güzel olaylardan biri de Festivaller. Hemen hemen her yerde düzenlenen, birkaç yıl önce başlatılmış fakat günden güne gelişen festivallerin neredeyse hepsi bulundukları bölgedeki turizmin hareketlenmesine ufak da olsa katkı sağladılar. Bu festivallerde birkaçını da bu ay sayfalarımıza taşıdık. Bir yandan da sektörün dinamikleri arasında hareketlilik sürüyor. Sektörle ilgili sivil toplum kuruluşlarında art arda gelişmeler olurken, bu kuruluşlara yenileri de ekleniyor. Yapılan toplantılarda yeni projeler tanıtılıyor, bazı projeler hayata geçiriliyor. Nisan ayında da yeni STK, TUROYD’un kuruluşu resmiyet kazanırken, POYD’da önemli bir hareketlilik yaşandı. İstanbul Bölgesinin Başkanlığına  getirilen Muhammet Cüntay, projelerini bir bir hayata geçirmeğe başladı. Ayrıca Laleli Platformu da Booking.com’un büşluğunu dolduracak GoLaleli.com adıyla bir proje geliştirdi.

Yukarıda ayrıntılarını kamu oyuyla paylaşacaklar. Sözün kısası Hotel Gazetesi’nin Nisan sayısı da önceki iki sayıda olduğu gibi dopdolu. Zaten bir de bu projeyihayata geçirirken sektörün sesi olma hedefiyle yola çıkmıştık. Bu hedefimizden şaşmadan yolumuza devam ediyoruz. Tabi ki sizin desteğinizle…

Paylaşmak Güzeldir

Önceki Yazı

Teşekkürler…

Sonraki Yazı

Ne taraftayız?

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.