Sürdürülebilir Turizm ve Concierge İlişkisi

Sürdürülebilir Turizm ve Concierge İlişkisi
Koray KIZILDENIZ
Posted on Haziran 12, 2023, 5:51 am
4 mins

Aramıza Hoş Geldin Koray Kızıldeniz

The Marmara Hotels Grubu’nun Head Concierge’i, Les Clefs d’Or Türkiye Üyesi, tecrübeli turizmci Koray Kızıldeniz Hotel Gazetesi ailesine katıldı. Turizm sektörünün duayen isimleri, turizm akademisyenleri ve sektörün üst düzey yöneticilerinden oluşan yazar kadrosuyla, sektörün nabzını tutan gazeteniz, daha da güçlendi.

Koray Kızıldeniz, gerek sektördeki başarılı geçmişi ve gerekse eğitimci yanı ile hem turizm profesyonellerine ışık tutacak, hem de olayları farklı bir bakış açısı ile değerlendirecek. Kendisine “aramıza hoş geldin” diyor, ilk yazısını yayınlıyoruz.   

Koray Kızıldeniz The Marmara Hotels Grubu Head Concierge, Les Clefs d’Or Türkiye Üyesi,

Sürdürülebilir Turizm ve Concierge İlişkisi

Sürdürülebilir Turizm, Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından “mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri tam olarak hesaba katan; ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” olarak tanımlanmaktadır.

Peki,niçin bu kadar önemli? Öncelikli olarak Sürdürebilir Turizm, “çevre”, “kültürel miras” ve “yerel toplum” kavramlarının oluşturduğu kümelerin kesiştiği noktadır.

Bununla beraber; Sürdürülebilir Turizm kapsamında artık dünyada “Kitle Turizmi” bitti, bunun yerine “Alternatif Turizm”e bağlı olarak “Özel İlgi Turizmi” başladı. Artık, Kitlesel halde, ucuz paket turları ile milyonlarca insan, ülkeleri ziyaret etmiyor. Bunun yerine, çevreye daha az zarar veren uçaklardan tutun, çevreye duyarlı otelleri tercih ediyor. Gittikleri ülkelerde “Ne gibi şeyler yapabilirim?” diye sormaya, işletme etrafındaki yerel halk ile daha çok kaynaşmaya başlıyorlar. Burada önemli olan; çevre, kültürel miras alanları ve yerel toplumun bu süreçte bozulmaması, gelecek kuşakların da aynı çizgi ile sürdürülebilirliğini sağlamasıdır.

Şu an bir otele gelen misafirin, 20 yıl sonra geldiğinde bile, yemeklerimizde aynı lezzeti bulması, yerel halkın aynı misafirperverlik ile karşılaması, kültürel miras alanlarının bozulmamış olarak tekrar ziyaret edebilmesi, kullandığı suyu, enerjiyi daha tasarruflu kullanması vb. gibi unsurları yaşayabilmesidir.

Şüphesiz, bir otel işletmesinde bütün birimler bu 3 küme için çok önemlidir. Bununla beraber; “Kültürel Miras” kavramının en büyük neferi olan Concierge birimi her 3 kümenin içinde bulunmaktadır ve sürdürülebilir turizmin de en önemli ileri uç neferi olmuştur.

Dünyanın nüfusu artık 8 milyara ulaştı ve akademik verilere göre geçen yıl 2 milyar insan, turist hareketi gerçekleştirdi. Dünya genelinde, otelcilik endüstrisinde bu turist hareketinin tüm beklenti ve ihtiyaçlarını, bu üç kavram unsurunda, uzman Concierge’ler karşılamışlardır.

Bu vesile ile de güzel bir haber paylaşmak isterim: The Marmara Hotel  Grubu tüm otel yöneticilerinin ve çalışanlarının gayreti ve tecrübesi ile Sürdürülebilir Turizm Sertifikası’nı almıştır.

Paylaşmak Güzeldir
Koray KIZILDENIZ
1974 yılında doğdu. İlk öğrenimini Almanya'da, orta öğrenimini İstanbul Fenerbahçe Lisesi'nde yaptı. Sakarya Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı, Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm, Anadolu Üniversitesi Turizm ve Seyahat İşletmeciliği bölümlerinden mezun. Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi Uzmanlığı ve Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon ve Egitimcinin Eğitimi sertifikalarına sahip. Les Clefs d'Or İnternational üyesi. Les Clefs d'Or Türkiye'de Egitim Konitesi Direktörlüğü yaptı. 30 yıldır otelcilik sektöründe çalışan Koray Kızıldeniz, 19 yıldır The Marmara Hotels Grubu’nda Head Concierge olarak calismakta. Koray Kızıldeniz, evli ve 2 erkek çocuk babası.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.